Bulvár

Önkéntesek őrizhetik a magyarországi parlagi sasok veszélyeztetett fészkeit 2016-ban is

Önkéntesek őrizhetik a magyarországi parlagi sasok veszélyeztetett fészkeit 2016-ban is

2016. március 10., csütörtök
Önkéntesek őrizhetik a magyarországi parlagi sasok veszélyeztetett fészkeit 2016-ban is
parlagi_sas_kelemen_mme

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, a HELICON LIFE+ projekt keretében ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdet önkéntesek számára. A legveszélyeztetettebb parlagisas-fészkek őrzésére a Jászság, a Borsodi-Mezőség és a Dévaványai-sík Különleges Madárvédelmi Területen kerül sor 2016. április 15–július 22. között.

Az akció célja kettős. A legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett parlagi sas magyarországi költőállományának (mely egyben az európai uniós állomány kétharmada) megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, esetleges bűncselekményektől (mérgezés, lelövés, fészekrablás). Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről. Az önkéntesek félnomád, expedíciós körülmények között, heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, amit egy-egy helyszínen minimum 2, maximum 4 fő lát el. A madarak nyugalmának biztosítása érdekében a fészekmegfigyelés mintegy 1 km-es távolságból, távcsővel és teleszkóppal történik. http://www.youtube.com/watch?v=7x3mOQEDcuk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.