Közélet

Válaszok nélkül – az önkormányzat és cége is hallgatással felel a szegedi ivóvízprojekt ügyében feltett kérdéseinkre

Válaszok nélkül – az önkormányzat és cége is hallgatással felel a szegedi ivóvízprojekt ügyében feltett kérdéseinkre

2016. június 14., kedd
Válaszok nélkül – az önkormányzat és cége is hallgatással felel a szegedi ivóvízprojekt ügyében feltett kérdéseinkre
ivoviz_kut

Teljes a hallgatás: múlt hét péntek óta nem reagál sem az önkormányzat, sem a Szeged Pólus Nonprofit Kft. a SZEGEDma.hu kérdéseire a megsemmisített tender ügyében. A szegedi és algyői önkormányzat által létrehozott társulás 500 ezer forintos büntetést kapott a döntés mellé. A szegedi lakosok egyelőre nem kapnak tájékoztatást arról, mikor folytatódhat a nagyszabású beruházás, mikorra folyik a csapból az eddiginél tisztább, jobb minőségű víz.

Pénteken írtunk arról,

hogy közzétette a Szeged-Algyő ivóvízminőség-javító beruházás ügyében hozott határozatát a Közbeszerzési Döntőbizottság. A jogorvoslati eljárás során megállapították, hogy a „Szeged-Algyő Ivóvízminőség-javító projekt II. fázisához kapcsolódó építési és próbaüzemi munkák” tárgyú közbeszerzési eljárás bizonyos elemeit tekintve az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt, ezért megsemmisítették az idén áprilisban kiírt, majd májusban módosított tendert, a felhívást és valamennyi ahhoz kapcsolódó ajánlatkérői döntést, ráadásul 500 ezer forintos büntetéssel is sújtották a szegedi és algyői önkormányzat által létrehozott társulást. Még aznap szerettük volna megtudni Szeged önkormányzatától és százszázalékos tulajdonú koordináló cégétől, a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-től, hogy a döntőbizottság határozatában foglaltakat miként értékelik, megtámadja-e a társulás a bíróságon a döntést, valamint várható-e új tender és mikor, azaz mikor fejeződhet be a nagyszabású projekt, melynek amúgy 2015 tavaszán, a többször módosított határidő szerint pedig 2017 júliusában le kellett volna zárulnia. Az előbbi kérdésekre sem a városháza, sem az önkormányzati cég nem reagált, habár az utóbbi vezetőjét többször kerestük telefonon hétfőn, levelünket is újból elküldtük. Egyedül a Tisza Lajos Közéleti Egyesület közleményére írta azt

Kalmár Gábor

kabinetfőnök az önkormányzattól, hogy „a várossal perben álló magáncég érdekében eljáró, a városnak kárt okozó, nem létező egyesület közleményére nem kívánunk reagálni”. Az Algyőt és Szegedet érintő 3,7 milliárd forint értékben végrehajtott uniós projektet érintő legújabb fejleményekkel kapcsolatos önkormányzati álláspontról így egyelőre szinte alig tudhat valamit a lakosság. Lapzártánkig (június 13. éjfélig) sem a megye legnagyobb sajtóorgánuma, a Délmagyarország, sem az önkormányzati média nem foglalkozott a témával, egyedül a

Vásárhely24

szegedi tudósítója írt a projektről, akinek sikerült begyűjteni az egyetlen városházi reakciót

Solymos László

alpolgármestertől: „Hiába kértük a tárgyalás megtartását az ügyben, mégis e nélkül hozta meg a döntést a Bizottság, ami példa nélküli.”

Amennyiben megérkeznek a válaszok, cikkünket frissítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.