Sport

Rio 2016: változtatásokról döntött a birkózó-szövetség elnöksége

Rio 2016: változtatásokról döntött a birkózó-szövetség elnöksége

2016. augusztus 30., kedd
Rio 2016: változtatásokról döntött a birkózó-szövetség elnöksége

Az utánpótlás szerkezeti átalakítását, a klubok megerősítését és a központosított olimpiai felkészülés bevezetését tervezi a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a most következő olimpiai ciklusra, amelyre pályázat útján fogja kiválasztani a szakágak irányítóit.

A szervezet elnöksége rendkívüli ülésen értékelte a riói szereplést, s bár pozitívumként ítélte meg, hogy a birkózás a 21 magyar érdekeltségű sportág rangsorában hatodik lett, rögzítette, hogy az éremszerzés elmaradása csalódást keltett. Emlékeztetett rá, hogy a két ötödik hellyel - Bácsi Péter (kötöttfogás, 75 kg) és Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg) - olimpiai pontokat szerzett, de "egy megnyert érem veszett el a bírók sajátos szabályértelmezései miatt", "ennek fájó hiánya" pedig csalódást keltett a hazai elvárások tükrében. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint "a választási ígéretnek megfelelően a szövetség vezetése nem avatkozott bele a szakmai munkába", az értékelés során azonban "megfogalmazódott a gyökeres változtatás iránti igény is". "Az utánpótlás szerkezeti átalakítására, a klubok megerősítésére, a központosított olimpiai felkészülésre mindenképpen sor kerül a következő olimpiai ciklusban" - olvasható a tájékoztatásban. Emellett az MBSZ igyekszik visszaszerezni a nemzetközi szövetségben (UWW) 2014-ben elveszített pozíciókat, s azt szeretné elérni, hogy ismét legyen magyar tag az UWW elnökségében, illetve bírói karában. Az elnökség felhatalmazta Németh Szilárd elnököt, hogy "széles körű párbeszédet folytasson a honi birkózóélet meghatározó szereplőivel, a korábbi nagy bajnokokkal, klubvezetőkkel, szakemberekkel, sportolókkal". A szövetség vezetősége - áll a közleményben - nyitott "a továbblépés, jobbítás érdekében szakmai észrevételek befogadására", az átalakított struktúrában működő szakágak élére pedig pályázat útján fogja kiválasztani a következő olimpiai ciklus felkészülésének az irányítóit. Az MBSZ elnöksége fair play-díjra javasolja Lőrincz Viktort, a riói olimpián tanúsított magatartásának elismeréseként, nevezetesen azért, mert "igazi sportemberként viselkedett, miután gyakorlatilag megfosztották őt a szőnyegen jogosan kiharcolt bronzéremtől".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.