Sport

Rio 2016: Először szólhat olimpián az "új" Himnusz

Rio 2016: Először szólhat olimpián az "új" Himnusz

2016. augusztus 2., kedd
Rio 2016: Először szólhat olimpián az "új" Himnusz

Rio de Janeiróban csendülhet fel először ötkarikás játékokon a Himnusz "új" változata, amelyet MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megkeresésére készített el.

A MOB még 2013 nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályainak megfelelően készíttette el a Himnusznak azt a 90 másodperces zenekari változatát, melyet az olimpiai játékokon és az olimpiai eseményeken fognak játszani. A magyarok a 2014-es szocsi téli olimpián nem nyertek aranyérmet, így nagy valószínűséggel először Rióban lesz hallható az Erkel Ferenc Társaság által hitelesített zenemű. "A nemzetközi standard elvárásainak megfelelően ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége továbbá a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott "Harangs(z)ó", ami egyértelmű utalás az idén éppen 560 esztendeje történt fényes nándorfehérvári diadalra, amellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót" - áll az Erkel Ferenc Társaság közleményében, amelyet a MOB idézett a honlapján. Akár már az első hivatalos versenynapon, szombaton felcsendülhet a Himnusz, hiszen aznap több aranyesélyes magyar sportoló is szerepel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.