Hétvégi programajánló: Szegedi Egyetemi Napok, Our Sound hétvége

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

koncert_parti_buli

Színes programfelhozatalt vonultat fel az Egyetemi Tavasz, folytatódik a Szegedi Egyetemi Napok programsorozata, konferenciát tartanak az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban, a Rongy Kocsmában pedig folytatódik az Our Sound hétvége.

Idén huszadik alkalommal rendezi meg a Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium az Oktogon Napok című rendezvényét, amelynek keretében tudományos és közéleti személyiségek fejtik ki gondolataikat egy közös téma kapcsán. Az idei Oktogon Napok témája a “teljes ember”: az előadások az ember teljességét járják körül különböző nézőpontokból. A második nap 9 órától folytatódik a programsoroza a Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégiumban, ahol előbb Czagány Gábor református lelkész “A Mátrix és ami mögötte van” címmel ad elő, majd 10.15-től Görföl Tibor teológus a PPKE-ről “Az élet teljessége” címen beszél a jézusi perspektívákról, végül 11.30-tól Orosz Gábor, a Hősök Tere kezdeményezés pszichológusa “A hétköznapi hősiesség formái” címmel tart előadást.

Történelem, irodalom, pszichológia, nyelvészet, társadalomtudomány, néprajz, szociológia, régészet, kémia, vegyészet, biológia, fizika, matematika, földrajz és földtudomány témában is tartanak előadásokat a kétnapos Móra 50 konferencián az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban 9 órától. A konferencia részletes programja ITT érhető el.

A Szegedi Tudományegyetem 13. alkalommal rendezi meg Egyetemi Tavasz elnevezésű programsorozatát, amely hagyományosan az egyetem korábbi névadója, József Attila születésnapján, a Költészet Napján kezdődik az SZTE Kulturális Iroda szervezésében. A fesztiválon az egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói is bemutatják művészeti tehetségüket. A fesztivál öt hét alatt 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte, a komolyzenétől a kiállításokon át a tudományos témájú előadásokig, színházi produkciókig, könyvbemutatókig április 11. és május 4. között. Az Egyetemi Tavasz hivatalos programfüzete letölthető INNEN.

Csütörtöktől szombatig tart a Szegedi Egyetemi Napok programsorozata, az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának saját fesztiválja harmadik alkalommal várja a bulizni vágyókat a Hattyas soron olyan fellépőkkel, mint 30Y, Brains, Irie Maffia, Fiesta, Desperado, Splash, UFO és még sok mással is. Részletek ITT.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Szegedi képregénybörzét a Déri Miksa Ipari Szakközépiskolában szombaton 9 órától. A képújságok kedvelői egy X-men kiállítást tekinthetnek meg, amelyről hamarosan egy új film is hamarosan a mozikba kerül, e mellett pedig régebbi és újabb magyar nyelvű és amerikai képregényeket is beszerethetnek. A börzéről további részletek ITT.

aranyjatszo02

Attila hun birodalmát rajzolják újra a Móra Ferenc Múzeum családi játszóházában. Szombaton 10 és 13 óra között a jelenlegi „arany-kiállításokhoz” kötődő kézműves foglalkozásokon vehetnek részt kicsik és nagyok: készül majd mozgó lábú lovacska, tarsoly és kincsesláda is. A Móra-múzeum következő játszóházának témája: az arany. A „Minden, ami arany” című látványtár, valamint a „Kincsek–Titkok–Aranyak” című tárlat kapcsán készülnek érdekes kézműves kihívásokkal, régészeti barangolásokkal az intézmény múzeumpedagógusai. Szombaton például újrarajzolják majd Attila hun birodalmát a résztvevők, e mellett igazi „aranyos” kézműveskedés is várja a gyerekeket és szüleiket. Készíthetünk mozgó lábú lovacskát, különleges érméket, ékszereket és kincses ládát is. Varrhatunk tarsolyt is, miközben játékosan ismerkedhetünk meg a hunok és a honfoglaló magyarok életével. A Móra Ferenc Múzeum „aranyba öltözött” az elmúlt időszakban: októberben nyílt meg a nagyszéksósi hun aranykincset bemutató látványtár „Minden, ami arany” címmel. Márciusban pedig egy „aranyos” időszaki tárlat is megnyitotta kapuit, ahol a nagyszentmiklósi aranykincs hű másolatait tekinthetik meg az érdeklődők. A látványtár folyamatosan látogatható, a Kincsek-Titkok-Aranyak című kiállítás pedig július 3-ig várja az érdeklődőket.

Szombaton 10 órától kezdődik a Tájházi Kincskereső kézműves foglalkozása az Alsóvárosi Tájházban. “A Népek- Nemzetek programsorozatunk következő vendége Spanyolország. A program keretében megismerkedünk a granadai és az andalúziai csempefestéssel, a spanyol kerámia alapjaival,maszkokat, mozaik képeket készítünk. De bepillantunk a flamenco világába is. Emellett lesz még zene és ritmusjátékok valamint népi játékok.”

A szegedi Our Sound zenei stúdióval együtt dolgozó zenekarok csődülnek össze a Rongy Kocsmában, hogy az Our Sound hétvége keretein belül közösen zenéljenek. “Eddigi pályánk során megszámolhatatlan tehetséges, kreatív emberrel találkozhattunk, aminek mi elmondhatatlanul örülünk és amiért hálásak vagyunk. Elengedhetetlenül szükségesnek érezzük azt, hogy ezt mással is megosszuk, valamint azt is a kötelességünknek tartjuk, hogy tegyünk a szegedi zenei életért, zenei közösségért. Így hát megrendeztük az első „Our Sound” hétvégét, melynek a célja, hogy a velünk dolgozó zenekarok találkozzanak és zenéljenek egy felejthetetlenül jót. Reméljük, hogy sokan meglátogatjátok a fellépő zenekarokat és Ti is meggyőződtök arról, hogy mennyi tehetséges zenészember van a környezetünkben” – invitálnak a szervezők. Pénteken hat zenekar áll színpadra, 21 órától indít a Molly Air a további sorrend: Heavenhike, Uprize és Zárttér.

Folyamatos kiállítások, programok:

A londoni Globe Színház kicsinyített mása, a Hamlet, Othello 19. századi magyar fordításai mellett a Romeo szerepét Szegeden alakító Lugosi Béla fényképe is látható a Somogyi-könyvtár Shakespeare-emlékkiállításán, amelyet az „avoni hattyú” halálának 400. évfordulója alkalmából rendeztek. Az Angliában a nemzet dalnokaként („Bard of Avon”, „The Bard”) tisztelt drámaíró, költő és színész életművét a bibliotéka régi, angol, német Shakespeare-kiadásai, első magyar nyelvű fordításai, századfordulós, színes nyomatokkal gazdagított díszkiadásai, valamint műveinek 20. századi illusztrációi révén mutatják be. Igazi kuriózum a Szegedi Nemzeti Színház 1910-es „Romeo és Julia” előadásának plakátja, amelyen a férfi főszerep megformálójaként Lugosi Béla neve (a későbbi Drakula) neve olvasható, fényképe pedig az ugyancsak szegedi Színházi Ujság címoldaláról néz ránk. A Szegedi Egyetemi Színjátszó Társaság legendás „szegedi Hamletjének” rendezője, a tragikus sorsú ifj. Horváth István Örök színház című kötetét ugyancsak láthatják az érdeklődők. A könyvtár földszinti kiállítóterének üvegfalán Shakespeare műveinek illusztrációban gyönyörködhet a közönség. Kass János, Gyulai Líviusz, Borsos Miklós, Reich Károly, Würtz Ádám mellett kevésbé ismert, ám jelentős művészek munkái egészítik ki a válogatást. A tárlat plakátján a kortárs drámaíró Ben Johnson elismerő sorai olvashatók: „Nem kőbe vésve él tovább neved: / azért élsz, mert olvassák könyvedet.” A Somogyi-könyvtár Shakespeare-emlékkiállítása május 4-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Simicskó: A terrorcselekmények igazolták, hogy a terrorizmus kihasználta a népvándorlást

Következő sztori

Kosárlabda: győzelemmel búcsúzott a hazai pályától a Szedeák + FOTÓK