Közélet

Szijjártó: kiábrándító az uniós intézmények hozzáállása a migrációs válsághoz

Szijjártó: kiábrándító az uniós intézmények hozzáállása a migrációs válsághoz

2016. április 18., hétfő
Szijjártó: kiábrándító az uniós intézmények hozzáállása a migrációs válsághoz

Kiábrándító az uniós intézmények hozzáállása a bevándorlási válsághoz, ugyanis a teljesen egyértelmű következmények ellenére továbbra is arra próbálnak koncentrálni, hogy miként hozzanak még több embert Európába - közölte Szijjártó Péter az MTI-vel az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, itt az ideje, hogy az Európai Unió véget vessen a jelenlegi politikájának, ne küldjön meghívást a bevándorlóknak, akik az életüket kockáztatják egy olyan remény miatt, amellyel kapcsolatban legalábbis kétséges a kimenetel. "Világosan látszik, hogy az úgynevezett húzó faktorok milyen következményekkel járnak" - hangsúlyozta a tárcavezető a BBC legfrissebb híreire hivatkozva, amelyek szerint több száz, Olaszországba tartó menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe Egyiptom partjainál.

Szijjártó

szerint az EU-nak azzal kellene foglalkoznia, hogy miként csökkenthető a nyomás az unió külső határain, s ehhez milyen nemzeti és európai intézkedések szükségesek. Hozzátette, a dublini rendszer tervezett módosítása előtt a schengeni szabályokat és azok betartását kellene megerősíteni. Mint mondta, "egy új rendszert nem lehet arra alapítani, hogy a régit senki nem veszi komolyan és senki nem tartja be". A magyar kormány éppen ezért terjesztette elő tíz pontból álló javaslatát, amelynek lényege, hogy megvédjék a külső határokat és az EU-n belüli szabad mozgást - mondta Szijjártó. A tárcavezető szerint amennyiben egy tagállamról bebizonyosodik, hogy nem tudja betartani a schengeni szabályokat, akkor egy megállapodás alapján a közös európai határvédelmi ügynökségnek kellene átvennie a határvédelmi feladatokat. Azonban ha nem sikerül erről megállapodásra jutni, akkor fel kell függeszteni az adott ország schengeni tagságát - emelte ki. A miniszter ismételten leszögezte, Magyarország teljes mértékben elutasítja a kvótákra építő, "csúfos kudarcot vallott" európai javaslatokat és azt a hozzáállást is, amely szerint a bevándorlás jó választ jelent a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra. Az informális tanácsülés napirendjén Irak, Szíria, Líbia és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, valamint a keleti partnerség témája is megtalálható. Irak helyzete kapcsán Szijjártó Péter elmondta, arra fognak javaslatot tenni, hogy az Európai Bizottság készítsen javaslatcsomagot az összeomlás szélén álló, több mint kétmillió belső menekültnek otthont adó iraki kurd régió megsegítésére. A külügyminiszter emellett reagált az ENSZ menekültügyi főbiztosának hétfői kijelentésére, amely szerint a menekültek érkezése elkerülhetetlen, naivitás lenne azt gondolni, hogy határzárakkal fel lehet őket tartóztatni. Szijjártó ezzel határozottan nem értett egyet, mint mondta, a bevándorlási hullámot kizárólag a határok megvédésével lehet megállítani, mindenképpen ennek kell lennie az első lépésnek. Kedden az uniós védelmi miniszterek tanácskoznak Luxembourgban, az ülésen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz. A találkozón Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára képviseli Magyarországot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.