Kultúra

Egyre népszerűbb a kastélylátogatás belföldön

Egyre népszerűbb a kastélylátogatás belföldön

2016. augusztus 10., szerda
Egyre népszerűbb a kastélylátogatás belföldön

Egyre népszerűbb a kastélylátogatás belföldön, jelentősen növekszik a látogatószám a Forster Központ fenntartásában működő műemléképületekben - közölte a Forster Központ kedden az MTI-vel.

Kiemelkedő látogatószámokat ért el a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a fenntartásában álló helyszíneken 2016 első félévében. A tavalyi év adataihoz képest júliusig csaknem 30 százalékkal többen, 97 ezren voltak kíváncsiak a megújult műemléképületekre. Júniusban 5 ezerrel több vendég érkezett az előző év azonos időszakához képest - olvasható Forster Központ közleményében. A látogatószám többek között a várakba, kastélyokba és emlékhelyekre szervezett programoknak köszönhető, az érdeklődőket leginkább a Húsvét a Kastélyban, a BORkulTÚRA gasztro-programsorozat és a Múzeumok éjszakájára szervezett rendezvények vonzották. Az öt legnépszerűbb helyszín a Siroki Barlangvár és népi lakóház, a majki Kamalduli remeteség, a tiszadobi Andrássy-kastély, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és a füzzérradványi Károlyi-kastély. Megnőtt az érdeklődés a Nádasdy-kastély, az ozorai Pipó Várkastély és a dégi Festetics-kastély iránt is. A Forster Központ fenntartásában működő és látogatható helyszínekről magyar és angol nyelvű átfogó kiadványt jelent meg. A Nemzeti Kastély- és Várprogram megvalósulásával a jövőben tovább bővül a műemléki helyszínek sora. A Forster Központ sikeres pályázatainak köszönhetően húsz vár és kastély újulhat meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) a Nemzeti Kastély- és Várprogramra fordítható 33 milliárd forintos uniós támogatásából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.