Közélet

Szijjártó: a magyarok kormányuktól várták a megoldást, és a magyar kormány meg is védte a határt

Szijjártó: a magyarok kormányuktól várták a megoldást, és a magyar kormány meg is védte a határt

2016. április 22., péntek
Szijjártó: a magyarok kormányuktól várták a megoldást, és a magyar kormány meg is védte a határt

Érthető, hogy a magyar emberek saját, nemzeti kormányuktól várták a megoldást a migrációs helyzetben, és a magyar kormány meg is védte, ma is megvédi a saját határát, amely a schengeni zóna külső határa is egyben - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel, az Európai Parlament (EP) elnökének szavaira reagálva.

Martin Schulz

a Politico című brüsszeli hírportálnak adott interjújában kifejtette: Magyarország és Lengyelország "jobboldali, nacionalista kormányai" távolról sem érdekeltek az európai integráció továbblendítésében, kizárólag a rövid távú taktikákra összpontosítanak, jóllehet tisztában vannak azzal, milyen előnyökkel járna egy erősebb EU. Martin Schulz aggodalmát fejezte ki azok miatt, akik "letudják annyival az Orbán Viktor-féléket, hogy +csupán néhány bolond, akik megkérdőjelezik Európát+". Az Európai Parlament elnöke szerint számos probléma megoldását ellehetetleníti, hogy a tagállami kormányok nem engedik érvényesülni az uniós intézményeket. Húsz ország elutasítja a részvételt a menekültek elosztásában, majd az EU-t bírálja egy válságért, amely nem is jött volna létre, ha ezek az emberek kivennék a részüket (a probléma megoldásából)" - hangsúlyozta az EP-elnök. Martin Schulz a legfőbb problémának a terrorfenyegetettséget és a menekültválságot, valamint Nagy-Britannia esetleges uniós kilépését és a kontinensen belül egyre szélesedő törésvonalakat tartja.

Szijjártó Péter

mindezzel kapcsolatban úgy vélte, Martin Schulz azzal vádolja az európai embereket és az általuk megválasztott, legitim kormányokat, hogy ők a felelősek az illegális bevándorlási válságért. Amit az EP elnöke mond, az "szimplán nevetséges és abszurd" - fogalmazott. A tárcavezető szerint az európai emberek végignézték, ahogy "Martin Schulz és kollégái hónapokon keresztül kényelmes szobákban beszélgettek az illegális bevándorlásról, majd a tanácskozások utána nem történ semmi". Ezek után érthető, hogy a magyar emberek saját, nemzeti kormányuktól várták a megoldást, és a magyar kormány meg is védte, ma is megvédi a saját határát, amely a schengeni zóna külső határa is egyben - közölte. Hozzátette: erős Európát kizárólag erős tagállamok alkothatnak. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a szolidaritás nem az, hogy ellenőrizetlenül engedünk be több százezer illegális bevándorlót Európába. Martin Schulznak egyvalamiben igaza van: a terrorveszély Európa egyik legnagyobb kihívása. A magyar kormány nem akar terrorveszélyt és csökkenő közbiztonságot importálni, akkor sem, ha ez Martin Schulznak nem tetszik. Mi mindig őszinték leszünk, és soha nem állunk be a képmutatók sorába - emelte ki. Úgy látja, Martin Schulznak nem tetszik húsz ország, húsz kormány, húsz nemzet az Európai Unióban azért, mert más véleményen vannak, mint ő. Ez "kissé furcsa gondolkodás az Európai Parlament elnökétől" - vélte. Hozzátette: Európa vesztét a képmutatás és az ilyen képmutatók okozzák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.