Közélet

K2-expedíció: lavina miatt elmaradt a csúcstámadás és befejeződött az expedíció

K2-expedíció: lavina miatt elmaradt a csúcstámadás és befejeződött az expedíció

2016. július 25., hétfő
K2-expedíció: lavina miatt elmaradt a csúcstámadás és befejeződött az expedíció

Helyi idő szerint június 23-án, szombat reggel hatalmas lavina söpört végig a 8611 méteres K2 felső szakaszán, ezért Klein Dávid és Suhajda Szilárd a csúcs elérése nélkül fejezték be az expedíciót.

Négy nappal ezelőtt bizakodva készültek a hegymászók a K2 alaptáborában a következő akklimatizációs körre, amelyet akár csúcstámadás is követhetett volna, ha nem szól közbe az időjárás. A magyar sportolókkal együtt a helyszínen tartózkodó többi csapat sem kísérelt meg csúcstámadást - közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.

Klein Dávid

és

Suhajda Szilárd

megérkezésük óta a rossz időjárás ellenére két erős akklimatizációs kört megvalósított, kétszer éjszakáztak a kettes táborban és egyszer mintegy 7000 méterig másztak. A hóviszonyok, a kettes tábor feletti veszedelmes körülmények és a többi csapat visszavonulása miatt azonban úgy döntöttek, hogy a további próbálkozás indokolatlanul kockázatos és értelmetlen lenne. Így a Johnnie Walker K2 Expedíciót a csúcs elérése nélkül voltak kénytelen befejezni. A szombat reggeli lavina következtében a harmadik magassági tábor teljesen elpusztult. Ember nem tartózkodott a helyszínen, így haláleset nem történt, de legalább 25 sátrat, 1,5 kilométernyi kötelet és mintegy 200 oxigénpalackot söpört el a hó. Suhajda Szilárd tavaly már kísérletet tett Varga Csabával a csúcs meghódítására, az akkori expedíciót azonban meg kellett szakítaniuk, mert felszerelésüket és sátraikat is elvitték a lavinák és a csúcstámadás az időjárás miatt lehetetlenné vált. A két mászó tavaly 7400 méterig jutott fel a K2-re. Klein Dávid május elején tért vissza az Annapurna-expedícióról, amelynek keretében megmászta a 8091 méteres csúcsot. A K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.