Közélet

Körbeállták a Radnótit - több intézmény előtt demonstráltak Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

Körbeállták a Radnótit - több intézmény előtt demonstráltak Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

2016. március 30., szerda
Körbeállták a Radnótit - több intézmény előtt demonstráltak Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE!)
tanartuntetes003kf

A két legnagyobb tüntetés az SZTE Gyakorlónál és a Radnóti-gimnáziumnál volt, de más intézmények előtt is demonstráltak. A diákok és a civilek mellett jelentős számban képviseltették magukat a baloldal önkormányzati képviselői, politikusai is. Még a pénzügyi bizottság ülését is lemondták emiatt...

Több intézmény előtt csatlakoztak a Tanítanék Mozgalom egyórás

polgári engedetlenségéhez

. Ismert, március 15-én

Pukli István

és társai azt követelték a kormány egyes tagjaitól és az államfőtől, hogy kérjenek bocsánatot. A szakszervezetek nem csatlakoztak a szabálytalanul meghirdetett és megtartott munkabeszüntetéshez.

Tegnap megírtuk

, információink szerint tantestületileg egyetlen oktatási intézmény sem csatlakozott a reggeli tüntetéshez.

Radnóti: a komoly terhelésre panaszkodtak

Az iskola diákjainak mintegy egyharmada csatlakozott a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumnál meghirdetett demonstrációhoz. A diákok egymás kezét fogva körbeállták az intézmény tömbjét. "Résztvevőként vagyok jelen"- nyilatkozta lapunknak

Gál Béla

, az iskola igazgatója, miközben kitűzős diákok rendezték társaikat sorba. "Nem hiszem azt, hogy ilyen ügyekbe gyerekeket kellene bevonni. Az, hogy mégis itt vannak az két dolognak köszönhető véleményem szerint: egyrészt értelmesnek tartom őket, követik a híreket, képesek megérteni azokat, tudnak döntéseket hozni, másrészt érzik az évek óta tartó anomáliákat, amiket mi, pedagógusok is látunk. Nagy a terhelés, a sok-sok óra miatt nincsenek meg a szükséges együttműködési lehetőségek" - fogalmazott lapunknak az igazgató.

Lemondták a pénzügyi bizottság ülését

Kedd estig a városháza honlapján szerda reggel 8 óra szerepelt a pénzügyi bizottság ülésének időpontjaként. Ezt kedd este módosították úgy, hogy e-mailben kaptak értesítést a tagok arról, hogy az ülést áthelyezték csütörtökre. Információink szerint ennek hátterében az állt, hogy a bizottság baloldali tagjai részt akartak venni a tüntetésen. Lauer István, Mészáros Tamás, Szénási Róbert, Kovács Tamás valóban jelen is volt az SZTE Gyakorlónál tartott demonstráción.

Egyetemi gyakorló: balliberális közszereplők a civilek között

A Köz-Hasznáért Mozgalom az Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumhoz hirdette meg tiltakozását. A reggel 8-kor 40-50 fős létszám, később mintegy 200 emberre növekedett, diákkorú személyt csak néhányat láttunk, elsősorban középkorúak és nyugdíjasok vettek részt, közöttük mintegy húsz fő az intézmény tanára. A civil demonstráció résztvevői között számos balliberális politikust fedeztünk fel, így Nagy Sándor (Együtt) alpolgármestert, Kozma József, Lauer István, Ménesi Imre, Mészáros Tamás, Szénási Róbert (MSZP) jelenlegi és Virág András (SZDSZ) korábbi önkormányzati képviselőt, Koromné Fenyvesi Rozáliát, a DK Szeged ügyvezető alelnökét, s a most éppen civil szervezőként jelen lévő szegedi PM vezetőt, Kovács Tamást. Először az iskola előtt gyülekeztek, majd valószínűleg értesülve a Radnótinál történtekről úgy döntöttek, hogy körbeállják a két iskola közötti részt, végül körbesétálták a tömböt. "Korábban nem demonstráltam az oktatás ügyében, csupán az internetadó ellen" - nyilatkozta lapunknak egy fiatal pedagógus az egyetem gyakorló iskolájából. Problémának látja, hogy túl sok változtatást hajtottak végre rövid idő alatt, kevés egyeztetéssel. "Egyes elemei nem feltétlenül rosszak, nagyon jó, hogy olcsóak a tankönyvek, s az általunk használtak ingyen elérhetőek az interneten, viszont még mindig vannak tárgyi tévedések, a minőségi bajokat a gyerekek is látják. Ez utóbbi problémákat elkerülhették volna, ha előtte ellenőrzik a tankönyveket, hosszabb idő után vezetik be őket. Jobban örülnék, ha bővítenék a választékot is" - mutatta be álláspontját az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetkönyvein keresztül a tanár.

Más intézmények előtt is tiltakoztak

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolánál mintegy tucatnyi aktív és nyugdíjas dolgozó demonstrált, a Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolájánál szintén hasonló létszámban voltak jelen negyed kilenckor. A Tömörkény előtt állók elmondták, megosztott a dolgozói és tanári kar a kérdésben, egyesek már nem először tiltakoznak, mások azt hangsúlyozták, hogy nem értenek egyet a tüntetőkkel. A mai napon igazgatói szünetük van, a diákok fele pedig már korábban eltervezett kirándulásra utazott el. A Deák-gimnáziumnál az iskola diákjai, a bölcsészkar több oktatója és az intézmény pedagógusai közül néhányan álltak a bejáratnál, összesen körülbelül nyolcvanan. A Tabán Általános Iskolánál, a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolájánál és a Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskolánál is tüntettek Facebook-bejegyzések szerint.
Szegeden több iskola előtt is demonstráltak a Tanítanék Mozgalom egyórás polgári engedetlenségéhez csatlakozók - részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=622579 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. március 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.