Kultúra

Bipoláris világ – a kettőségről szól a Dungaree első nagylemeze

Bipoláris világ – a kettőségről szól a Dungaree első nagylemeze

2016. augusztus 23., kedd
Bipoláris világ – a kettőségről szól a Dungaree első nagylemeze
dungaree_2016

A Bipolar World letisztult zenei világot mutat, a dalszövegekben pedig bárki felismerheti saját mindennapjait. Hírpotálunkon meghallgatható a teljes lemez!

Kilenc számmal támad a szegedi stoner-grunge

Dungaree

együttes debütáló nagylemezén, a „Bipolar World” címre keresztelt korongon az előző két kislemezről a címadó dalok és hét vadonatúj tétel kapott helyet, amiket felvételről még senki sem hallott, de a koncertre járók élőben már elcsíphették az új szerzeményeket.

dungaree003kf

A dalszerzés szempontjából nem változott a zenekar azon hozzáállása, hogy a

László Gergely

(ének),

Horváth Zoltán

(gitár),

Balogh Attila

(basszusgitár) és

Dencs Dominik

(dob) felállású csapat nem akarja feltalálni a spanyolviaszt, sem megváltani a világot, mindazonáltal a Bipolar World dalai letisztultabbak, mint az első két EP alatt. „Most már tudtuk, hogy mit akarunk, hangvételükben megegyeznek a dalok, nincs drasztikus eltérés a számok között, van egy adott stílusa az egésznek, de azon belül is megvan a saját hangulata minden dalnak” – mondta el a korongról Balogh Attila. Az album egységessége mellett a Dungaree túllépett a grunge-stoner jelzőn, más irányokba is elindultak, természetesen nem hagyták el a stoner vonalat, de bontogatós témák is felkerültek az új anyagra, amely közelről sem az a klasszikus riffháború, hanem több annál. Az együttes muzsikája, mely a csendesen bólogatós balladákat és a fülbemászó, ugrálós rocknótákat sem nélkülözi, Balogh Attila és Dencs Dominik nagyon biztos ritmusszekcióján nyugszik, mely számos alkalommal teljesen magára vonja az ember figyelmét és csak ennek hallgatásával is ellene a fogyasztó, azonban erre az alapra érkeznek Horváth úr helyenként rockslágeres, helyenként totál redneck riffjei, hogy az „arconvágós” szólókról ne is beszéljünk. Ha mindez nem lenne elég, akkor László Gergely hol érces hanggal, hol tiszta énekkel vagy éppen egy kis hörgést megeresztve felteszi az i-re a pontot. A korongon a zenekar továbbviszi azon jellegét, hogy remekül ötvözi a grunge könnyedségét a stoner stílus súlyosságával, ehhez pedig az első osztályú hangzás is nagymértékben hozzájárul. Az erős hangzás annak köszönhető, hogy a Bipolar World a banda két kislemezéhez hasonlóan Our Sound stúdióban készült

Szabó Szebasztián

vezetésével, szinte teljesen tartva az ütemtervet, ami már csak azért is szép teljesítmény, mert nem egyben ment le a teljes felvétel, hanem esténként, munka után vonultak stúdióba egyenként a tagok, ami nem kevés időt vett igénybe.

dungaree004kf

Ezen a helyzeten az segített, hogy az album nem a stúdióban született, zenei szempontból készen ment oda a zenekar. „Mindent tudtunk, hogy mit akarunk, és ezt így is szeretnénk folytatni a jövőben, persze vannak az effektek terén kisebb változtatások, de alapvetően úgy megyünk be a stúdióba, hogy minden kész” – árulta el Dencs Dominik. Kiemelte, hogy a zenekar nagyon egy hullámhosszon mozog Szabó Szebasztiánnal, aki tudja, hogy mit szeretnének és ez a végeredményen nagyon látszik, a Dungaree csapata nagyon hálás a hangmérnöknek és büszke a munkájára. Az albumot egy kiváló klippel harangozta be a zenekar, melyet a Status Quo című dalhoz készített el a No Total Films csapata, a videóról

ITT

írtunk. http://www.youtube.com/watch?v=-74bGOwY6bQ A dalszövegek terén az volt a célja az együttesnek, hogy legyen egy íve az egész lemeznek és kapcsolódjanak egymáshoz a számok. „Kitaláltuk a Bipolar World-témát, és bár egyáltalán nem beszélhetünk konceptlemezről, mégis ez a téma adja meg a szövegek közti összetartást, azt, hogy univerzálisak a szövegek – fogalmazott Dencs Dominik.

dungaree002kf

„Nem akarunk politizálni, sem téríteni, mi inkább az emberekkel foglalkozunk, mint személyiségekkel, hogy ki milyen, ki hogyan viselkedik, persze ha olvassa az ember a dalszöveget, akkor a saját interpretációját is beleviheti” – tette hozzá Balogh Attila. Kiemelte, hogy pont ez a lényeg, hogy nem lehet egy valamivel azonosítani a dalok témáit, hanem képekből áll össze a teljes egész, mindenki beleláthatja saját dolgait, kapcsolatot, barátokat, emberi tulajdonságokat, viselkedéseket. Az egész album a kettőségről szól, ezt mutatja a borító is, ahogy szétszakad a bárány és a farkas. A szövegek megírásában

Lukács Gergő

országosan elismert slam poetry-s segítette a bandát, de egyébként a Dungaree minden tagja kivette a részét a dalszövegek megszületéséből. Az albummegjelenéshez kapcsolódóan az A38 Hajón tartja a lemezbemutató koncertet a zenekar a The Trousers társaságában, a lemez pedig már elérhető az interneten.

Íme a lényeg, a Bipolar World, a Dungaree első albuma:

https://www.youtube.com/watch?list=PLnzUgf7JyciL-W30nUGaqqH6c8KcSdc6E&v=ez2lyGsP3IY

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.