//

A tiltott fürdőhelyek veszélyeire hívja fel a figyelmet a vízirendészet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vizirendeszet_ellenorzes026kf

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzésekkel próbálja megelőzni a vízi baleseteket – írja az elavidek.hu. Munkájába bevonta a vízimentőket és a polgárőröket is, akikkel szombaton egy közös gyakorlaton mutattak be egy vízimentést és elsősegélynyújtást, emellett körbejárták a szegedi illegális partszakaszokat, és tájékoztatást adtak a fürdőzőknek a lehetséges veszélyekről. A körúton a SZEGEDma.hu fotóriportere is részt vett.

Az elavidek.hu cikke szerint egy belügyminisztériumi rendelet szabályozza a szabadvizekben való fürdőzést. Ahol azt tiltótábla jelzi, ott tilos a fürdőzés minden esetben, ahol nem jelzi, ott a rendelet szabályai az irányadóak. Elsősorban a hajózható helyeken nem szabad fürödni, mivel itt nagyon nehéz észrevenni egy motorcsónakkal közlekedő személynek, hogy valaki úszik a vízen. Az illegális fürdőzőhelyek azért is jelenthetnek számos veszélyt, mivel itt nincs jelen állandóan képesítéssel ellátott személyzet, aki a mentést vagy elsősegélynyújtást azonnal eltudja kezdeni egy baleset esetén. A fürdőhelyeket minden esetben úgy jelölik, ki, hogy ott a vízminőség teljes mértékben megfelelő, valamint megvannak az életmentéshez szükséges eszközök.

A vízirendőrség a nyár folyamán fokozottan ellenőrzi az illegális fürdőhelyeket is. Szegeden a Sárga, a Foka és a Lapos területe számít tiltottnak. Az itt strandolóknak számolnia kell azzal, hogyha többszöri felszólításra sem hagyják abba a fürdőzést, 5 ezertől akár 50 ezer forintig is terjedhet a rájuk kiszabott bírság. „Aki ilyen partszakaszon merészkedik a vízbe, azt első alkalommal polgárbarát módon figyelmeztetjük, majd ha ennek ellenére újra tiltott helyen fürdik, vagy többször visszamegy, akkor szigorúbbak szankciók, például helyszíni bírságot vagy feljelentést alkalmazunk” – mondta el Illés Gergely rendőrszázados. Hozzátette, fokozott jelenlétükkel próbálják megelőzni a baleseteket, ha pedig riasztást kapnak, megpróbálnak minél gyorsabban a helyszínre érni és intézkedni.

vizirendeszet_ellenorzes005kf

A kisgyermekes családok számra is jó program lehet egy tiszai strandolás, ám ebben az esetben még elővigyázatosabbnak kell lenniük a szülőknek, hiszen a víz egyes helyeken hirtelen mélyül. A kijelölt fürdőhelyeken bóják jelzik a vízmélységet. „Biztonságos érzés, hogy vannak itt kiképzett emberek, látható, hogy meddig tart a gyermekek számára biztonságos rész. Annyira nincsenek szabadjára engedve a gyerekek, ha mélyebb vízbe mennek, akkor karúszót vagy mellényt adunk fel rájuk” – árulta el Gönczöl Tímea, aki gyakran jár az újszegedi szabadstrandra két kisgyermekével.

A vízimentők és a vízirendőrség a Tisza szegedi részének 10 kilométeres szakaszában van jelen. A tapasztalatok alapján a fürdőzők nem figyelnek a tiltott jelzésre. Ez azért is probléma, mert ha nincs, aki a bajbajutotton segítsen, a végeredmény tragédia lehet. Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke leszögezte, hogy még a tapasztalt úszóknak is meggyűlhet a baja a folyóvízzel. Tévhit ugyanis, hogy sokan, akik medencében jól úsznak, nem biztos, hogy természetes vízben is olyan biztonsággal birkóznak meg a hullámokkal. „Eddig egy ember fulladt Tiszába a Sárgánál, illetve 3 embert mentettünk, egyet életveszélyes állapotban, a másik két személyt pedig a hajba emeltük be” – közölte.

vizirendeszet_ellenorzes001kf

A Vezetőképző Akadémia és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrőrs vezetői képzési programot dolgoztak ki a vízirendőrök speciális oktatására, amelynek során az állomány tagjai képesek lesznek a vízből mentőeszközök segítségével kiemelni a bajba jutott embereket, és a hajóban vagy a vízparton az mentők megérkezéséig el tudják látni a sérülteket. A vízből mentés témakörét a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség, az elsősegély nyújtási és újraélesztési tematikát pedig az Oxyteam Országos Sportmentőszolgálat szakemberei dolgozták ki. „A gyakorlatban ezek rövid időtartamú, 2-3 napos képzések. Olyan ismereteket próbálunk behozni, melyekkel a rendőrség nem rendelkezik ezen a területen és nagyon kedvezők a tapasztalatok” – mondta el a képzésekről Krauzer Ernő rendőrezredes.

no images were found

Előző sztori

Több mint 2700 kép Szeged múltjáról

Következő sztori

Rio 2016: Hosszú Katinka világcsúccsal aranyérmes 400 méter vegyesen

Legutóbbi hasonló cikkek