Közélet

Az EU és az EBESZ figyelemmel kíséri a vajdasági sajtóban történt leváltásokat

Az EU és az EBESZ figyelemmel kíséri a vajdasági sajtóban történt leváltásokat

2016. május 22., vasárnap
Az EU és az EBESZ figyelemmel kíséri a vajdasági sajtóban történt leváltásokat

Az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerbiai megfigyelői figyelemmel kísérik a Vajdasági Rádió és Televízióban (VRTV) történő leváltásokat, és figyelmeztetik a médiaház vezetőit, hogy közszolgálati médiumként a közérdek legmagasabb szintű megőrzéséért is felelnek - hangsúlyozta az EU és az EBESZ belgrádi küldöttsége vasárnapi közös közleményében.

A VRTV műsorigazgatóját május elején váltották le, ennek hatására lemondott az intézmény vezérigazgatója, majd a VRTV egyes csatornájának fő- és felelős szerkesztője is. Ezt követően a médium több szerkesztőjét is leváltották, illetve más műsorokhoz helyezték át. Az intézményi változások a vajdasági tartományi választások után következtek be, így több újságíró szervezet is politikai okokat vélt felfedezni a személyi változások mögött. A Vajdaságban hatalomváltás történt, az eddig kormányzó Demokrata Párt ellenzékbe került, míg a vezető politikai erővé a korábban a tartományban ellenzéki - ám országos szinten kormányzó - Szerb Haladó Párt vált. Öt újságíró szervezet tiltakozott a VRTV-ben történt változások miatt, míg két szervezet szerint a tiltakozók "agresszív kampányt" folytatnak az új vezetéssel szemben, és "egy szűkebb csoport érdekeit védik", nem a közérdeket tartják szem előtt. A vitára és a leváltásokra felfigyelt az EU és az EBESZ küldöttsége, amely közölte, hogy az uniós csatlakozásra váró Szerbia közmédiájának, így a Vajdasági RTV-nek is a pártatlanság, a változatosság és a szólásszabadság mellett kell kiállnia, valamint hatalmas felelőssége van a nemzeti kisebbségek iránt is azzal, hogy biztosítania kell a nemzeti kisebbségek nyelvén sugárzott műsort.

Aleksandar Vucic

miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke szerint a leváltások a törvénnyel összhangban történtek, a politika nem avatkozott be. Hozzátette: a VRTV 15 évig a Demokrata Párt propagandaeszközeként szolgált, és az okozott most felháborodást, hogy az ott dolgozók a szakmaiságot szem előtt tartva kezdtek valamibe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.