Novák Előd átadta lemondó nyilatkozatát a Jobbik elnökségének

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Novák ElõdÁtadta a Jobbik elnökségének a képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatot Novák Előd.

A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: augusztus 31-ig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását és javadalmazást sem vesz fel. Elmondása szerint a határvédelemben szeretne tevékenykedni, vállalkozás indítását fontolgatja és több időt fog családjával tölteni.

Beszámolt arról is, hogy a párt elnökség szerdán egyhangúlag a mandátum visszaadására szólította fel. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az új elnökségben kicsit papírformaszerűek azok a döntések, amelyeket Vona Gábor pártelnök előzetesen jelez.

Sajnálatának adott hangot, hogy nem jöhet létre a párton belül az a jótékonysági szervezet, amelyre egy évi jövedelmét kívánta felajánlani. Kifejtette, hogy ezt a “cigánybűnözés áldozatainak megsegítésére” akarta életre hívni, mert értékelése szerint az állam kettős mércét alkalmaz és nem gondoskodik az érintettekről.

Novák Előd elmondta azt is, hogy a vitákat lezártnak tekinti és nem tud arról, hogy a pártból kizárnák, így aktivistaként folytatja tevékenységét. Szerinte a tisztújítást megelőzően túl sok jelölést kapott ahhoz, hogy maradjon. Kijelentette: az alelnöki programjában leírt állításait fenntartja és emelt fővel távozik.

A Jobbik volt alelnöke kérdésre azt is leszögezte: új párt alapítását vagy választáson függetlenként indulást nem tervez. Rögzítette azt is, hogy több médiaszereplést nem vállal.

A politikus legnagyobb sikerének nevezte az “álláshalmozás” tiltását, vagyis a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat, és a legfontosabb törekvései között említette a mentelmi jog eltörlését és a politikusok visszahívhatóságát. Megjegyezte: utóbbi esetén nem maradhatott volna a parlamentben Gyurcsány Ferenc vagy a “Párbeszéd a mandátumért” politikusai.

A Dúró Dórára vonatkozó kérdésre azt mondta: minden támogatást megad a feleségének a folytatáshoz és bízik abban, hogy képes lesz rá.

Novák Elődöt faggatták korábbi akcióiról is. Az uniós zászló elégetéséről azt mondta: arról Szabó Gábor pártigazgató javaslatára azt megelőzően az elnökség döntött, és a Szabadság téri szovjet emlékmű elbontására tett kísérletről is azt megelőzően tájékoztatta az elnökséget, amelynek nem volt ellenvetése.

Megkérdezték arról a korábbi tervéről is, miszerint babarádiót indítana. Azt felelte, hogy az ötletet a gyermekeivel autózás adta, azonban ez megmarad vágyként, mert nem hiszi, hogy túl nagy eséllyel pályázna a Médiatanácsnál az általa képviselt vállalkozás.

Vona: lezárultak a személyi kérdések

A Jobbik elnöke lezártnak nevezte a személyi kérdéseket szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, ahol a szervezeti reformot nevezte a következő időszak legfontosabb tennivalójának.

Vona Gábor megerősítette, hogy a párt országos elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy Novák Elődöt visszahívja parlamenti mandátumából, azonban ez csak “egyfajta formalitás” volt, mivel a politikus maga jelezte, hogy visszaadja képviselői megbízatását. A lépést indokolva úgy fogalmazott: a bizalmi légkör úgy sérült, hogy nem helyreállítható, a közös munka nem folytatható. Súlyosságához képest mindkét fél méltósággal kezeli a helyzetet – értékelt.

Vona Gábor

Hozzátette: a megüresedő mandátumról őszig döntenek, még mérlegelik, ki tudja a leghatékonyabban segíteni a pártot.

Az ellenzéki pártvezető elmondta, hogy mostantól a strukturális reformokkal foglalkoznak; szeptembertől személyesen irányítja a kormányzati felkészülést és nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a nemzetközi kapcsolatok építésére, Volner János pedig átveszi a frakció vezetését. Ismét kiemelte: 2018-ban le akarják váltani a kormányt.

Kérdésre elmondta, hogy Dúró Dórával kedden egyeztetett és továbbra is számít a munkájára, Novák Előddel szemben pedig nem indul etikai eljárás.

Arra a felvetésre pedig, hogy Novák Elődöt az alelnöki jelöltállítás során sokan támogatták, azt felelte: a frakció bizalmi szavazása is elég magas arányú volt, hogy egyértelmű helyzetet teremtsen.

Vona Gábort kérdezték Kovács Béla EP-képviselő ügyéről is, amire válaszul közölte: azóta sem kaptak tájékoztatást a hatóságoktól, a politikus pedig azt mondta, hogy nem igazak a kémkedésről szóló vádak. Nagyon várja, hogy ez a jogi ügy véget érjen – folytatta -, s amennyiben a vádak igazak, tudja mi a dolga. “A Jobbikban ügynököknek, kémeknek nincs helye” – jelentette ki. Arra pedig, hogy a képviselő sajtóhírek szerint szexuálisan zaklatta munkatársait, azt válaszolta, nem tud ilyenről, s ha a bíróság erről dönt, akkor tud lépni.

Előző sztori

Labdarúgás: az U14-es Horváth László lett a Szeged 2011 abszolút házi gólkirálya a szezonban

Következő sztori

Erdéllyel és a Partiummal ismerkedtek meg a Tabán-iskola diákjai + FOTÓK