Közélet

Merkel a menekültek beilleszkedési kötelezettségét hangsúlyozta kampányzáró beszédében

Merkel a menekültek beilleszkedési kötelezettségét hangsúlyozta kampányzáró beszédében

2016. március 12., szombat
Merkel a menekültek beilleszkedési kötelezettségét hangsúlyozta kampányzáró beszédében

A menekülteknek a beilleszkedés nem lehetőség, hanem kötelesség Németországban - hangoztatta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke szombaton a tartományi választásokat felvezető kampányt záró beszédében.

A pártelnök-kancellár a baden-württembergi Haigerlochban tartott CDU-s gyűlésen 1400 ember előtt mondott beszédében kiemelte, hogy aki a menekültek, menedékkérők közül elutasítja az integrációt és nem tiszteli a nőket, az "eltévesztette az országot". A legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor arról beszélt, hogy nem szabad szőnyeg alá söpörni a külföldiek bűncselekményeit. A szilveszter éjjel nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokról, rablásokról szólva lesújtónak nevezte, hogy az az érzés keletkezett, mintha nem lenne szabad beszélni a menekültek által elkövetett bűncselekményekről. A menekültválság kezelésére tervezett EU-Törökország megállapodással kapcsolatban kiemelte: nem érti, miért kell a Törökország által igényelt pénzügyi támogatásról - 6 milliárd euróról - sokat vitázni, hiszen mindenki láthatja, hogy a jelenlegi helyzet sokkal nagyobb költséget okoz, és valószínűleg jobb a menekültek számára ügyük rendezése Törökországgal együttműködve. Közben Berlinben "

Merkelnek

mennie kell" címmel tüntetést tartottak a demonstrációról beszámoló Der Tagesspiegel című fővárosi lap besorolása szerint szélsőjobboldali csoportok. Felhívásukra a szervezők várakozásánál többen, mintegy háromezren gyűltek össze. A szövetségi parlament (Bundestag) több pártja, köztük a CDU, valamint szakszervezetek és egyházak ellentüntetést hirdettek rendeztek, amelyen mintegy ezer ember jelent meg. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a demonstrációkat. Vasárnap Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban tartanak helyi törvényhozási (Landtag-) választást. Az előző vasárnap rendezett Hessen tartományi önkormányzati választás után ez a második alkalom a menekültválság tavaly kora őszi elmélyülése óta, hogy németek milliós nagyságrendben élhetnek választójogukkal. Összesen 12 millióan szavazhatnak, és a legtöbb elemző szerint voksukkal a szövetségi kormány menekültpolitikájáról is véleményt mondanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.