Közélet

Zala válhat az országban a legidősebbek megyéjévé

Zala válhat az országban a legidősebbek megyéjévé

2016. június 16., csütörtök
Zala válhat az országban a legidősebbek megyéjévé

Zala megyében az országos átlaghoz képest is kedvezőtlenebbek a népesedési mutatók, az elöregedés a leginkább jellemző, miközben 1980-tól mostanáig 60 ezerrel csökkent a megye lakosainak száma - vázolta a megyei tisztifőorvos csütörtökön a Zala Megyei Közgyűlés ülésén.

Paizs Teréz

a zalai népesedési helyzetről készített tájékoztatót ismertetve beszélt arról, hogy a megyében az országos és az európai uniós átlagot is meghaladó elöregedés oka, hogy nő a születéskor várható élettartam, de csökken a fiatalok aránya az összlakossághoz képest, s ezzel együtt jelentős a halálozási arány a 65 évnél fiatalabbak között. Zalában 1980-ban 317 ezren éltek, 2016-ra ez a szám 257 ezerre csökkent. Kevés gyermek születik a megyében - az élve születések aránya is alacsonyabb az ország átlagához viszonyítva -, de a házasságkötések száma is Zalában volt tavaly a legkevesebb az országban. Egy 2014-ben Zalában született fiú várhatóan 72,8 évig él - tíz évvel tovább, mint néhány évtizeddel ezelőtt -, de ez az életkor még így is hét évvel elmarad az európai átlagtól, és hasonlóan kedvezőtlen a helyzet a nők esetében is - részletezte a Zala megyei tisztifőorvos. A közgyűlés által tárgyalt írásbeli tájékoztatóból az is kiderül: a 2004-ben készült területi népesség-előreszámítás szerint Békés és Nógrád mellett Zala megyében csökken leginkább a lakosságszám. Az öregedés egyik mércéjének számító öregedési index szerint - ami az idősebbek és a fiatalok számának hányadosa - Zala megye válhat öt év múlva a csúcstartóvá. Az 1,6-es átlag alapján 2021-re az idősek száma 60 százalékkal haladhatja meg a fiatalokét Zalában, s ezzel az országban a legidősebbek megyéjének számít majd. A Zala Megyei Közgyűlés meghallgatta

Sorok Norbertnek

, a Zalaegerszegi Törvényszék elnökének tájékoztatóját a megyében működő bíróságok munkájáról. A beszámoló kiemelte, hogy jelentősen javult az ítélkezés megalapozottsága, csökkent a hosszú időn át húzódó ügyek aránya, továbbá a Szolgáltató bíróságért! és a Nyitott bíróság program keretében számos olyan lépést tettek, ami javította a bíróságok és az ügyfelek közötti kapcsolatot. Jóváhagyta a zalai közgyűlés azt a horvát-magyar közös programra benyújtott projektet, amely a kerékpáros turizmus népszerűsítését, illetve a Vasfüggöny kerékpárút horvát-magyar szakaszának fejlesztését célozza, egy másik program pedig a határon átnyúló turisztikai desztináció létrehozását, valamint a térség turisztikai versenyképességének javítását szolgálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.