Bulvár

A trópusok elnéptelenedését idézheti elő a globális felmelegedés

A trópusok elnéptelenedését idézheti elő a globális felmelegedés

2016. június 13., hétfő
A trópusok elnéptelenedését idézheti elő a globális felmelegedés

A lakosság drámai mértékű csökkenését vetítette előre Mexikóban, Közép-Amerikában, Afrikában, Indiában és a trópusok más térségeiben a globális felmelegedés miatt két amerikai kutató.

Solomon Hsiang

, a Kaliforniai Egyetem társprofesszora és

Adam Sobel

, a New York-i Columbia Egyetem professzora matematikai modellezéssel kimutatta, hogy egy 2 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedéssel is valószínű, hogy egyes trópusi növények, állatok és a lakosság több száz kilométerre távolabbra húzódnak jelenlegi otthonuktól. Az általuk alkalmazott számítógépes modellezés szemléltette, hogy a trópusok klímadinamikája miként nagyíthatja fel a klímaváltozás földön érzékelt következményeit. Ez azt jelenti, hogy még a legkisebb mértékű klímaváltozásnak is jelentős hatásai lehetnek. "Nem az egyes fajok migrációs mintáiról készítünk specifikus előrejelzéseket, hanem arról, hogy a geofizikai kényszer - a trópusok melegedése - miatt fognak eltávolodni a fajok otthonaiktól, tulajdonképpen elhagyják a trópusokat az egyes fajok, hogy hűvösebb környezetet találjanak maguknak" - idézte Sobelt a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Mivel a trópusokon egyformán forróság van, ha csak kismértékben emelkedik is a hőmérséklet, a népesség elvándorol, enyhülést keresve. A kutatók szerint az egyenlítői sáv szinte teljesen el fog néptelenedni, ami hatással lesz a térség ökoszisztémájára és az ott élő emberekre. Egyes kontinenseken és az óceániai szigetekről a lakosság legalább 1600 kilométer távolságra vagy még tovább fog vándorolni, hogy az általuk eltűrt hőmérsékleten belül maradjon. A Scientific Reports folyóiratban ismertetett számítógépes szimulációk azt mutatják, hogy a trópusok hűvösebb térségei ezáltal zsúfolttá válnak, ezen térségek népessége akár 300 százalékkal vagy még nagyobb mértékben nőhet. Ilyen népsűrűség mellett még inkább megjelenhetnek a járványok, a létfenntartáshoz szükséges források miatti konfliktusok - figyelmeztetnek a szakemberek, akik nem zárják ki a lakosság szokatlan nagymértékű migrációját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.