A halászléfőzés mesterei versenyeztek a Sárgán augusztus 20-án + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aug20_sarga003kfA jubileum után sem ért véget az évről évre egyre népszerűbb Tisza-parti Szent István Népünnepély, idén tizenegyedik alkalommal állították fel a bográcsokat a Sárgán, hogy eldőljön: kik a halászlékészítés koronázatlan királyai.

Az időjárás ezúttal kegyes volt a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandján megrendezett halászléfőző versenyhez, a tavalyi évvel ellentétben idén verőfényes napsütésben, s kellemes nyári melegben teltek a programok. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy összesen 110 bográcsban főtt a halászlé szombaton, ezzel gyakorlatilag teljesen megtelt a partszakasz, vagy ahogyan sokan ismerik, a Sárga. “Délben Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő volt rendezvényünk vendége, őt köszöntöttük, s bár a zsűrizésben nem vett részt, szívesen megkóstolta az akkor még bográcsban rotyogó halászlevek némelyikét. A család barátai, ismerősei meghívására érkezett, Száva Szabolcs, a Szeged-Tápéi Szent Mihály Plébánia kormányzója pedig áldásban részesítette annak érdekében, hogy további szép sporteredményekkel gazdagodjon a jövőben. Olyan sokan vagyunk, hogy az üdülőkben is főznek, megtelt a part családtagokkal, barátokkal, rég látott vendégekkel. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztünk meg, számukra kézműves foglalkozásokkal készültünk” – összegezte a szombati nap eseményeit Kohári Nándor főszervező.

Az olimpiai bronzérmest Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke is köszöntötte, aki köszönetet mondott az emberfeletti teljesítményért és a Rióban nyújtott felejthetetlen élményért. “Szent István királyunkkal egyszersmind a több mint ezeréves magyar államiságot ünnepeljük. A mai napon sokan idézik Szent István Intelmeinek 6. passzusát, mely szerint az “egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny”. Ám ha teljes egészében végigolvassuk az idézett szakaszt, láthatjuk, hogy a szent király azoknak az idegeneknek a befogadásáról írt, akik például “különféle tudományt” hoznak magukkal, melyek “mind a királyi udvart díszítik és teszik naggyá, egyben elrettentik némely idegenek arcátlanságát”” – kezdte köszöntőjét a párt szegedi elnöke, majd úgy folytatta, az országhatárokat és az állam szuverenitását védő Szent István öröksége az, mely a mindenkori magyar állam vezetőit kötelezi.

“Csak Magyarország határozhat arról, kik azok a jövevények, akikkel együtt kíván élni. Senki sem kényszeríthet bennünket arra, hogy a szokásainkat nem tisztelő, idegenek tíz- vagy százezreit betelepítsük” – folytatta. Mint mondta, a magyar állampolgároknak nemcsak a Szent István-i örökség erkölcsi kötelme miatt, de az elkövetkező generációk iránt érzett felelősség miatt is nemmel kell szavazniuk a kötelező betelepítési kvótára az októberi népszavazáson. “A mai nap az ünneplésé, a közös együttlét öröméé, de a mai naphoz hasonlóan október 2-án is gondoljunk Szent István bölcsességére, és szánjunk néhány percet arra, hogy szavazatunkkal hozzájárulunk Magyarország biztonságos jövőjéhez!”

Az esemény a Rákóczi Szövetség szegedi szervezetének szervezésében, egyúttal a szövetség országos vezetőségének anyagi támogatásával valósult meg. A Rákóczi Szövetség külön sátorban be is mutatkozott a Sárgán, megismertetve az érdeklődőkkel országos és Kárpát-medencei programjait, rendezvényeit.

Az elkészült ételeket idén Nagy István, az Alabárdos étterem egykori üzemeltetője zsűrizte, mellette a rendezvény támogatói segítettek be a halászlevek kóstolásába.

A X. Tisza-parti Szent István Népünnepély halászléfőző versenyének végeredménye:

1. Oláh János
2. Molnár Zoltán
3. Muskó Csaba

Különdíjasok:
Fülöp Zoltán, Godova Ágnes, Takács Zoltán, Balázs László, Bagi Zoltán, Ábrahám István, Nagy Józsefné, Kopasz Gábor, Nyilasi Péter, Kocsis-Savanya Sándor

A horgászverseny végeredménye:

Ifjúsági kategória:
1. Miklós Nikolett
2. Ifkovics Viktor
3. Miklós Roland

Felnőtt kategória:
1. Hrotkó Norbert
2. Ölei Gábor
3. Ilovai József

no images were found

Előző sztori

Szájer József Ópusztaszeren: Magyarország biztos sziget Európa és a világ háborgó tengerén + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Államalapítónkra emlékeztek Szőregen + FOTÓK