Közélet

Lelki Egészség Központokat alakít ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Lelki Egészség Központokat alakít ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal

2016. augusztus 15., hétfő
Lelki Egészség Központokat alakít ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal

A norvég alapok támogatásával mentális egészségfejlesztési projektet indít, és kialakítja a Lelki Egészség Központok (LEK) hálózatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) - közölték hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben rámutattak, a lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése óriási kihívást jelent Magyarországon és az egész Európai Unióban. A WHO európai régiójában a mentális betegségek okozta terhek legnagyobb részét, az Európai Unióban összesen mintegy 26 százalékát a depresszió teszi ki. A munkaképesség-csökkenés több mint 21 százalékáért a lelki egészséget érintő kórképek felelősek és ezek közül - előre láthatóan - 2020-ra a stressz mellett a depresszió lesz a második legmeghatározóbb. Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben, miközben a depresszió fokozza az öngyilkosság, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és stressz-táplálkozás gyakoriságát is - hangsúlyozták. Mindemellett - mint az OTH kiemelte - a "magyar társadalom mentális állapotát alapvetően rontja a lelki egészségproblémákhoz kapcsolódó tudáshiány, a hiedelmek, gyakori előítéletek és a megbélyegzettségtől való félelem is". Ezért a hivatal a projekt megvalósítása során nagy hangsúlyt helyez arra, hogy helyi médiakampány és rendezvények segítségével felhívja a magyar lakosság figyelmét a mentális tünetek korai felismerésére, kezelésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos személyes és közösségi felelősségre, a releváns információkra és az egészségtudatos életmód szükségességére is - fejtették ki. Ennek érdekében a tavaly májusban indított, 12 hónapos projekt keretében országszerte 6 helyszínen - Balatonföldváron, Hatvanban, Csongrádon, Szendrőn, Szentgotthárdon, Baktalórántházán - működő Egészségfejlesztési Irodák (EFI) kiegészülnek a Lelki Egészség Központokkal. A központok feladata az lesz, hogy feltérképezzék az adott járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat, összegyűjtsék és értékeljék a mentális problémák megelőzésével, kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, valamint képzésekkel és a preventív-integratív szemléletmód terjesztésével erősítsék a szakemberek és segítők együttműködését. A LEK munkatársai közösségi szintű egészségfejlesztési és prevenciós tevékenységekkel foglalkoznak majd, egyéni tanácsadást nem folytatnak. Szintén a projekt keretében létrejön egy módszertani központ is, mely tananyagok, eljárásrendek és ajánlások kidolgozásával teljes körű szakmai támogatás nyújt az Lelki Egészség Központok munkájához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.