Egészség

A légszennyezés hörghuruthoz vezethet

A légszennyezés hörghuruthoz vezethet

2016. május 15., vasárnap
A légszennyezés hörghuruthoz vezethet

A városok légszennyezettségének jelentős szerepe van a krónikus hörghurut kialakulásában - mondta Hidvégi Edit tüdőgyógyász vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A tüdőgyógyász szerint Magyarországon a városok rossz levegője miatt sokkal súlyosabbak az allergiások tünetei is, ami például a parlagfű pollenjére rárakódó dízelkorom miatt van. Ugyanakkor nehéz adatokkal alátámasztani, hogy a szennyezett városi levegő tüdőrákot okozna, a betegség inkább a dohányzással hozható összefüggésbe - hívta fel a figyelmet. A szálló por stroke-ot, szívbetegséget, tüdőrákot, valamint krónikus és akut légúti betegségeket okozhat. Naponta több mint hétmillió ember hal meg a légszennyezés miatt a világon, közülük hárommillió kültéri légszennyezés áldozata - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében, amely 103 ország 3000 településének vizsgálatán alapult. A vizsgálati eredményeket maguk az érintett országok és más források szolgáltatták 2008 és 2013 között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.