Írjon nekünk

Közélet

Hangorkán a Partfürdőről – a lakosság és az IH is tenni akar ellene, még sincs változás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

koncert_parti_buli

Idén is problémát okoznak a Partfürdő zenés rendezvényei, amely miatt Odessza lakói nem tudnak pihenni. Az IH vezetője is ismeri az éjszakai állapotokat, s szeretne tenni ellene, de egyelőre nem a hatóságokat értesítené, hanem tárgyalna.

„Már kora este, magyar meccs alatt elindult a zene döngetése, ami egész este folyamatosan ment. Persze hivatkozni lehet arra, hogy a magyar csapatot ünnepelték, de ez nem lehet indok, másrészt ez a csendháborítás már hetek óta, folyamatosan zajlik, ezért nem vagyunk belátóak, pláne nem egy olyan vendéglőssel, akit nem érdekel környezetének nyugalma, csak a saját, önös céljainak elérése: ha szórakozni akar, megteszi, ha szórakoztatni akar, hogy bevételhez jusson, bárhogy, bármi áron, azt is megteszi. Mivel e bodegának nincs igazi marketingje, egy igazi eszköze, fegyvere van a kommunikációban, ez pedig a hangerő. Csúcsra járatott hangrendszerekkel teszi közhírré Szeged közepén, hogy nála aztán lehet szórakozni” – írta lapunknak és Jávorszky Ivánnak elküldött levelében Rózsa Péter újszegedi olvasónk. Egy másik követőnk szintén jelezte, hogy a Kecskeméti utca környékén még hallotta az egyik éjszaka a gépzenét a Tisza irányából.

A probléma egyáltalán nem új keletű, már tavaly foglalkoztunk a Partfürdőről érkező zajjal, amely a lakosság nyugalmát zavarja. Akkor is és most is jelezték a szegediek a zajt a rendőrségnél, de a megoldáshoz azóta sem kerültek közelebb. Az utolsó alkalommal a rendőrség diszpécsere Rózsa Péternek azt mondta, tucatnyi hívás érkezett már emiatt.

javorszki_benedek01_gs

„Az első feladatunk azonosítani a zajforrást. Több tippünk is van, a Green & Grill ott található a Partfürdőn, de nem biztos, hogy ők vagy csak ők felelősek ezért” – nyilatkozta lapunknak Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője. Megjegyezte, van egy szerződésük a céggel, amely szerint éjfélig lehet zene, utána nem. Ehhez képest Rózsa Péter elmondása szerint 23-án még hajnali három órakor is tartott a „tombolás”. Kevésnek érzi az éjféli halkítás ígéretét, nappal, kora este is kíván pihenni.

Az IH vezetője hangsúlyozza, őket is zavarja a zaj és szeretnének tenni ellene, mert a kempingben sátrazók és az apartmanokat bérlők ugyanazokat a panaszokat sorolták, mint Odessza lakói. Idén is szeretnék növelni a szállásadásból származó bevételüket, ez a probléma azonban megnehezíti céljaik elérését.

Egyelőre azonban nem léptek még kapcsolatba a hatóságokkal, inkább tárgyalásos úton oldanák meg a problémát, bíznak benne, hogy a vendéglátósok engednek. Rózsa Péter kevésbé türelmes, azt ígérte, értesítik Kormos Tibor (Együtt) önkormányzati képviselőt és Városüzemeltetési Irodát.

Korábban Molnár László, a Városüzemeltetési Iroda vezetője azt nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak, hogy alkalmi rendezvények esetében 30 nappal az est előtt kell beadni a zajkibocsátási kérelmet, amelyet akusztikai szakvéleménnyel kell alátámasztani. A beadott dokumentumnak tartalmaznia kell a rendezvény helyszínét, az üzemeltetni kívánt zajforrásokat, a védendő épületeket, az időtartamát.

„Ha mégis érkezne panasz, az esetben egész akusztikát felül kell vizsgáltatni, a beállításokat korrigálni kell, hogy a zajszint az adott határértéken belül maradjon” – mondta a Városüzemeltetési Iroda vezetője. „Az engedélyeket külön adjuk ki, ugyanazon a területen nem is lenne lehetséges egyszerre több rendezvényt tartani. Külön-külön mindenkinek saját magáért kell felelnie” – válaszolta Molnár László arra a kérdésünkre, hogy ügyelnek-e arra, hogy az egész város egészét tekintve ne lépjék túl a megadott zajszintet.

Az bizonyos, hogy július 2-án, szombaton újból Holi Color Fesztivált rendeznek a Partfürdőn. A város és Odessza lakói pedig bíznak abban, hogy idén nem lesz szükség a füldugóra.

Az ügyben megkerestük a Green & Grillt, a fejleményekről holnapi cikkünkben számolunk majd be.

Hírzóna

Jótékonysági csokigyűjtést szervez a szegedi Mátrix Alapítvány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Iskolás osztályok és óvodai csoportok összefogásával.

Tovább olvasom

Közélet

Decemberig felújítják a villamospálya burkolatát a Kossuth Lajos sugárúton

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezért a buszok a külső sávokban közlekednek majd.

Tovább olvasom

Hírzóna

A fejlesztésekre koncentrálnak a következő években Algyőn

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyes intézményeket átszerveznek.

Tovább olvasom

Aktuál