Közélet

Balog: nem mi, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust

Balog: nem mi, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust

2016. május 8., vasárnap
Balog: nem mi, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust

Nem a magyar kormány, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Az "utálom a kerítést, de szükséges volt" című interjút vasárnap sugározta a csatorna.

A miniszter az interjúban az ideiglenes technikai határzárról szólva kiemelte: Magyarországon az emberek nem szeretnek kerítés mögött élni, de a migrációs válság ügyében az európai uniós "intézmények sajnos későn, vagy egyáltalán nem reagáltak", ezért Magyarország a kerítés felépítésére kényszerült, hogy érvényesíteni tudja az unió törvényeit. Magyarországot "igazságtalanul bírálták", hiszen az uniós tagállamok között egyedüliként volt képes és hajlandó a közösség szabályainak betartatására - hangsúlyozta

Balog Zoltán

. A röszkei zavargásra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy támadás érte Magyarország határát, és "egyértelműen provokáció" történt. A hatóságok vizsgálják, hogy a támadás mennyiben tulajdonítható a másokat "manipuláló és provokáló" embercsempészeknek - tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy a röszkei zavargás "sajnos nem egyedi eset Európában". A bevándorlásról és a terrorizmusról folytatott nemzeti konzultációról elmondta: majd az "idő eldönti", volt-e szükség a plakátkampányra, viszont az ügyet magát tekintve valóban úgy van, hogy a "migránspolitikában szigorú nemet mondunk", mert az országnak egyéb feladatai, köztük társadalmi integrációs feladatai vannak és "kulturálisan kissé másként akarunk fejlődni". Azonban Magyarország teljesíti a menekültekkel szembeni valamennyi jogi és humanitárius kötelezettségét - szögezte le a miniszter. Egy éve talán populistának tűnhetett a menekültkvótákat elutasító magyar érvelés, de a párizsi, brüsszeli támadások után már tény, hogy van kapcsolat az "ellenőrizetlen migránshullám" és a terrorizmus között - mondta arra a kérdésre, nem populizmus-e a kormány azon állítása, hogy a kvóták fokozzák a terrorveszélyt és fenyegetik a kultúrát. "Nem mi, hanem a terroristák keverik össze" a migrációt és a terrorizmust - emelte ki Balog Zoltán. Hangsúlyozta, hogy folytatni kell a romák integrációját, és "nagyon téves jelzés" Brüsszel részéről, hogy a "migránsok és menekültek" integrációját is a roma integrációra biztosított forrásokból kell megoldani. Mint mondta, a területért felelős miniszterként meg kell védenie a roma integráció feladatát és fontossági sorrendet kell felállítania.

Orbán Viktor

kormányfőhöz fűződő viszonyáról szólva kiemelte, hogy hiányolja Európából a "vezetést", és úgy véli, az embereknek joguk van ahhoz, hogy világos elvek mentén vezessék őket és világosan beszéljenek helyzetükről és jövőjükről. Orbán Viktor "ezt teszi" - mondta Balog Zoltán. Hozzátette: a kormányfőt olyan emberként ismeri, akit meg lehet győzni értelmes és jó érvekkel, amelyek hatására tud engedni, és olyan emberként is, "akit nem tudtam meggyőzni és a végén neki lett igaza". "Jelenleg a főnököm, ami nem mindig tesz jót a barátságnak, de már csaknem harminc éve ismerjük egymást, és családjával és vele személyesen is nagyon jó baráti viszonyban vagyok" - mondta Balog Zoltán Orbán Viktorról. Arra a kérdésre, mit tesz majd, amikor

Angela Merkel

német kancellár legközelebb Magyarországra látogat, a miniszter elmondta, hogy emlékezteti majd azokra az időkre, amikor "NDK-s lányként tejet és kenyeret vásárolt a Duna partján egy kisboltban", és emlékezteti "közös kelet-közép-európai történelmükre, amelyet nem szabad elfeledni, mert amit akkor tanultunk, azt képviselni kell a közös európai házban is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.