Bulvár

Harmadik alkalommal kerül a levendula a középpontba a szegedi füvészkertben

Harmadik alkalommal kerül a levendula a középpontba a szegedi füvészkertben

2016. június 20., hétfő
Harmadik alkalommal kerül a levendula a középpontba a szegedi füvészkertben
levendula

Színes programkínálattal várja a látogatókat július 2-án és 3-án a szegedi füvészkert a Levendula Napok alkalmából.

A harmadik szegedi Levendula Napok minden korosztály számára színvonalas és színes kulturális programokkal, koncertekkel, növénybemutatóval és vásárral, kézműves termékekkel, gasztronómiai ínyencségekkel várja a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket.

Július 2., szombat

10.00 Füvészkerti hangulatok

Az SZTE Kulturális Iroda és a Füvészkert által kiírt fotópályázat anyagából válogatott kiállítás megnyitója Megtekinthető a Füvészkert nyitva tartási idejében.

10.30 „nem véletlen”

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) zenés-verses játéka az SZTE Kulturális Iroda által kiírt „Így verselünk mi” Verspályázat anyagából

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe Tivadar, Kristóf, Bálint és Viktor testvérekkel

(gyógynövény és kolostorkert, gyülekező a színpad mellett) – előadás és bemutató Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Tanszékének (korábban Gyógynövény- és Drogismereti Intézet) munkatársai gyakorlati ismertetőt adnak a Füvészkert Kolostorkertjének gyógy- és fűszernövényeiről.

11.30 A Terebes zenekar koncertje

A Terebes zenekar 2014 végén alakult meg a szegedi Mester Tanoda Alapítvány Népzenei Kamaraműhelyének elhivatott énekes és hangszeres zenészeiből. Repertoárjuk elsősorban népi dallamokat tartalmaz, ám a régi értékek felelevenítése mellett izgalmasan új értelmezések és hangszerelések által juttatják különlegesen szép és egyedi zenei élményekhez hallgatóságukat. Annak érdekében, hogy muzsikájuk igazán őszinte, élő és „tiszta forrásból” táplálkozó lehessen, a zenekar tagjai minden évben meglátogatják Moldva és Gyimes népzenei kincseket rejtő településeit, ahol néprajzi gyűjtés folytatása mellett a hagyományaikat elveszíteni látszó csángó falvakban igyekeznek feleleveníteni, adott esetben vissza is tanítani az onnan származó énekes és hangszeres folklóranyagot. Számos rendezvényen képviseltették már magukat, elsősorban a Dél-Alföldön, de Moldvában, Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban is több alkalommal tartottak sikeres koncerteket és táncházakat. Céljuk a Kárpát-medencei magyarság sokszínű népzenei kultúrájának minél mélyebb megismerése, megélése és megszerettetése a mai modern társadalom számára is könnyen befogadható, aktuális értelmezések, feldolgozások által.

12.30 „nem véletlen”

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) zenés-verses játéka az SZTE Kulturális Iroda által kiírt „Így verselünk mi” Verspályázat anyagából

13.00 Népi gyógymódok otthonunkban az ősi keleti és nyugati orvoslás elveinek figyelembevételével

– Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász előadása (a gyógynövényes standnál) "Rigó István vagyok, Egerben élek, természetgyógyászatot tanulok, előadásokat tartok és beszélgetéseket vezetek. Őstermelőként hazai gyógynövények termesztésével, megfigyelésével, kutatásával és belőlük teák, teakeverékek készítésével foglalkozom. Zsebkendőnyi kerten vegyszermentesen gazdálkodunk, melynek hozományaként születtek meg a Rigó teák."

13.30 Kuglóf király udvarában – A Szeleburdi Meseszínház előadása

Kuglóf király udvarában nagy a sírás-rívás, mert egyetlen leányát, a szépségés Porcukorka királykisasszonyt elrabolta Latyak herceg, és északi uradalmában tartja őt fogva. Elindul három legény, hogy a királykisasszonyt - kezéért cserébe - kimentsék az örök jég fogságából. A vitézek nem is sejtik, hogy útjuk során micsoda kalandok várnak rájuk...

14.30 Minden, amit a levenduláról tudni érdemes – Bujákné Szabó Krisztina levendulatermesztő előadása

Kertészetük az Alföld déli részén található, Szegedtől 30 km-re, Kisteleken. 2008-tól foglalkoznak levendulatermesztéssel. Az általuk termelt levendula fajták között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Tudnak ajánlani kiskertbe, szabadföldbe vagy akár cserepes nevelésre alkalmas fajtákat, illetve nagy virághozamú fajtákat ültetvény telepítésére is. Az általuk termelt fajták teljesen fagytűrőek, jól alkalmazkodtak a hazai klímához, nagy illóolaj tartalmú levendulák.

15.00 „Levendula száll az éjen át…”

A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora.

16.00 A házi szappankészítés fortélyai

– Horváth Helga tart előadást és gyakorlati bemutatót (a szappanos standnál) "Harmadik éve foglalkozom szappankészítéssel szabadidőmben. Célom, hogy mutassak az embereknek egy másik utat a szappanok, kozmetikumok terén az egészségük és környezetük védelmében. A termékeim nem tartalmaznak tartósítószereket, természetes anyagokból készülnek."

16.30 A Fool Moon vokálegyüttes koncertje

A Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden, és azóta - hazánkban egyedülállóan - a pop-a'cappella, azaz hangszeres kíséret nélküli éneklés popzenei műfaját népszerűsíti. Első lemezük 2003-ban “Csillagok…” címmel került a boltokba, melyen magyar slágerek feldolgozásai hallhatók, de a csapat énekel angolul, olaszul, franciául. 2008-ban Kováts Kriszta “Arany-óra” című előadásával zenei kísérletet tettek a magyar irodalom és könnyűzenei acappella éneklés határainak kitágítására, majd a popzenéhez visszatérve, 2012-ben megjelent GeorgeMichaelJackson5 című lemezükre személyes kedvenceiket gyűjtötték össze Michael Jackson és George Michael dalaiból. Ugyancsak 2012-ben egy saját készítésű, magyar nyelvű, pop-acappella sláger is az együttes nevéhez fűződik, amely az első ilyen jellegű dal a magyar popzene történetében. A “Kettesben jó” a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági film végefőcím-dalaként csendült fel a hazai és külföldi mozikban. 2012 végén Takács Nikolas-szal a Music & Soul című lemezzel a hazai toplisták élére kerültek. 2005-ben a Fool Moon a kontinens legjobbjai közé emelkedhetett, amikor első helyezést ért el pop kategóriában a grazi Ward Swingle A Cappella Versenyen, Európa legrangosabb szakmai megmérettetésén. 2006-ban az együttes a VI. Tajvani Nemzetközi A Cappella Versenyen kapott első helyezést és két különdíjat, majd 2010-ben az olaszországi Solevoci Nemzetközi Acappella Versenyen a “Szerelem, szerelem…” című dallal a legjobb átirat díját nyerte el. 12 éves pályafutásuk alatt együtt dolgoztak a legismertebb hazai előadókkal, többek között Presser Gáborral, Zsédával, Szolnoki Péterrel, Malek Andreával, Szekeres Adriennel, Szirtes Edina „Mókus”-sal, Kováts Krisztával, a Magna Cum Laudéval vagy Edvin Martonnal. 2008-ban a Fool Moon képviselte Magyarországot Csézyvel a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen, és 2016-ban ismét jelen voltak az Eurovízión Freddie kíséretében. Fennállásának 12 éve alatt a Fool Moon 15 országban koncertezett, többek között Tajvanban, Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában is.

Július 3., vasárnap

10.30 A Haramia együttes zenés gyermekműsora

A duó tagjai: Jázmin Csilla (ének), Németh Sándor (ének, gitár)

11.30 Bogár Muzsika koncert

A 2013-ban Fonogram-díjra jelölt Bogár Muzsika zenekar egyedülállónak számít a hazai zenei palettán. A világzenei elemekkel tarkított, változatos, ám mégis egységes módon meghangszerelt albumot Nagy Bandó András káprázatos megzenésített költeményei, Pálfy Zsolt zenész, színész és meseíró, gyermekekhez közvetlenül szóló előadásmódja és Pintér Mónika énekes-zenepedagógus, azonos néven évek óta odaadó tudatossággal működő zenés és mondókás gyermekfoglalkozásainak szellemisége egyaránt áthatják. A zenekar létrejöttét a 2007-ben Bogár Muzsika néven indult zenés-mondókás foglalkozások ihlették. Ennek nyomán alakult meg a Bogár Muzsika zenekar, míg végül egy önálló, saját szerzeményekből álló lemez született. Az album alkotóinak egyik fő célkitűzése a zeneközpontúság, a kicsik számára elérhető nyelvezetet használva. Ennek tükrében a Bogár Muzsika zenekar koncertjei térbeli és időbeli zenei utazást kínálnak, miközben sok fajta ritmust, dallamot és egyéb zenei elemet felsorakoztatva vonják be a gyerekeket a zene értékteremtő világába.

12.00 A hazai gyógynövények felhasználása az ősi keleti és a modern nyugati orvoslás elvei mentén

– Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász előadása (a gyógynövényes standnál) "Rigó István vagyok, Egerben élek, természetgyógyászatot tanulok, előadásokat tartok és beszélgetéseket vezetek. Őstermelőként hazai gyógynövények termesztésével, megfigyelésével, kutatásával és belőlük teák, teakeverékek készítésével foglalkozom. Zsebkendőnyi kerten vegyszermentesen gazdálkodunk, melynek hozományaként születtek meg a Rigó teák."

13.00 Peter & Pan gitárduó műsora kicsiknek és nagyoknak

A duó tagjai: Balázs Péter (ének, gitár), Lengyel Tibor (ének, gitár)

14.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe Tivadar, Kristóf, Bálint és Viktor testvérekkel

(gyógynövény és kolostorkert, gyülekező a színpad mellett) - előadás és bemutató Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Tanszékének (korábban Gyógynövény- és Drogismereti Intézet) munkatársai gyakorlati ismertetőt adnak a Füvészkert Kolostorkertjének gyógy- és fűszernövényeiről

14.30 A Balkán Quintet zenekar koncertje

A zenekar 2012 óta dolgozik együtt, de tagjai már évek óta foglalkoznak balkáni népzenével, Békéscsabán havi rendszerességgel zenélnek táncházakban.

15.00 Bolgár néptáncoktatás

A táncokat a békéscsabai Balkán Táncegyüttes vezetője, Majthényi Dániel tanítja.

15.30 A házi szappankészítés fortélyai

– Horváth Helga tart előadást és gyakorlati bemutatót (a szappanos standnál) Harmadik éve foglalkozom szappankészítéssel szabadidőmben. Célom, hogy mutassak az embereknek egy másik utat a szappanok, kozmetikumok terén az egészségük és környezetük védelmében. A termékeim nem tartalmaznak tartósítószereket, természetes anyagokból készülnek.

16.00 Dallamszirmok - kamarakoncert

Virágcsokor Klebniczki György zongora- és kamaraműveiből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.