Közélet

Kvótareferendum - Alapjogokért Központ: alkotmányos a Kúria döntése

Kvótareferendum - Alapjogokért Központ: alkotmányos a Kúria döntése

2016. május 4., szerda
Kvótareferendum - Alapjogokért Központ: alkotmányos a Kúria döntése

Az Alapjogokért Központ alkotmányosnak tartja és üdvözli a Kúria keddi döntését, amellyel engedélyezte az "uniós kényszerbetelepítés" ügyében kezdeményezett népszavazást.

A központ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a népszavazási kérdésben felvetettek országgyűlési hatáskörnek minősülnek, mivel semmi sem zárja ki a törvényhozás jogalkotói kompetenciáját. A kérdés emellett egyértelmű: csak a jövőbeni eljárásokra, ügyekre vonatkozhat, valamint az Országgyűlés adott esetben hozhat olyan döntést is, mellyel a kormány mandátumát egy európai uniós döntéshozatal során megköti. Mindemellett a központ szerint az a legfontosabb, hogy a kérdés nem ütközik tiltott tárgykörbe, ugyanis az uniós jog speciális és sajátos jogrend, így nem minősül nemzetközi jognak. Kiemelték továbbá, hogy a népszavazási kérdés valóban szuverenitáskérdés, ha arról kell dönteni: "milyen és mekkora mértékben ruháztuk át szuverenitásunk egy részét az EU-ra?". Az Európai Unió tervezett aktusai ugyanis - a központ szerint - "nem menekült-, hanem bevándorláspolitikának minősülnek". Utóbbi - mint írták - szintén osztott hatáskör, azonban ott jelenleg még a tagállami jogalkotó elsőbbsége él. Mindemellett a központ felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény értelmében az Országgyűlés jelenleg is kérhet tájékoztatást a kormánytól az EU döntéshozatali eljárásában képviselendő kormányálláspontról, és állást foglalhat az eljárásban napirenden szereplő tervezetről. Ilyen esetben pedig a kormány az EU-s döntéshozatal során az Országgyűlés állásfoglalása alapján jár el. E szerint tehát az Országgyűlés "értelemszerűen és egyértelműen" állapíthat meg olyan szabályokat, melyek a kormány tárgyalási mandátumát például a "kényszerbetelepítés" ügyében megkötik - tették hozzá. A Kúria kedden döntött úgy, hogy lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A testület ugyanis elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat. A kormány által kezdeményezett, és a Kúria által jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.