Írjon nekünk

Egyetem

Taroló vegyészek, művészeti elismerések, stroke és devizák – bemutatkoznak a Sófi-díjasok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

sofi_dijasok05_gsA Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója szerint az egyik legerősebb mezőny állt össze idén mind a fődíjjal, mind pedig a különdíjjal jutalmazott fiatal kutatók sorából. Kétrészes bemutatkozó cikksorozatunkban először a fődíjasok kutatási területével ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal két vegyészhallgató alapkutatását, egy orvostanhallgató agyi vérkeringést szabályozó vizsgálatait, egy pénzügy szakos hallgató kockázatkezelési modelljét, valamint egy fiatal zongoraművész nemzetközi versenyeredményeit mutatjuk be.

Ismét taroltak a vegyészek a Sófi-ösztöndíj fődíjasai között

Gubó Richárd most másodéves mesterszakos vegyészhallgató, a kutatási témájának helyet biztosító szerves kémia labor izgalmai viszont már másodéves korában elragadták, és azóta sem eresztették. A fiatal kutató alacsony hőmérsékletű szén-monoxid katalitikus oxidáció mechanizmusának vizsgálatát végzi modellrendszereken keresztül, mely azért szükséges alapkutatás, mert „a heterogén katalízisben annyira komplexek a reakciók, hogy nehéz őket nyomon követni, és megérteni, milyen folyamatok játszódnak le bennük. Egyszerűsítjük, modern katalizátorokat hozunk létre, például titán-dioxid hordozós arany katalizátorokat hozunk létre, valamint ultra vékony oxid, illetve szigetelő rétegeket vizsgálunk és megpróbáljuk felderíteni, milyen anyagtranszport folyamatok mennek végbe a felületeken, termikus kezelések hatására” – vázolta kutatását. Gubó Richárd elmondta, az alapkutatás eredményeit leginkább a nanoelektronikában lehet majd hasznosítani.

Gehér-Herczegh Tünde a savas Ph-t okozó részecske, a hidrogénion diffúziós sebességét méri. „Azt vesszük, hogy ez a részecske bizonyos közegekben milyen gyorsan tud mozogni. A közegek úgynevezett hidrogélek, mint például a tortazselé, ezért az eredményeknek a nanotechnológiától kezdve rengeteg fontos alkalmazási területe van. A kutatás során a mintázatképződéssel foglalkozunk, melyek spontán alakulnak a rendszerekben. Ezeket is hidrogélekben vizsgáljuk, mert akkor könnyebben jelennek meg ezek a mintázatok” – mondta. A mesterképzésen másodéves vegyészhallgató kutatócsapatával kombinált módszerrel dolgozik: egy 1940-es években használt vezetésméréses módszert ötvöztek egy modern kétdimenziós verzióval. Megtudtuk, erre azért volt szükség, mert a diffúzió fontos biokémiai folyamatokat szabályoz, s bár sokan vizsgálták már korábban, ezt a hidrogéniont még nem. „Az sem triviális, hogyan nézünk rá, mert az ismert módszerek nem működnek teljes mértékben a hidrogélekben, zavaró hatásuk miatt.” Gehér-Herczegh Tünde és a kutatócsapat eredményei később akár fontos adatként szolgálhatnak a vegyész szakembereknek, így akár kézikönyvekben is szerepelhet az alapkutatás.

sofi_dijasok10_gs

Az életkor és a stroke összefüggései

M. Tóth Orsolya ötödéves orvostanhallgató, Gubó Richárdhoz hasonlóan ő is másodévesen csatlakozott kutatócsoportjához, ahol jelenleg is témavezetője, Farkas Eszter egyetemi docens mellett dolgozik „Állatkísérletes modelleken vizsgáljuk az agyi vérkeringést. Különösen az agykérgi kúszó depolarizációra fókuszálunk, ez a betegek esélyeit károsan befolyásoló jelenség napokkal, hetekkel a stroke után jelentkezik. Ha sikerül jobban megismernünk, befolyásolni tudjuk, akkor terápiás célpont válhat belőle. Jelenleg a stroke ellátásban nagyon rövid az az időintervallum, mindössze 6 óra, amíg képesek vagyunk segíteni a betegeken, s itt is csak kis hatékonysággal” – vázolta az alapkutatást. A fiatal orvostanhallgató gyermekgyógyászatra szeretne szakosodni, ezért jelenleg állatkísérletes modelleken vizsgálja, hogyan befolyásolja az életkor a stroke kialakulását. „Szomorú, hogy fiatal korban, többek között a stressz és az elhízás hatására egyre gyakrabban fordul elő a stroke.”

Aki már nem először hozza el a Sófi-díjat

Schuszter Tamás neve már nem ismeretlen olvasóink előtt, ugyanis harmadik alkalommal nyerte el a Sófi-ösztöndíj fődíját. „Azt vizsgáltam, hogy az egyes európai régiók egyes devizái hogyan mozognak. Tettem ezt azért, mert ha képesek leszünk találni egy olyan devizát, ami nem mozog együtt a mi devizánkkal úgy, mint a többi, akkor képesek leszünk arra is, hogy abban a régióban csökkentsük a kockázatot. Egy nemzetközi piacra kilépő vállalat számára ez fontos lehet.” A mesterképzésen végzős pénzügy szakos hallgató kutatásának lényege, hogy újfajta alternatívát kínál a kockázatkezelésre egy, a valóságot pontosabban megragadó modell segítségével. Schuszter Tamás ezzel kapcsolatban hozzátette, a bankok válság idején is olyan kockázatkezelési modelleket alkalmaztak, melyek hatására likviditásuk pár nap alatt gyorsan kiszáradt az európai piacon. A fiatal kutató fertőzések és divergenciák feltárására és azonosítására alkalmas újszerű, kifinomultabb megközelítése hatékony és gazdaságos.

sofi_dijasok09_gs

Belefér egy kis bohóckodás – képünkön minden díjazott szerepel

Elismert zongoraművész, aki legszívesebben zeneterápiával foglalkozna

Szombati Juliannát művészeti tevékenysége alapján jelölték a Sófi-ösztöndíj fődíjasai közé. A mesterképzésen másodéves zongoraművész hallgató fiatal kora ellenére számos elismerést tudhat maga mögött, melyeket versenyeken és koncerteredményeivel érdemelt ki. „Cegléden minden évben van egy önálló koncertem, most rendeztük meg ezt hetedik alkalommal, amikor is a volt óvodámnak gyűjtöttünk.” 2012-ben a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen különdíjat nyert el, majd rá egy évre a legjobb szegedi zongoraművésznek járó díjat is megkapta. Emellett többek között átvehette a IV. Szegedi Kortárszenei Versenyen kiemelt nívó díját, a IX. Országos Dohnányi Enikő Kamarazene versenyen pedig különdíjjal jutalmazták tehetségét. „Nemrég voltam Rómában egy nemzetközi zongoraversenyen, ez volt az első alkalom, hogy külföldön is kipróbáltam magam. Sokat tanultam belőle, novemberben szeretném újra megpróbálni” – avatott be az elképzeléseibe. Azt is elárulta, a végzést követően tanítani szeretne – jelenleg félállásban dolgozik Cegléden ¬, s főként zenepszichológiával, zeneterápiával szeretne foglalkozni.

Az alapítvány különdíjjal jutalmazott, valamint a Biológus Mesterképzés és a Doktori Iskola kategóriában elismert hallgatókkal cikksorozatunk következő részében ismerkedhetnek meg közelebbről.

Kommentek

Egyetem

Közeledik a beiratkozás ideje a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE több mint 6100 új hallgatója augusztus 26. és 31. között jelentkezhet az egyetemen.

Tovább olvasom

Egyetem

Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát 2023-ban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE társszervezésében.

Tovább olvasom

Egyetem

Gyógyszerésztudományi területen az SZTE a legjobb hazai egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A legjobb vidéki felsőoktatási intézményként szerepel a Szegedi Tudományegyetem az Academic Ranking of World Universities 2019-es listáján. A világrangsorban a legjobb ezer intézmény közé került az SZTE. A gyógyszerésztudományi listán hazai viszonylatban az első, a világrangsorban a 151-200. helyen áll. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál