Csak a basszus zakatol a füleiben – a zajnak sosincs gazdája

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

koncert_parti_buli

A Partfürdő vezetője keresi a zaj forrását, a bepanaszolt vendéglátós a Tisza túloldalán találná meg a felelősöket. Az biztos, hogy az Odesszában élők csupán nyugalmat szeretnének, bárhonnan is érkezik a zaj.

„Fel lehetne írni a kapufélfára, hogy egész évben Sziget Fesztivál” – olvasónk, Rózsa Péter ezt nem úgy értette, hogy minden nap fellép Rihanna a Partfürdőn, hanem a zajt tartja hasonlónak. Igaz, ma már Budapesten is sikerült megoldani, hogy Gerendai Károly rendezvénye ne zavarja a környék lakótelepein élőket, ehhez csak a lakók és az önkormányzat összefogása kellett. Rózsa Péter problémájával megkereste Kormos Tibort, Odessza Együtt színeiben politizáló képviselőjét, „ő azonban füle botját sem mozdítja, pedig ez lenne a feladata, azzal képvisel, hogy azt mondja: nem tehetek semmit”. „Állítólag milliókat költenek városmarketingre, de ez is annak része! Hogyan engedhetnek teret ilyen minősíthetetlen szolgáltatásnak Szeged belvárosában?” – kérdezte.

Kedden írtunk arról, hogy a Partfürdő felől érkező zaj zavarja az Odesszában élőket, mert hajnalban sem tudnak pihenni. Jávorszky Ivánt, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjét is megkérdeztük az ügyben, aki szintén lépni szeretne, igaz, egyelőre még felmérik a helyzetet, s csak később cselekednek, holott a több száz embert megmozgató retro bulik és a Holi Color Partik egyaránt a kemping, azaz az ő területükön vannak. Mai cikkünkben a panaszos mellett megszólaltatjuk a Partfürdő vezetőjét, László Györgyöt és a kritikával illetett vendéglátóhely tulajdonosát, Szilágyi Botondot.

strand30

„A Partfürdő szabadstrand részén lévő kocsma által tartott programokkal volt problémám az utóbbi hetekben, bár most hétvégén kivételesen nem hallgattam a zajt, talán nem tartották meg az ígért bulit, de az is lehet, hogy a szélirány változott” – mondta lapunknak Rózsa Péter, aki Odessza városrészben él. A zene többször gyakorlatilag hajnalig szólt, ez a házban lakó időseket is zavarja, ők azonban egészségi állapotuk miatt nem tudnak hajnalban kimozdulni. Mikor lement, mintegy húsz ember szórakozott a helyen. Úgy gondolja, nem a lakótelepen élőknek kellene toleránsnak lenniük, hanem fordítva. Elmondása szerint ígéretet kapott a vendéglátóhely munkatársától a halkításra, de utána ugyanúgy hallotta a „tuc-tucot”, amely olyan frekvencián szól, hogy az ablakuk is beleremeg. Nevét nem tudta megmondani a helynek, de az általa adott részletes leírás egyedül a Green & Grillre igaz. Úgy véli, megoldást jelentene, ha zárt sátrak lennének, a Szegedi Ifjúsági Napok zaját is ezek tompítják. Hozzátette, medencés parti is volt nem rég, ami nem köthető a szabad strandhoz, de ugyanakkora problémát okozott nekik.

A Partfürdőnek nevezett területet eleve érdemes két részre bontani, és ha valaki járt már lent, tudhatja, hogy egy kerítés is elválasztja egymástól a kempinget és a szabadstrandot. Az előbb említett helyszín ad otthont a nagyobb lélekszámú rendezvényeknek, mint például DJ Edgár retro bulijai vagy a tavalyi szezonban több ízben is megrendezésre kerülő Holi Color Partik. A szabadstrand területén található a  Green & Grill plázs, ahol a szezonnyitót leszámítva mindössze két bulit tartottak az elmúlt másfél hónapban – tudtuk meg Szilágyi Botond tulajdonostól. Ők saját maguk nem is szerveznek zenés rendezvényeket, de ha valaki náluk szeretne éjszakai bulit tartani, akkor szerződést köthet a vendéglátóegységgel. „Rendelkezünk az önkormányzat engedélyeivel is, a megengedett hangerőt nem lépjük át, mint ahogy arra is kínosan ügyelünk, hogy a velünk szerződött szervezők se tegyék ezt meg” – hangsúlyozta az üzemeltető. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-vel a szezon elején kölcsönösen egyeztettek programtervet, mivel az IH-val kötött szerződésük ezt előírja.
partfurdo011kf
Szilágyi Botond elmondta, tavaly is több bejelentés érkezett hozzájuk és a hatóságokhoz csendháborítás miatt, akkor ismételten zajszintmérést végeztettek, melyből kiderült, ők nem lépik túl az engedélyezett határt. Sok esetben nem is arról van szó, hogy a Green & Grill lenne olyan hangos, hogy zavarná a környékbeliek nyugalmát, hiszen a ligetben is működik éjszakai rendezvényekkel foglalkozó vendéglátó egység, valamint a Tisza túlpartjáról például a DOKK és a Várkert bulijairól a víz és a szél átviszi a hangot, az újszegediek pedig csak azt érzékelik, hogy ismételten valami parti van, de annak pontos forrását nem tudják nem tudják meghatározni. Komoly éjszakai zajforrást jelentenek még a rakparton hangoskodó fiatalok is, akik a Belvárosi híd lábánál mind két oldalon kocsikból bömböltetett zenével múlatják az időt.

Olvasónk azon panaszára reagálva, hogy már a foci Eb mérkőzései alatt „elindult a zene döngetése”, Szilágyi Botond elmondta, náluk valóban megtekinthetőek a meccsek, ám kizárólag a közvetítés hangja szól, vagyis a zene biztosan nem tőlük szűrődik ki az események ideje alatt.
partfurdo001kf
Évente összesen öt éjfél után tartó rendezvényről tud a területükön a Partfürdő vezetője, László György. Jávorszky Ivánnal eldöntötték, hogy fürdőként, kempingként és szálláshelyként kívánnak működni, ezért fokozatosan leépítik a vendégek nyugalmának megzavarására alkalmas rendezvényeket. Sok helyről kaptak panaszt, Rózsa Péter levele nem az első volt, gyakorlatilag minden hétvégére jut egy üzenet a környékbeli vendéglátóhelyek miatt.

Hangsúlyozta, még kutatják, mi a zaj forrása, nem akarja vádolni a Green & Grillt, elképzelhetőnek tartja ő is, hogy a Tisza túlpartjáról jön a basszus. Ha ezt sikerül megtenni, akkor leülnek tárgyalni, felszólítják őket, vagy ha szükséges, akkor továbblépnek. „Évente három-négyszer van DJ Edgárnak retro bulija, nem gondolnám, hogy ez lenne a probléma. A Holi Color is csupán éjfélig tart” – reagált Szilágyi Botondra a Partfürdő vezetője. Úgy véli, nem erre mondják az újszegediek, hogy „minden hétvégén buli van”.

A Holi Color fesztivállal kapcsolatban nyugalmat ígért László György, betartják a szabályokat, az engedélyezett zajszintet nem lépik túl, s a szerződésben külön kiemelik, hogy a kemping és a szálló vendégeinek, valamint a lakók nyugalmát biztosítani kell. A felelősség azonban a szervezőké, és nem a Partfürdőé.

Előző sztori

Kézilabda: megérkezett a friss BL-győztes kapus Szegedre

Következő sztori

Gál Ferenc Középiskolai Hittanverseny és Hittanári Konferencia Szegeden 2017 tavaszán