Kultúra

Régészetről másképp - Szegedről indult a régészeti témájú szaklap

Régészetről másképp - Szegedről indult a régészeti témájú szaklap

2016. június 9., csütörtök
Régészetről másképp - Szegedről indult a régészeti témájú szaklap
hatartalan_regeszet_02

A titokzatos hunok kincsei, harcászatuk és öltözködésük és górcső alá kerül a Határtalan Régészet című magazin első, júniusi számában. A százoldalas folyóirat nem kizárólag a szakmának szól, tartalma egy egészen új megközelítésből mutatja be a tudományterületet.

Átfogó ismeretterjesztő kiadványokból és szaklapokból nincs hiány a piacon, a Határtalan Régészet azonban az első olyan országos terjesztésű régészeti témájú folyóirat, amely arra törekszik, hogy kortól és iskolai végzettségtől függetlenül érdekes, ugyanakkor kellően informatív tartalmat kínáljon olvasóinak. A magazin szinte még csak most érkezett a nyomdából, az első lapszám június elején jelent meg. Ebben a kiadásban a hunok csodálatos aranykincseiről, harcászatáról, divatjáról, Attila temetéséről és további érdekességekről esik szó.

Felföldi Szabolcs

főszerkesztő, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének munkatársa hangsúlyozta, a szakzsargont mellőzve törekszenek a tudománynépszerűsítésre, ugyanakkor egy szakmailag is korrekt kiadványt álmodtak meg a Határtalan Régészettel. "Olyan sok hír, álhír, fantazmagória terjed az interneten, amit az emberek többsége nagyon nehezen tud ellenőrizni, pontosan azért, mert nem lehet kideríteni a forrásokat. Fontos szempont volt, hogy olyan fogódzkodót adjunk a régészet iránt érdeklődőknek, ami eligazítja őket ezek között a hírek között. Mindezt úgy, hogy a Balaton parton ülve is élvezetes legyen olvasni a lapot, sok képpel, térképekkel, grafikonokkal illusztrálva."

hatartalan_regeszet_01

A százoldalas, negyedéves kiadvány szerkesztésében közel harmincan vesznek részt, a szakemberek száma azonban lapszámról lapszámra változik. "Nagyon fontos, mondhatni küldetésemnek tekintem, hogy ne csak a szakmában neves kutatók, muzeológusok és régészek írjanak a lapba, hanem olyan fiatalok, PhD-hallgatók és egyetemi hallgatók, akik mostanság szerzik a diplomájukat. Úgy gondolom, egyrészt ezzel a régészet utánpótlását is biztosíthatjuk, valamint az is közrejátszott, hogy a fiatalok talán még inkább ráéreznek a középiskolások nyelvére, észjárására." A főszerkesztő portálunk érdeklődésére elmondta, sok pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk, mióta az első kiadvány elérhető az újságárusoknál. Nem titkolta ugyanakkor, hogy kritikusai is akadtak a lapnak, de számuk eltörpül amellett, hogy már most erősödik a törzsolvasók tábora, érdeklődnek az előfizetési lehetőség után. A magazin következő száma szeptemberben jelenik meg, a téma Róma és Pompeji pusztulása lesz, míg decemberben dupla kiadvánnyal jelentkezik a Határtalan Régészet. Felföldi Szabolcs hozzátette, középtávú terveik között szerepel, hogy hamarosan webes felületen is elérhetővé tegyék a magazin tartalmát, kiegészítve olyan egyéb érdekességekkel, melyek kimaradtak a nyomtatásból. Ebben most partnerük a kiadásért felelős Móra-múzeum, melynek honlapján bárki szemezgethet a megjelent írásokból, illetve a

Facebookon

is aktívak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.