Minden lehetőségre igent kell mondani – Sófi-díjátadó Melocco Miklóssal

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K4414Melocco Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrász köszöntötte és adta át a Sófi-alapítvány ösztöndíjait vasárnap. A hagyományokhoz híven a díjátadót az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében tartották meg.

Az idén immár 15. éve működő alapítvány tradíciója, hogy az egyetem rektora, az alapítványt támogató cégek és a kuratórium vezetői mellett minden évben a magyar kulturális élet nemzetközileg is elismert, kiemelkedő személyisége adja át a Sófi-ösztöndíjakat. Ezúttal Melocco Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrász tolmácsolta jó kívánságait a TTIK végzős diákjainak és az alapítvány díjazottjainak. Videóüzenetében tanácsként azt fogalmazta meg: a “haza mindenek előtt” alapon igent kell mondani minden felkérésre, amit a sors elénk vet. Szerinte a szobrász köztéri alkotásaival a város környezetének szebbé tételéért áll szolgálatba, ha nem így lenne, csak elzárt múzeumokban őriznék a szobrokat.

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa 17 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legkiválóbb hallgatóinak tanulmányi és tudományos teljesítményét. Sófi József alapító fiatal szegedi tehetségeket támogató tevékenységéért 2007-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjat, 2011-ben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás díját, 2012-ben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári díját, 2015-ben Szeged Város Közgyűlésének hivatalos kitüntetését, a Szegedért Emlékérmet.

BC5K4431

A Kármán Tódor díjjal elismert alapítvány munkája minden évben nehéz, a kuratóriumnak sok kiváló pályázat és pályázó közül kell kiválasztania a legjobbakat. 2016-ban 83 hallgató pályázott a díjra, közülük 12-en vehették át az elismerést. A biológus ösztöndíjkonferencián a mesterképzés kategória győztese Szeredi Ivett Dorina, a doktorandusz kategória legjobbja pedig Nyúl-Tóth Ádám lett – a vándorserleg és a díszes emlékplakett mellett 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek fejenként. Az összegyetemi pályázat fődíjasait is most köszöntötték, ők 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak: Gehér-Herczegh Tünde, másodéves vegyész mesterszakos hallgató, Gubó Richárd, másodéves vegyész mesterszakos hallgató, M. Tóth Orsolya, ötödéves orvostanhallgató, Schuszter Tamás, másodéves pénzügy mesterszakos hallgató és Szombati Julianna másodéves mesterszakos zongoraművész hallgató.

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az Év Szponzora 2016 Díjat Juhászné Ábrahám Bettina, a K&H Bank Zrt. Szeged, Klauzál téri Fiókigazgatójának ítélte meg, a 2016. évi Médiadíjat Tanács István újságírónak, a Népszabadság munkatársának adta át.

no images were found

Előző sztori

Egységesebben lépnek fel a migrációban érintett országok

Következő sztori

Határidő előtt befejeződött az útdíjszedési rendszer karbantartása