Közélet

Ismét sok migráns várakozik a szerb-magyar határon

Ismét sok migráns várakozik a szerb-magyar határon

2016. május 25., szerda
Ismét sok migráns várakozik a szerb-magyar határon

Ismét sok migráns várakozik a szerb-magyar határon, és a segélyszervezetek szerint egyre többen lesznek, mert Magyarország naponta csupán 30 embert regisztrál és enged át - írta szerdán a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

Szerbiában jelenleg körülbelül ezer migráns tartózkodik, ők azok, akik a nyugat-balkáni migránsútvonal márciusi lezárását követően az országban rekedtek, illetve akik azóta különböző illegális útvonalakon az országba érkeztek. Miután a szerb-macedón határ lezárult, egyre több migráns választja a Bulgárián át vezető veszélyes útvonalat, abból az irányból naponta körülbelül 200-an érkeznek, míg egy új útvonalon keresztül, amely Albánián és Koszovón keresztül vezet néhány tucatnyian lépnek be Szerbiába naponta. A migránsok előbb Belgrádban gyülekeznek, majd buszokkal a magyar határhoz közeli Szabadkára utaznak, onnan pedig vagy a Kelebiát Tompával összekötő átkelőhöz, vagy a horgos-röszkei átkelőhöz utaznak.

Rados Djurovic

, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője a lapnak elmondta, hogy Magyarország korábban napi hatvan embert engedett be a határon lévő tranzitközpontokba, a közelmúltban azonban ezt a számot a felére csökkentette. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobbra nőhet a határon már most is álló sátortábor, amelyet a Vecernje Novosti "kis Idomeninek" nevezett utalva a görög-macedón határon kialakult óriási sátortáborra, amelyet a napokban számolnak fel a hatóságok. Rados Djurovic szerint az elkeseredett emberek áradatát nem lehet megállítani, és ez abból is látszik, hogy vannak, akiket a bolgár hatóságok tízszer is visszaküldtek Törökországba, most mégis Szerbiában vannak. Az év eleje óta a nyugat-balkáni országon 130 ezer migráns haladt át. A szerbiai befogadó központok azonban szinte üresek, a migránsok inkább a határ mentén sátoroznak abban bízva, hogy a magyar hatóságok átengedik őket, illetve arra várva, hogy esetleg embercsempészek juttassák át őket az Európai Unióba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.