Közélet

Terrortámadás Brüsszelben: az Iszlám Állam ünnepel - több mint harminc halott és kétszáz sebesült + VIDEÓ

Terrortámadás Brüsszelben: az Iszlám Állam ünnepel - több mint harminc halott és kétszáz sebesült + VIDEÓ

2016. március 22., kedd
Terrortámadás Brüsszelben: az Iszlám Állam ünnepel - több mint harminc halott és kétszáz sebesült + VIDEÓ
brusszel_repuloter

A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak legalább 34 halálos áldozatuk és több száz sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.

- kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, valamitn bomba robbant a Maelbeek metróállomáson is. - a detonációkat öngyilkos merényletek okozták, a belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket. - a legfrissebb hírek szerint a két helyszínen 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek. Két magyar állampolgár is megsérült. - egyes vélemények szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet emberei lehetnek az elkövetők. - Brüsszel közlekedése szinte teljes egészében lebénult a nap folyamán. - Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget, de több európai országban is hasonló óvatossági intézkedéseket tettek. Magyarország területére ideiglenesen kettes terrorfokozatot hirdettek ki.

http://www.youtube.com/watch?v=y60wDzZt8yg

Online:

20.00: Rendőri források: az eredeti tervek szerint Salah Abdeslam is részt volna a támadásokban

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - közölte a Politico című hírportál. A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák. A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

19.34: Vegyi anyagokat és egy szögekkel teli robbanószerkezetet találtak egy házkutatás során

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben - jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió. A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le. Frédéric Van Leeuw főügyész korábban elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak a több mint harminc halálos áldozatot követelő kedd reggeli brüsszeli terrortámadások ügyében.

19.33: Belga király: összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben

Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben - mondta Fülöp belga király a televízióban kedd este közvetített beszédében. Fülöp támogatásáról biztosította a biztonsági szerveket és a mentőalakulatokat, valamint elismerését fejezte ki mindazoknak, akik önként és ösztönösen segítettek a rászorulókon.

19.07: Még vizsgálják, hogy a történteknek köze van-e a párizsi terrortámadásokhoz

Még vizsgálják, hogy a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak köze van-e a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz, ez ugyanis egyelőre nem bizonyított - közölte Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője. A szövetségi rendőrség eközben körözést adott ki a repülőtéri biztonsági kamerák felvételén látható egyik gyanúsított ellen. A férfi kilétét egyelőre nem tudták kideríteni, ezért a lakosság segítségét kérték a feltételezett terrorista azonosításában. A felvételeken három férfi látható, a belga főügyész szerint azonban azt gyanítják, hogy közülük ketten öngyilkos merényletet hajtottak végre, a harmadik társuk viszont elmenekült. Frédéric Van Leeuw elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak az ügyben.

18.49: Olasz belügyminiszter: az ellenség már kapuinkon belül van, európaiak gyilkolnak európaiakat

A legmagasabb előtti fokozaton maradt a biztonsági készültség Olaszországban a brüsszeli terrorista támadásokat követően, de megerősítették az esetleges célpontok védelmét és az országos területellenőrzést - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden. "Az ellenség ma már gyakran otthonaink kapuin belül van, európaiak gyilkolnak európaiakat" - tette hozzá, közölve: "szabadságunkat érte támadás". Angelino Alfano az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után a sajtónak elmagyarázta, hogy nem emelték a legmagasabb (hármas) fokozatra a nemzetbiztonsági készültséget Olaszországban, mivel ez kizárólag nemzeti területen elkövetett terrorista támadás esetén lép életbe. A római belügyminiszter ezzel egy időben azonban bejelentette, hogy Olaszország egész területén megerősítették a "kiemelt célpontok" biztonsági védelmét. A helyi rendőrparancsnokságok és más hatósági központok parancsot kaptak a tüzetes területellenőrzésre. Angelino Alfano kijelentette, az olasz titkosszolgálat napi huszonnégy órában dolgozik a megelőzésen. Úgy fogalmazott, hogy a terrorizmussal szembeni legjobb recept a megelőzés. Az olasz belügyi tárca vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy "egyetlen egy ország sem mondhatja el magáról, hogy nála nulla szintű a fenyegetettség". Az olasz belügyminiszter egy "integrált európai ellenőrzési rendszer" szükségességét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az olasz hatóságok az utóbbi egy év alatt több mint százezer személyt ellenőriztek, mivel felmerült velük szemben, hogy veszélyesek lehetnek az olasz nemzetbiztonságra. Év eleje óta 74 embert utasítottak ki Olaszországból a terrorizmus pártolása vádjával, közöttük több mint húsz muzulmán imám, vagy magát imámnak nevező vallási vezető is volt. A brüsszeli robbantásokkal egy időben az olasz hatóságok őrizetbe vettek egy iraki férfit, akit a belga és a francia hatóságok is köröztek. Angelino Alfano elmondta, hogy a novemberi párizsi terrortámadások után Olaszországban bevezetett biztonsági intézkedések hatására harminc százalékkal visszaesett a köztörvényes bűncselekmények aránya.

18.26: A szerdai budapesti járatait is törölte a Brussels Airlines

A keddi brüsszeli robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines - közölte Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-vel. A belga légitársaság szerdán három járatot indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, illetve 17.40-kor, de ezek egyike sem indul el. A Lufthansa-csoporthoz tartozó cég korábban azt közölte az MTI-vel, hogy akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. A Budapest Airport Facebook-oldalán azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre. Kedden reggel terrortámadásokat követtek el Brüsszelben: a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásokban az eddigi információk szerint harmincnégyen meghaltak és harmincöten megsebesültek. A nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok. A merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át. A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt.

18.17: Hazaküldték két belga atomerőmű "nem nélkülözhetetlen" dolgozóit

Hazaküldték a Doel és Tihange települések mellett található atomerőművek működéséhez nem nélkülözhetetlen dolgozókat a belga hatóságok kérésére - közölte az atomlétesítményeket üzemeltető Engie nevű francia cég szóvivője kedden. Hozzátette: az erőművek a kulcsfontosságú szakemberek vezetésével továbbra is működnek és zavartalanul folytatják szolgáltatásukat. Közlése szerint a belga atomerőművek az előrelátható jövőben így, csökkentett, gyakorlatilag a hétvégi műszakok szintjének megfelelő létszámmal fognak üzemelni, hogy ezzel is megakadályozzák jogosulatlan személyek esetleges bejutását a létesítményekbe. Ezek az újabb hírek pontosították a korábbi, a tihange-i atomerőmű kiürítéséről szóló információkat.

18.16: Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki Csehországban

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki kedden délután Csehországban a brüsszeli robbantások miatt - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután Milan Chovanec belügyminiszterrel együtt a rendőrség és a biztonsági szolgálatok vezetőivel megvitatta a kialakult helyzetet. A brüsszeli robbantások következtében már kora délelőtt Csehországban készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget, és azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát. "Pillanatnyilag fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, amelyek célja, hogy megelőzzék bármiféle biztonsági problémák, incidensek kialakulását az országba" - mondta Sobotka újságíróknak. "Szeretném azt is közölni, hogy este nyolc órakor rendkívüli ülést tart a kormány, hogy megerősítse az első fokú terrorveszély bevezetését az egész országban, illetve jóváhagyja azt a döntést, hogy a rendőri járőrök katonákkal lesznek megerősítve" - fejtette ki a kormányfő. Megjegyezte: Csehországban nincs konkrét terrorveszély, csak megelőző intézkedésekről van szó. A rendőrjárőrök tagjainak számát országszerte több száz rendőrrel és hivatásos katonával erősítették meg. Csehországban eddig nulla fokú terrorveszély volt érvényben. A prágai hatóságoknak nincsenek olyan értesüléseik, miszerint a brüsszeli események áldozatai és sebesültjei között cseh állampolgárok is lennének. "Gyakorlatilag bevezettük az első fokú terrorveszély idején szükséges intézkedéseket" - mutatott rá a belügyminiszter. Milan Chovanec szerint a terrorveszélyre való figyelmeztetésnek négy fokozata van. A döntést a belügyminiszter hozza, de azt a kormánynak legkésőbb egy héten belül meg kell erősítenie. Prágában azzal számolnak, hogy az esti rendkívül kormányülésen már csak formalitás lesz a miniszteri döntés szentesítése. Milos Zeman államfő közszolgálati televíziónak nyilatkozva délután azt mondta, hogy egyetért a kormány lépéseivel.

18.14: Szakértő: sokrétű üzenete van a támadásnak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint sokrétű üzenete van a kedd reggel Brüsszelben történt robbantásos merényleteknek. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen. Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merénylet történt - kettő a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy az európai uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban -, amelyekben 34 ember meghalt, mintegy kétszáz pedig megsebesült. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kedden délután jelentkezett a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként. A terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az "Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre" egyebek mellett robbanómellények bevetésével. A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja. Kis-Benedek József kiemelte: a brüsszeli merénylet egy nagyon jól összehangolt, megtervezett művelet volt. A szakértő ugyanakkor a másik oldalról nézve azt is kiemelte, hogy a támadás nem volt váratlan, lehetett rá számítani. Mint felidézte: a tavaly novemberi párizsi merényletek óta folyamatosan folyik egy kemény kutatás és szűrés a különböző terrorszervezetek ellen. Próbálják kiszűrni azokat az embereket, akik részt vettek vagy részt vehetnek, illetve potenciális jelöltek lehetnek különböző támadások végrehajtására. A másik motívumként azt emelte ki, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen széleskörű támadást indítottak a különböző koalíciós erők. Ennek következtében a terrorszervezet elsősorban katonai képességeiben jelentős veszteségek érték. Ez indokolhatja, hogy az aszimmetrikus hadviselést válasszák, amelynek egyik meghatározó módja a terrorizmus. Az NKE docense szerint az Európai Uniónak szóló üzenet, hogy az EU központjának közelében hajtották végre a merényleteket. Mindemellett a bosszú is közrejátszhatott a brüsszeli robbantásokban, hiszen az elmúlt időszakban Salah Abdeslam mellett több terroristát is elfogtak Belgiumban, s ezzel "megzavarták a köreiket". Ezért is meg akarják mutatni, hogy hozhatnak különböző intézkedéseket, szigorításokat, ők akkor is itt vannak. Ezzel együtt az NKE docense felhívta a figyelmet a húsvéti ünnepek közeledtére is. Emiatt egyrészt rengetegen utaznak, így a közlekedési káosz még többeket érint, többekben sikerül félelmet kelteni. Az NKE docense szerint céljuk, hogy minél nagyobb káoszt, zavart okozzanak. Ez pedig sikerült is, hiszen Brüsszelben leállt a közlekedés, emellett a nemzetközi forgalomban, a légi közlekedésben is nagy fennakadások keletkeztek. Arra a kérdésre, hogy hol lehet egy esetleges következő terrortámadás, Kis-Benedek József azt mondta: "nem könnyű egy terrorista agyával gondolkodni", de Magyarországot nem sorolná az esetleges célpontok közé. Valószínűbbnek tartaná, hogy Párizsban, Rómában, Londonban vagy valamelyik német városban történhetnek hasonló cselekmények. Az NKE docense szerint a keddi események is azt igazolják, hogy a terroristáknak megvan a potenciális lehetőségük arra, hogy akár Belgiumban, akár máshol, ha akarnak és indokoltnak tartják, támadást hajtsanak végre. Az NKE docense azt javasolja, hogy mindenki nézze meg, hová megy, jól nézzen körül és figyeljen oda a hatósági figyelmeztetésekre. Kis-Benedek József ezzel együtt a hatóságok szempontjából arra is felhívta a figyelmet, hogy a brüsszeli repülőtéren az indulási oldalon történt a támadás. Oda pedig - a budapesti repülőtérhez hasonlóan - nyugodtan be lehet sétálni. Ezzel szemben példaként említette, hogy Izraelben nemhogy a repülőtér épületébe, de repülőtér környékére sem lehet bemenni ellenőrzés nélkül. A legkisebb gyanúra is félreállítják valakinek az autóját - fejtette ki a szakértő, megjegyezve, el kell dönteni, hogy mi a fontosabb: a szabadság vagy a biztonság.

18.00: Londoni stratégiai elemzők: számos negatív EU-szintű következménye lehet a merényletnek

Londoni stratégiai elemzők helyzetértékelése szerint EU-szinten is számos negatív következménye lehet a keddi brüsszeli merényletnek. Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői szerint az európai közvélemény egyre inkább úgy érzékeli, hogy az Európai Unió vezetése nem tudja ellenőrzése alatt tartani a kontinenst fenyegető terrorveszélyt, különös tekintettel arra, hogy a brüsszeli terrortámadás nem sokkal a párizsi merényletsorozat után történt. Az Eurasia elemzői szerint e merényletek várhatóan még tovább erősítik a menekültválság miatt egyébként is terjedő idegengyűlölő és bevándorlás-ellenes érzelmeket az EU-ban. Valószínűsíthető az is, hogy ezekre az érzelmekre "rácsapnak" az olyan radikális jobboldali pártok, mint Németországban az AfD, Franciaországban a Nemzeti Front, valamint a hasonló irányultságú közép- és kelet-európai politikai csoportok - áll az Eurasia keddi londoni elemzésében. A cég szakértői hangsúlyozták, hogy ezek a pártok már eddig is összemosták a menekülthullámot a terrorizmussal. Az Eurasia Group szerint mindez növelni fogja az uniós kormányokra nehezedő nyomást, és korlátozza szakpolitikai mozgásterüket az EU egyidejű válságainak kezelésére. Az elemzőműhely szerint várhatóan a belső határellenőrzést lebontó schengeni rendszerben is még nagyobb feszültségek támadnak, valószínűleg még több - különösen stratégiai fontosságúnak ítélt - helyen létesülnek majd ellenőrzőpontok. Az Eurasia elemzőinek várakozása szerint a keddi brüsszeli merényletek erősíteni fogják a lakossági kételyeket a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer enyhítésének tervei iránt is, jóllehet ez a központi eleme a menekültválság kezeléséről az EU és Törökország között minap létrejött megállapodásnak. Mindemellett a történtek nyomán David Cameron brit miniszterelnök is nehezebben tudja majd "eladni" a hazai közvéleménynek azt az érvelést, hogy Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van az Európai Unió tagjaként. A keddihez hasonló újabb terrortámadások esetén ezért megnövekedhet annak az esélye, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a brit választók többsége a távozásra voksol - vélekednek keddi elemzésükben az Eurasia Group londoni szakértői.

17.50: Merkel: Németország minden lehetséges támogatást megad Belgiumnak

Németország minden lehetséges támogatás megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, és elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról. Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások "lehetséges következményeit". Hangsúlyozta: a német állam "valamennyi szintjén teljes erővel dolgoznak" azért, hogy a "tagadhatatlan veszély ellenére" gondoskodjanak az ország biztonságáért. A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét - mondta. Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői "gyilkos terroristák", és "ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa kiáll".

17.44: Szigorított biztonsági intézkedések az amerikai repülőtereken és főbb közlekedési csomópontokon

Pár órával a brüsszeli merényletek után New York, Los Angeles és Washington városi elöljárói bejelentették, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a legfontosabb tömegközlekedési eszközökön, illetve a legforgalmasabb városi csomópontokon. A New York-i rendőrség láthatóan megnövelte rendőreinek létszámát az utcákon, köztük a híres Times Square tér környékén, rendőrök cirkálnak a metróállomásokon és a Manhattanből kivezető alagutaknál is. A Világkereskedelmi Központnál terrorellenes egységek vannak. "Nagyon éberek vagyunk és készen állunk minden eshetőségre" - mondta Bill de Blasio, New York város polgármestere újságíróknak. New York városában és környékén, valamint New Jerseyben megerősítették valamennyi repülőtér védelmét, a New York-i vasútállomásoknál szintén megerősített biztonsági intézkedések vannak érvényben, csakúgy, mint a New Yorkból New Jersey felé vezető vasútvonalaknál. A szövetségi fővárosban, Washingtonban a rendőrök mellett titkosügynököket vezényeltek az utcákra, a Fehér Háznál, a minisztériumoknál, a metróállomásoknál és a legsűrűbben lakott és látogatott negyedekben máris érzékelhetően több a rendőr és a terrorelhárító különleges egység katonája. A washingtoni rendőrség vezetője, Cathy Lanier arra kérte a helyi lakosságot, hogy amint valami gyanúsat érzékelnek, vagy gyanúsan viselkedő személyt látnak, azonnal jelentsék a rendőrségnek. Hasonló biztonsági intézkedéseket vezettek be Los Angelesben. Mindhárom nagyvárosban nemcsak a nemzetközi járatokat fogadó repülőtereken szigorították a biztonsági intézkedéseket, hanem a kizárólag belföldi légiközlekedést bonyolító légikikötőkben is. A New York-i rendőrség szóvivője, Stephen Davis azt nyilatkozta, hogy szorosan együttműködnek brüsszeli kollégáikkal, állandó és folyamatos a kapcsolat, s egyelőre nem érkezett jelzés, hogy New Yorkot terrorveszély fenyegetné. Los Angeles légikikötője rendőrségének szóvivőnője, Alicia Hernandez riportereknek arról beszélt, hogy bár konkrét terrorfenyegetésről nincs értesülésük, de nagyon komolyan veszik a Brüsszelben történteket.

17.40: Szijjártó: aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe!

Szijjártó Péter

szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil. A tárcavezető a brüsszeli állapotokról azt mondta, több helyszínen találtak gyanús csomagokat, a tömegközlekedést leállították, rendőri akciók vannak folyamatban, ezért nem ajánlott az utazás. Hozzátette, a szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták. Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak. A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül - tájékoztatott Szijjártó Péter. Közlése szerint a reggeli órákban a repülőtérre érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították, az utasok között 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba. A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart, Szijjártó Péter elmondása szerint már eddig is sokan keresték fel őket, de azt kérte, jelentkezzen a nagykövetségen, akinek információra vagy segítségre van szüksége. A támadásokkal kapcsolatban elmondta, 34 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma száz és kétszáz között van. A miniszter szerint figyelembe véve a párizsi és törökországi támadássorozatot is, mindenki számára világossá kell válnia: nem az a válasz erre, hogy "még jobban kitárjuk a kapuinkat", hanem az, hogy "megvédjük magunkat", és megszűnik az az "eszetlen politika", amely egyre több embert ellenőrizetlenül Európába enged. Minél többen jönnek, annál nagyobb a veszély - tette hozzá. Kérdésre válaszolva közölte továbbá, fokozni kell a harcot az Iszlám Állam ellen, mert csak az erőből értenek. Amíg nem érnek el áttörést a terrorszervezet ellen, addig a brüsszelihez hasonló eseményekre számítani kell - tette hozzá Szijjártó Péter.

17.31: Uniós vezetők: nyílt és demokratikus társadalmunk elleni támadás történt

A brüsszeli merényletek a nyílt és demokratikus társadalom elleni támadások voltak - jelentették ki az uniós tagállamok állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői közösen kiadott nyilatkozatukban kedden. Az uniós intézmények, valamint a tagállamok - köztük Magyarország - vezetői nyilatkozatban fejezték ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival és ítélték el a kedden reggel Brüsszelben, két helyszínen elkövetett robbantásos merényleteket, amelyben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint 230-an megsebesültek. A vezetők köszönetüket fejezték ki a belga népnek és kormánynak azért, hogy befogadták fővárosukba az uniós intézményeket. Kijelentették: az Európai Unió és minden tagállama szolidaritását fejezi ki Belgiummal és eltökélt a veszéllyel való közös szembenézés mellett, minden szükséges eszközt rendelkezésre bocsátva. "A támadások csak tovább erősítik elhatározásunkat, hogy megvédjük az európai értékeket és a toleranciát az intoleranciával szemben. Egységesek maradunk a gyűlölet, az erőszakos szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelemben" - hangsúlyozták nyilatkozatukban az európai politikusok.

17.27: Belga sajtó: szögekkel volt tele az egyik robbanószerkezet a Zaventem repülőtéren

A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - jelentette a VTM belga közszolgálati televízió. A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek. Sajtóhírek szerint a helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak. A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt - közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója.

17.05: Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot Hollandiában

Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a holland Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt - közölte Twitter-üzenetében a holland rendőrség kedden. Szemtanúk beszámolói szerint Európa egyik legnagyobb repülőtere előtt egy megállóval, Hoofddorp állomáson a holland rendőrség biztonsági okokból megállította a Brüsszelből érkező vonatot. A szerelvényt és utasait, valamint azok csomagjait átvizsgálják. Az állomást teljesen kiürítették, környékét lezárták mindaddig, amíg a vizsgálat be nem fejeződik - áll az üzenetben. A rendőrség további információt nem adott az intézkedés okairól, annak részleteiről, így arról sem tettek említést, hogy bárkit előállítottak volna. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el robbantásos merényletet, amelyben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek.

17.01: A sajtóban közzétették a gyanúsítottakról készített kamerafelvételeket

A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a

sajtóban fényképeket tettek közzé

kedden délután három gyanúsítottról. A

felvételeket

a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették. A gyanú szerint a három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek. A sötét hajú fiatalemberek a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt. A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen. A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumok munkatársait, hogy a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket, azok azonban kiszivárogtak a közösségi oldalakon - közölte a VTM televíziós csatorna.

feltetlezett merenylok

17.00: Olasz kormányfő: közös európai biztonsági szövetséget kell létrehozni

Egységes európai "paktumot" sürgetett a biztonság és a védelem érdekében az olasz miniszterelnök a brüsszeli robbantásokra reagálva keddi sajtótájékoztatóján, amelyet az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után tartott. Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a terrorizmus "fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek", vagyis az európai városok peremein nőttek fel és ott bújnak meg. Úgy fogalmazott, Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi "szerkezetet" kell létrehozni. Emlékeztetett, hogy Európa 1954 óta vitázik egy közös védelmi rendszer kialakításán, amely azóta se jött létre. Felszólított arra, hogy Európa cselekedjen a terrorizmus fenyegetésével szemben, és "járjon az ügy végére". Hozzátette, hogy ezzel egy időben társadalmi és kulturális "reakcióra" is szükség van az európai városok peremkerületein, "köztünk élő" támadókkal szemben. Kijelentette, aki "áltatja magát, és azt kiabálja, hogy zárjuk le a határokat, nem veszi tudomásul, hogy az ellenség már városainkon belül van". "Az európai polgároknak joguk és szükségük van azt érezni, hogy ugyanannak a közösségnek a tagjai, és érezni, hogy a politikai intézmények egymás mellett állnak. Ilyen támadásokkal szemben nem számít a politikai vagy a párt-szín" - mondta az olasz miniszterelnök. Hangoztatta, hogy Olaszországnak tapasztalata van a maffiával és a belföldi terrorizmussal szembeni küzdelem terén, ezért felajánlja tudását és erőit. Matteo Renzi megjegyezte, hogy az iszlám terrorizmussal szembeni harc "hónapokig, évekig" is eltarthat.

16.57: Netanjahu: a brüsszeli és a izraeli terror ugyanannak a támadásnak a részei

Benjámin Netanjahu

izraeli miniszterelnök szerint a párizsi, az isztambuli, a San bernardinó-i, a keddi brüsszeli merényletek és az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások egyazon támadásnak a részei, "amely mindannyiunk elpusztítását célozza, s ami ellen közösen kell küzdenünk" - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedden. Szavaival az izraeli kormányfő kapcsolatot teremtett a brüsszeli merényletsorozat és az Izrael ellen fél éve tartó legújabb palesztin erőszakhullám között az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) konferenciájára küldött keddi videoüzenetében. Netanjahu az izraeli médiában is ismertetett beszédében elítélte a terrorakciót, részvétét fejezte ki a brüsszeli áldozatok családtagjainak, és kijelentette, hogy a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmeik, hanem "teljes pusztulásunkat akarják". "Legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk"- közölte Netanjahu - "de ez nem fog megtörténni" - tette hozzá. "A terrorizmus elleni harchoz politikai egységre és erkölcsi tisztaságra van szükség" - hangsúlyozta, majd a palesztin kérdésről és Iránról beszélt az amerikai lobbisták, politikusok és politikai akciócsoportok lazán kapcsolódó Izrael-barát lobbiszervezetének éves konferenciáján. Előzőleg

Jiszráel Kac

közlekedési és hírszerzési miniszter ítélte el a brüssszeli merényleteket. Szerinte a szélsőséges iszlám egész világra kiterjedő terrortámadása zajlik, s a belgiumi robbantások ismét bebizonyították, hogy a terror nem tesz különbséget országok és határok szerint, hanem a nyugati kultúra felszámolása és a szélsőséges iszlám hatalomra juttatása a célja. A brüsszeli robbantások után

Ajman Ode

, a közös arab lista parlamenti frakciójának vezetője az Iszlám Állam terrorszervezetének elutasítására szólított fel. "Az arab világnak ki kell vetnie magából és le kell győznie az Iszlám Államot, hogy a béke és a demokrácia győzelemére vezesse a térség népeit" - írta Twitter-üzenetében az izraeli arab politikus.

16.49: Európa Tanács: a terroristák az európai értékeket vették célba

A terroristák az európai értékeket vették célba - jelentette ki

Thorbjorn Jagland

, az Európa Tanács főtitkára a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően tartott sajtótájékoztatóján kedden. Hozzátette: a terrorizmus ellen folytatott küzdelemben egységesnek kell maradnia az emberi jogokon és a jogállamiságon nyugvó Európának. Első számú célként a radikalizmus megelőzését kell szorgalmazni, amely leginkább az oktatáson keresztül valósulhat meg a befogadó társadalmakban - tette hozzá.

Daniel Mitov

bolgár külügyminiszter, az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a belga néppel és az ország vezetőivel. Kijelentette: a brüsszeli merényletek a demokrácia ellen elkövetett támadások voltak, hasonlóan azokhoz, amelyek a közelmúltban az Európa Tanács más tagországait sújtották. Továbbra is határozott elszántságra van szükség a terrorizmus minden formája elleni küzdelemben a kontinenst egyesítő értékek és elvek teljes tiszteletben tartása mellett - tette hozzá. Az Európa Tanács az emberi jogok érvényesülését és a demokratikus intézményrendszer működését felügyelő, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet, melynek Magyarország is tagja.

16.47: Fidesz: életeket követelt a terror és a bevándorláspárti politika

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja szerint a terror és a bevándorláspárti politika európai polgárok életét követeli. A kormánypárti frakció kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében osztozott a napközben elkövetett brüsszeli terrortámadásban elhunytak hozzátartozóinak gyászában. "Ez nemcsak Brüsszel, hanem egész Európa és minden európai ember gyásza és fájdalma" - fogalmaztak. Kiemelték továbbá, hogy a brüsszeli terrortámadás-sorozat nem az első jele annak, hogy Európában valami végképp megváltozott. Az illegális bevándorlás és a bevándorláspárti politika terrort hozott Európába, a bevándorláspárti politika az európai polgárok mindennapi biztonságát fenyegeti és európai polgárok életét követeli - fejtették ki. A Fidesz szerint "most álszent nyilatkozatokat tevő magyar baloldali pártok és politikusok is azok közé tartoznak, akik támogatják a bevándorlást, a bevándorlók betelepítését, kezdettől lebecsülték a terrorveszélyt és megtámadták a kormány minden - a magyar emberek biztonsága érdekében - hozott intézkedését".

16.42: Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban, miután délelőtt két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre Brüsszelben. "Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein" - közölte

Frédéric Cauderlier

, a belga kormányfő szóvivője. A miniszterelnöki hivatal épületén már megtörtént a zászló levonása.

Peter Mertens

, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a "veszély még mindig valós és komoly", a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat. Az illetékes elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kedden még zárva marad.

16.13: Erdő Péter bíboros részvétét nyilvánította az áldozatoknak

Részvétét nyilvánította

Erdő Péter

bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a keddi brüsszeli robbantásos merényletek áldozatainak és családtagjainak. A bíboros a szervezet honlapján angol, olasz, francia és német nyelven megjelent közleményében fejezte ki együttérzését. "A szenvedés óráiban felhívok mindenkit arra, hogy ne engedje eluralkodni magán a félelmet, és imádkozzon a békéért Európában, a Közel-Keleten és szerte a világban" - írta Erdő Péter. Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merényletet történt - kettő a repülőtéren, egy a metróban -, amelyekben 34 ember meghalt, több mint kétszáz pedig megsebesült. A belga hatóságok terrorcselekménynek minősítették a történteket. A robbantások elkövetését egyetlen szervezet sem vállalta magára. Egyes vélemények szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet emberei lehetnek az elkövetők.

15.57: Két vasútállomást újranyitnak délután a belga fővárosban

Két vasútállomást újranyitnak Brüsszelben helyi idő szerint délután 4 órakor, a központi pályaudvar azonban továbbra is zárva marad - jelentette be a rendőrség kedden, miután reggel három helyszínen is terrortámadást hajtottak végre a belga fővárosban. A La Libre Belgique című helyi újság értesülései szerint fokozott biztonsági óvintézkedések közepette nyitják meg a déli és az északi pályaudvart a hatóságok. A két vasútállomásra ötszáz katonát vezényeltek - közölte honlapján a francia nyelvű napilap. Belgiumban korábban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget az eddigi információk szerint harmincnégy halálos áldozatot követelő támadások miatt. A hatóságok délelőtt teljesen leállították a tömegközlekedési hálózatot és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is.

15.55: Több légitársaság ingyenes törlést és átfoglalást biztosít

Több légitársaság, így a magyar hátterű Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak. A Wizz Air tájékoztatása szerint azok, akik kedden utaznának Charleroi-ra, visszakaphatják a jegy árát, amennyiben lemondják az utazást, akik pedig átfoglalják a jegyüket, ingyen tehetik ezt meg. Az intézkedés egyelőre a keddi járatokra érvényes. A légicég korábban közleményben arra kérte Brüsszelbe tartó, vagy onnan induló utasait, hogy öt órával a járat indulása előtt jelenjenek meg a belga repülőtéren. A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. A társaság közölte továbbá, hogy kedden az összes Zaventembe tartó járatát törölte, ami közel 2 ezer utas érintett. Ingyenessé tette a törlést, illetve módosítást a Ryanair is. A cégnél, azok, akiknek nem keddre szól a jegyük, csak telefonon keresztül tudják átfoglaltatni jegyüket. Arról a légitársaság nem adott tájékoztatást, hogy mely további napokra érvényes az ingyenes törlés és dátummódosítás. Budapest és Brüsszel között közvetlenül a Brussels Airlines, a Wizz Air és a Ryanair közlekedik, a légitársaságok naponta menetrendtől függően 5-6 járatot indítanak Budapestről.

15.54: Damaszkusz elítélte a merényleteket, de a Nyugatot hibáztatta

A szíriai kormány határozottan elítélte kedden a brüsszeli merényleteket, de a Nyugat elhibázott politikájára, és a terroristákkal vállalt szolidaritására vezette vissza őket. A SANA hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadások "az elhibázott politika és a terrorizmussal való szolidaritás elkerülhetetlen következményei". A tisztségviselő szerint "egyesek politikai érdekektől vezényelve mérsékelt (lázadóknak) neveznek terrorcsoportokat". Damaszkusz a szíriai polgárháborúban a kormányerők ellen harcoló minden fegyveres csoportot terrorszervezetnek minősít, miközben nyugati kormányok számos lázadócsoportot mérsékeltnek tartanak. "Szíria, amely öt éve harcol a takfíri terror ellen, újból arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy erőit egyesítve szálljon szembe a terrorizmus jelentette veszéllyel". (A takfír a muzulmánok hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánítása.)

15.35: Cameron: megerősítik a brit kikötők, repülőterek, pályaudvarok rendőri védelmét

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.

David Cameron

, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek. Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon. Hozzátette: Nagy-Britanniában is "igencsak valós" a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet. Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint "jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre. A legmagasabb készültségi szint a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt.

Mark Rowley

, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

15.29: Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket

A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig "mélységesen" elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket.

Heinz Fischer

úgy fogalmazott, nem szabad, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról.

Christoph Schönborn

, Bécs érseke megfontoltságra és elszántságra intett a "gonosz elleni küzdelemben", és azt mondta, hogy nem győzhet a gyűlölet. Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges iszlamizmus miatt magas a terrorfenyegetettség.

Peter Gridling

szerint a teljes biztonság csupán illúzió, a hatóságok pedig nagy kihívás előtt állnak, hogy időben felismerjék a veszélyt. Számos európai polgár csatlakozott már az iszlám államhoz, ezért nem aludhatunk nyugodtan - mondta. Közölte, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadások megszervezésével és lebonyolításával vádolt

Salah Abdeslam

, akit a napokban fogtak el Brüsszelben, az ősszel kétszer is megfordult Ausztriában. Gridling tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok a protokollnak megfelelően jártak el, és értesítették erről a belga hatóságokat, azonban nem terrorizmus gyanúja, hanem kisebb bűncselekmény miatt. A hivatal vezetője hangsúlyozta: Abdeslam nem toborzott híveket Ausztriában. Ausztriában a keddi brüsszeli robbantásokat követően megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a köztereken, tömegközlekedési csomópontoknál, a reptereken, pályaudvarokon, a nemzetközi szervezetek székhelyeinél. A belügyminisztérium szóvivője szerint a fokozott biztonsági intézkedés nem lesz kihatással a lakosok mindennapjaira. Délután a bécsi Hofburg, a parlament és a fontosabb állami épületek osztrák zászlaját félárbocra engedték. Az ausztriai Iszlám Hitközség is elítélte a robbantásokat, és reményét fejezte ki, hogy a politikusok és a véleményformálók részt vesznek a szíriai háború kérdésének megoldásában.

15.23: Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma

Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Yvan Mayeur

brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek. A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek. A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása. Korábban huszonhat halottról és közel száznegyven sebesültről számoltak be a hatóságok.

15.22: Belga külügyminiszter: további lehetséges elkövetők tevékenykedhetnek még Brüsszelben

Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte

Didier Reynders

belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden. Leszögezte: a nyomozás folyamatban van és annak minden részlete a rendőrségre tartozik. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az elkövetőket és felderítsék azok segítői csoportjait.

Frédéric Van Leeuw

belga szövetségi ügyész korábban tett nyilatkoztában arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak. A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak a legfrissebb közlések szerint 26 halálos áldozata és számos sebesültje van.

15.20: Fekete zászló a szegedi önkormányzaton

Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata a mai brüsszeli merénylet áldozatainak emlékére az épület előtti zászlórúdra kihelyezte – majd félárbocra engedte a gyászlobogót - közölte

Vécsey Ágnes

, az önkormányzat szóvivője.

Botka László

polgármester ezen kívül táviratban fejezte ki együttérzését Szeged belga testvérvárosa: Liége polgármesterének.

15.02: LMP: az EU közös fellépéssel tud megbirkózni a problémával

Az LMP szerint az Európai Unió egészét érte támadás kedden Brüsszelben, a közösség tagjai pedig csak akkor tudnak megbirkózni a problémával, ha képesek közösen fellépni ellene.

Gál József

, az ellenzéki párt szóvivője kedden az MTI-nek nyilatkozva mély részvétét fejezte ki a brüsszeli terrortámadásokban elhunytak hozzátartozóinak és jobbulást kívánt a magyar sebesülteknek is. Kiemelte, a túl gyors következtetések levonása előtt fontos látni, hogy az unió csak közös fellépéssel birkózhat meg a problémával. Az LMP szóvivője a szükséges intézkedésekre példaként említette az európai titkosszolgálatok együttműködésének hatékonyabbá tételét.

15.00: A rendőrséget erősíti a teljes készültségbe helyezett TEK

A rendőrséget erősíti, annak munkáját segíti a teljes készültségbe helyezett Terrorelhárítási Központ (TEK) - közölte a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Hajdu János

elmondta, hogy a Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett kettes terrorfokozat miatt a TEK-esek fokozottan vannak jelen azokon a közterületeken, amelyeket a rendőrség eddig is védett, így a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a pályaudvarokon és a belvárosban. A TEK a stratégiai csomópontokat is őrzi a jövőben, így például a paksi atomerőművet - tette hozzá. A főigazgató hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések addig tartanak, amíg meg nem tudják, hogy fenyegeti-e Magyarországot terrorveszély. Hajdu János elmondta, hogy a TEK nem vizsgálja át az utasok csomagjait a repülőtéren, mert ez nem feladata, erre külön személyzet van. A TEK a repülőtérhez vezető utat blokkolja fizikailag, tűzszerészeti feladatokat lát el, valamint az utasok beszállításánál végez egy rendkívüli ellenőrzést. Hozzátette, hogy talán még ennél is fontosabb a TEK-nek az a tevékenysége, amely nem látható: a hírszerzési és a titkosszolgálati szervek kimondottan a magyar vonatkozású információkat gyűjtik a terrorveszély lehetséges forrásairól, és soron kívül egyeztetnek ezekről a TEK-kel.

14.55: Legalább húsz ember meghalt a metróállomáson történt támadásban

Legalább húsz ember meghalt, százhatan pedig megsebesültek az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbantásban - közölte

Yvan Mayeur

, a belga főváros polgármestere. A politikus tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása. Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.

14.53: Ferenc pápa "vak erőszaknak" nevezte a brüsszeli támadást

Elítélte "az oly sok szenvedést okozó vad erőszakot"

Ferenc pápa

a keddi brüsszeli robbantásokat követően a

Jozef De Keselnek

, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében. A Vatikán honlapján közölt francia nyelvű üzenetet Ferenc pápa nevében

Pietro Parolin

bíboros szentszéki államtitkár küldte a belga főváros érsekének. A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.

Giacinto Berloco

brüsszeli apostoli nuncius a TV2000 olasz katolikus televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a támadók "tragédiát teremtő" helyszíneket választottak, hogy minél több áldozatot szedjenek. A terrorista támadások elkövetőiről szólva hozzátette: "Nehéz ezeknek az embereknek a fejével gondolkodni. Gyakran magukat kiközösítettnek érző személyekről van szó, vagy olyanokról, akiknek az együttélésről nagyon más az elképzelése mint nekünk".

14.48: Együtt: az egész nyugati civilizációt érte támadás

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleményben ítélte el a brüsszeli terrortámadásokat, amelyek során, a párt szerint, nem csak a belgákat, nem csak az Európai Uniót, de az egész nyugati civilizációt érte brutális támadás. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben részvétükről biztosították az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak, és a Nyugat "szabadságban hívő és szabadságszerető népeit". Az Együtt bízik abban, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legrövidebb időn belül megállapítják a tettesek kilétét, felderítik indítékaikat, és az európai közösség megfelelő válaszlépéseket lesz majd képes tenni - írták. Magyarországnak és a magyar kormánynak kötelessége, hogy saját eszközeivel támogassa az ezzel kapcsolatos belga és nemzetközi erőfeszítéseket - tették hozzá. A történtek ismét rávilágítanak, hogy az arctalan és barbár terror ellen csak nemzetközi együttműködés keretében lehet küzdeni, egyetlen ország sem képes egyedül kezelni a válságot - fejezik ki véleményüket. A gyűlölet ellen mindenkinek kötelessége összefogni, és ha kell, harcolnunk is kell ellene, mert a szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája - szögezik le. Egyúttal bejelentették, hogy az Együtt kedden 18 órakor a budapesti belga nagykövetség előtt mécsesgyújtással emlékezik az ártatlan áldozatokra.

14.47: KDNP: ez egy Európa elleni újabb támadási kísérlet

Egy Európa elleni újabb támadási kísérletként értékelte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a reggeli brüsszeli robbantásokat. A kisebbik kormánypárt nevében

Hölvényi György

EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében döbbenetesnek és elszomorítónak minősítette a történteket. A KDNP részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt. Kiemelték ugyanakkor: azt sem szabad azonban elhallgatni, hogy ez egy Európa elleni újabb támadási kísérlet. Erre utal, hogy a robbantások mind szimbolikus helyszíneken történtek - magyarázta a politikus, aki szerint a további támadásokat csak összefogással lehet kivédeni.

14.45: Német belügyminiszter: az egész EU-nak szólt a támadás

A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben.

Thomas de Maiziere

hangsúlyozta, hogy a terrortámadás "a szabadságunk" ellen irányult és "mindenki ellen, aki az EU része". Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik. A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a "helyzettől függően látható, robosztus jelenléttel" őrködjenek a "kritikus infrastruktúra" - például pályaudvarok, repülőterek - biztonsága felett. Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében - mondta Thomas de Maiziere egy más ügyben, egy német-szerb belügyi együttműködési egyezmény aláírása alkalmából - összehívott sajtótájékoztatón. A szövetségi rendőrség egy szóvivője a belügyminiszter nyilatkozata után elmondta, hogy életbe léptették a tárcavezető által jelzett intézkedéseket, megerősítették a repülőterek és a pályaudvarok védelmét, valamint a német-belga határ ellenőrzését. Több német repülőtéren - köztük Berlin két nemzetközi repülőterén és Münchenben - törölték a Brüsszelbe induló és a belga fővárosból érkező járatokat. Több Brüsszelbe tartó nemzetközi járat a Belgiummal határos Észak-Rajna-Vesztfália tartomány repülőterein, a köln-bonni vagy a düsseldorfi repülőtéren landolt.

Joachim Gauck

államfő Fülöp belga uralkodónak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Németország kiáll Belgium mellett. "Együtt fogjuk megvédeni európai értékeinket, a szabadságot és a demokráciát" - írta a német szövetségi elnök. Hasonlóan fogalmazott számos további német politikai vezető.

Sigmar Gabriel

alkancellár hangsúlyozta, hogy "Németország együtt gyászol a belga lakossággal", Európa pedig nem enged a terror miatt a "humanitás, a szabadság és a nyitottság értékéből".

Steffen Seibert

kormányszóvivő Twitter-oldalán azt írta, hogy a terrorra az áldozatok iránti szolidaritás és a terroristákkal szembeni határozott fellépés a válasz.

Peter Altmaier

kancelláriaminiszter Twitter-bejegyzése szerint "a terroristák soha nem nyerhetnek", és "Európa értékei erősebbek a gyűlöletnél és az erőszaknál".

Heiko Maas

igazságügyi miniszter szintén a Twitteren azt írta, hogy kedd "fekete nap Európa számára", és a "visszataszító" támadások "mindannyiunk ellen szóltak".

Angela Merkel

kancellár később nyilatkozik az ügyben. A Moszkvában tárgyaló német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier közleményében kiemelte, hogy a támadás "Európa szívét" célozta, és "alattomos módon védtelen emberek ellen irányult". A külügyminisztérium fokozott óvatosságra intette a belga fővárosban tartózkodó németeket, és közölte, hogy a tárca válságkezelő központja információs telefonvonalat létesített.

14.35: PM: nincs mentség a terrorra

A Párbeszéd Magyarországért (PM) álláspontja szerint nincs mentség a terrorra. Az ellenzéki párt így reagált a brüsszeli robbantásokra az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben elítélte a terrortámadások elkövetőit és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, valamint mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. A PM felszólította a kormányt, hogy "hangulatkeltés nélkül" tegyen meg mindent a magyar sérültek ellátásáért.

14.26: Kiürítik Belgium egyik atomlétesítményét

Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden. A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél. Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Charles Michel

kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.

14.24: Fel nem robbant pokolgépet és gépkarabélyt is találtak a repülőtéren

Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek. A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják. A VRT emellett arról is beszámolt, hogy kiürítették a Tihange település közelében található atomerőművet. Korábbi hírek szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél.

14.21: Támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a belga kormányt az EP elnöke

Támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a belga kormányt a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően

Martin Schulz

, az Európai Parlament elnöke. Közölte, hogy törölte valamennyi keddi és szerdai programját, a parlament dolgozói pedig szerdán távmunkában végzik feladataikat. A tájékoztatás szerint fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be azonnali hatállyal az uniós parlamentben és valamennyi hozzá tartozó intézmény épületeiben. Miután a belga hatóságok a legmagasabb, négyes riasztási fokozatra emelték az ország terrorfenyegettségi szintjét, Martin Schulz bejelentette, hogy az Európai Parlament védelmét is az annak megfelelő fokozatúra emelik. Az Európai Parlament központi épülete sem található messze a Maelbeek metróállomástól, ahol kedden - a repülőtéri terrortámadást követően - robbantásos merényletet követtek el, amelynek hivatalos közlések szerint 15, friss sajtóinformációk szerint 20 halálos áldozata és 55 sebesültje volt.

14.02: Német biztonsági források szerint nem volt váratlan a támadás

Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását - írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást. A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottjaként számon tartott francia állampolgár múlt pénteki letartóztatása után belga illetékesek jelezték, hogy terroristák újabb támadásokkal válaszolhatnak - tájékoztatták német források a Der Tagesspiegelt. Hozzátették, hogy a keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el. Értékelésük szerint a németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására. Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis ugyan bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok. A Der Tagesspiegel keddi nyomtatott számában egy magas beosztású német biztonsági szakértőre hivatkozva azt írta, hogy Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet egy olyan hálózatának vezetői közé tartozik, amelyet "kifejezetten" arra hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket. A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Az egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba - mondta a berlini lap forrása. Hozzátette, hogy németországi merényletek elkövetésének szándékára utalhat Salah Abdeslam tavaly októberi titokzatos utazása a Baden-Württemberg tartományi Ulmba, ahonnan elszállított három férfit a város egyik menedékkérőket befogadó otthonából. Az ügyről csak annyit tudni, hogy Salah Abdeslam leadta a Belgiumban bérelt autót, amellyel Ulmban járt. Meglehet, hogy a három férfi részt vett a november 13-án elkövetett párizsi támadásokban, de az is lehet, hogy megbízatásuk egy másik országban tervezett támadás végrehajtásáról szól. A szóba jöhető országok Belgium és Németország - mondta a Der Tagesspiegel forrása.

13.31: Kövér László részvétét fejezte ki a belga parlament vezetőinek

Határozottan elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrorista merényleteket Kövér László házelnök a belga képviselőház és szenátus vezetőjének írt levelében, és részvétét fejezte ki a magyar Országgyűlés nevében is - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel. Szilágyi Zoltán közleménye szerint a Siegfried Bracke-nak, a belga képviselőház elnökének és Christine Defraigne-nek, a szenátus elnökének írt levélben az áll: Kövér László mély megdöbbenéssel értesült a Brüsszelben reggel elkövetett terrorista merényletekről, amelyek ártatlanok életét követelték, és sokakat sodortak végveszélybe. "Az emberi élet védelmének és a szolidaritásnak a jegyében határozottan elítéljük a barbár pusztítást és a semmilyen céllal nem igazolható értelmetlen cselekedeteket" - fogalmazott a házelnök. Kövér László a magyar Országgyűlés és saját nevében részvétét fejezte ki "Belgium népének", és levelében kérte, hogy tolmácsolják együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek.

13.24: Schiffer: buszokkal szállítják el a reptérről az utasokat

Rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a brüsszeli Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat - számolt be az MTI-nek telefonon Schiffer András, az LMP társelnöke, aki reggel óta vesztegel a helyszínen, miután robbantások történtek a nemzetközi repülőtéren. A politikus elmondta: Zaventem városába viszik őket, amely közel esik Charleroi repülőteréhez. Arra számít, hogy este hazarepülhet innen Budapestre. Másokat - kérésre - Leuvenbe szállítanak - közölte. Beszámolt arról is, hogy a magyar állandó képviselet ugyan felvette velük a kapcsolatot, de csak korlátozottan tudnak segítséget nyújtani, mivel az egyik robbantás a képviselet épületének közelében történt. A Zaventem reptér bejáratánál a politikus számos rendőrt és újságírót látott.

13.23: Az MSZP és a Jobbik is egyetért a terrorkészültség fokozásával

Az MSZP és a Jobbik egyetért azzal, hogy a brüsszeli robbantások nyomán átmenetileg emelték a Magyarországon érvényben lévő terrorfokozatot - közölték az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista és jobbikos tagjai a testület keddi zárt ülése után. Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő egyúttal felhívta a figyelmet: nem tudni, hogy nem követnek-e el bárhol hasonló cselekményt. A testület szocialista alelnöke, Harangozó Tamás pártja nevében részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak és a sérülteknek, köztük a magyar állampolgároknak. Egyúttal kiemelte, hogy a kettes terrorkészültségi fokozat néhány napig lehet érvényben. Ezt addig és olyan mértékben lehet fenntartani, amíg valóban indokolt - szögezte le az MSZP-s képviselő, megjegyezve, hogy szerdán a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésén is beszámolnak a kormány, valamint a szolgálatok képviselői, hogy indokolt-e a magas terrorkészültség fenntartása.

13.22: Kósa: az illegális bevándorlás fokozza a terrorveszélyt

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint napnál világosabban kiderült: fokozza a terrorveszélyt az a folyamat, hogy illegális bevándorlók ellenőrizetlenül, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére. Kósa Lajos kedden a bizottság zárt ülése után újságíróknak azt mondta: az ülésén szó esett a brüsszeli robbantásokról, amelyeknek két magyar sérültje is van. Ők magyar kormányalkalmazottak, akik Brüsszelben dolgoznak - tájékoztatott. Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy a terrorkészültséget átmenetileg kettes fokozatra emeli, amíg nem derülnek ki további adatok a brüsszeli terrortámadásról - ismertette.

13.20: Vadai: a DK mélységesen elítéli az erőszakot

A Demokratikus Koalíció (DK) mélységesen elítél minden erőszakot, terrortámadást - szögezte le Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának DK-s tagja a testület keddi, zárt ülése után tartott sajtótájékoztatóján. A DK-s politikus elmondta: zárt ülésén a bizottság tájékoztatást kapott a terrorfokozat megemeléséről is. Ennek jeleit Budapesten és más városokban is tapasztalhatják majd az emberek - tette hozzá. Vadai Ágnes azt mondta: még a honvédelmi bizottság sincs azon információk birtokában, amelyek alapján a kormány a terrorkészültség második legmagasabb fokozatának elrendeléséről döntött. A négyfokozatú skálán eddig a hármas volt érvényben, most ideiglenesen a kettest léptették életbe. A legsúlyosabb, egyes fokozat már azt jelentené, hogy közvetlenül Magyarországot éri támadás - tette hozzá. A független képviselő közölte, a hatóságok és a szolgálatok folyamatosan mérlegelik az információkat, s ennek nyomán döntenek a további intézkedésekről. Vadai Ágnes szerint 2-3 napon belül változhat a most ideiglenesen elrendelt magas terrorkészültségi fokozat. Az ülés eredeti napirendje szerint a tömeges bevándorlással összefüggésben elrendelt országos válsághelyzet indokairól is tájékoztatták a testületet. Vadai Ágnes az elhangzottak alapján azt mondta: sokféle információ alapján rendelték el az országos válsághelyzetet, de egyik sem az, ami a törvényben is rögzítve van. Ezért további tisztázó beszélgetésre tart igényt. Vadai Ágnes azt mondta: kíváncsi arra, hogy mi indokolja, hogy például Karcagon, vagy a főváros V. kerületében a tömeges bevándorlással összefüggő válsághelyzetet. Mi szükség van a Belügyminisztériumnak a közbeszerzési eljárás alóli mentesítésekre, amelyek közül négy nagyobb összegűt a héten terjesztett a tárca a testület elé? - firtatta. A DK politikusa arról is beszámolt, hogy az ülésen Pintér Sándor belügyminiszter meghívta, hogy tisztázzák a kérdéseket.

13.16: Ankara elítélte a merényleteket

Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában. Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormánynak és az áldozatok családjainak. A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a múlt pénteken az Európai Unió és Törökország közötti migrációs csúcstalálkozó kapcsán a török küldöttséggel a belga fővárosban járt. Hangsúlyozta: a terrorizmus globális problémává vált. Recep Tayyip Erdogan török elnök írásos nyilatkozatában szintén elítélte a támadásokat. Hangsúlyozta: nincs különbség a terrorszervezetek között, legyenek azok a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei vagy a brüsszeli merényletek végrehajtói. A merénylet azt mutatja, hogy együttes fellépésre van szükség a terrorizmus ellen - tette hozzá. Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban. Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban. Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért a PKK egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét. Azelőtt januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az IÁ-t tette felelőssé.

13.08: Romániában megerősítették a repülőterek és nagykövetségek védelmét

A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, "elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást. "Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára" - állapította meg Klaus Iohannis államfő. A román elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét. Dacian Ciolos román kormányfő szerint az eddigi információik szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. Elmondta: a bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét. A román Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.

13.00: Az Iszlám Állam hívei ünneplik a merényleteket a közösségi hálókon

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban. "Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben. "A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója. A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény." A belga hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

12.46: NATO-főtikár: a terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

12.43: Rajoy: Spanyolország felülvizsgálja terrorvédelmi készültségi szintjét

A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze kedd délutánra, hogy értékelje, kell-e emelni az ország terrorvédelmi készültségén - mondta el Mariano Rajoy, ügyvezető spanyol miniszterelnök a TVE közszolgálati televízió délelőtti műsorában telefonon nyilatkozva. "Amikor terror lesújt, lesújt mindannyiunkra" - fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgium iránt a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt, amelyekben az eddig ismerté vált hivatalos adatok szerint 15 ember vesztette életét. A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos és sebesült áldozatok között nincsenek spanyolok - tette hozzá. Spanyolországban a jelenleg érvényes terrorvédelmi készültségi szintnél már csak egy magasabb fokozat létezik, vagyis a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakemberek részvételével zajló délutáni ülésen arról döntenek, hogy indokolt-e a legmagasabb készültségi szintet aktivizálni a dél-európai országban. A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat. A brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban José Manuel García-Margallo, spanyol külügyminiszter a Cadena Cope nevű rádióadó reggeli műsorában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért, noha ezt a belga hatóságok nem erősítették meg, és még egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként. "Egyfajta terroristarák terjed az egész világon" - fogalmazott a spanyol diplomácia vezetője. A spanyol politikai pártok vezetői mind elítélték a történteket, és együttérzésüket fejezték ki a belga nép felé. "Megdöbbentett bennünket a támadás Európa fővárosában, Brüsszelben. Szolidaritásunk és támogatásunk Belgiumnak, intézményeiknek és a belga népnek" írta Twitter-üzenetében a spanyol királyi pár.

12.39: Német belügyminiszter: az egész EU-nak szólt a támadás

A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben. Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás "a szabadságunk" ellen irányult és "mindenki ellen, aki az EU része". Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik. A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a "helyzettől függően látható, robosztus jelenléttel" őrködjenek a "kritikus infrastruktúra" - például pályaudvarok, repülőterek - biztonsága felett. Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében - mondta a miniszter.

12.31: Andrzej Duda: a terrortámadásokra közös európai választ kell adni

A kedd reggeli brüsszeli támadások ártatlan embereket és Európa alapértékeit vették célba - írta Andrzej Duda lengyel államfő a Fülöp belga királynak címzett gyásztáviratban, hangsúlyozva, hogy a terrorizmusra közös európai választ kell adni. Duda a lengyelek részvétéről és imáiról biztosította a belga királyt. "A teljességgel indokolatlan erőszak láttán szolidárisan kell megvédenünk civilizációnkat" - írta a lengyel elnök. Marek Kuchcinski, a szejm elnöke részvéttáviratában leszögezte: a terror tetteit nem szabad eltűrni. Részvétet nyilvánított a lengyel külügyminisztérium is, a tárca honlapján közzétett közlemény szerint a lengyel konzuli szolgálat jelenleg vizsgálja, nem voltak-e az áldozatok között lengyelek. "A brüsszeli támadások megerősítették a közös európai biztonság fontosságát" - hangsúlyozta a sajtónak kedd délben nyilatkozva Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes. "Mindenekelőtt a migránsok tíz- és százezreinek Európába való beáramlását kell stabilizálni és rendszerezni" - állapította meg.

12.22: Kairó a leghatározottabban elítélte a merényleteket

"A leghatározottabb módon" elítélte az egyiptomi külügyminisztérium kedden a belga fővárosban történt robbantásos merényleteket. A gyakori terrortámadások célkeresztjében álló észak-afrikai ország külügyminisztériuma a tárca honlapján nyilvánosságra hozott közleményében arra emlékeztetett, hogy a "brutális terror nem tesz különbséget sem vallások, sem etnikumok között, és nem ismer államhatárokat". Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő a tárca nevében fontosnak nevezte, hogy a nemzetközi közösség összefogva száll szembe "ezzel az utálatos jelenséggel". Abu Zeid a nemzetközi terrorizmus eszmei terjedése és finanszírozása elleni gyors és hatékony fellépésre szólított fel." Kairó állandó harcban áll az országban fokozottan teret nyerő terrorcsoportokkal, főként a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi ága tevékenykedik. Tavaly októberben egy orosz utasszállító repülőt robbantottak fel röviddel azután, hogy felszállt a sarm-es-sejki repülőtérről. A 224 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjeként az IÁ jelentkezett.

12.19: Szemtanú: a robbanás leszakította a repülőtér várótermének álmennyezetét

Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította - mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden. Hozzátette: szinte alig értek be az épületbe, amikor a robbanás történ. A szemtanúk szerint lövések is dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak közvetlenül a kettős robbanás előtt - írta korábban a La Derniére Heure című belga napilap. Egy várakozó utas elmondása szerint a robbanás pillanatában embereket emelt a magasba a detonáció, majd úgy estek vissza a földre, akár a zsákok. Egy idősebb asszony beszámolója szerint megcsonkított testek feküdtek mindenütt. "Kegyetlen volt! Leszakadt a tető, és mindenhol sérült emberek feküdtek. A táskák szanaszét hevertek a földön. Vérfoltok voltak még a falakon is" - mondta egy másik várakozó. "A törmelékben járkáltunk. Olyan volt, mint egy háborús filmben" - tette hozzá egy fiatalember. Az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson a tűzoltóság illetékesének beszámolója szerint tízen haltak meg a reggeli robbantásos merényletben és sebesültek is vannak. Sajtójelentések szerint a halálos áldozatok száma eléri a tizenötöt. A metrómegálló bejárata közelében a mentőalakulatok rögtönzött központot hoztak létre egy helyi bárban. A helyszínre érkező rendőrök biztonsági kordot vontak a metró bejárata köré. "A metró éppen elindult a Maelbeek megállóból, amikor nagy robbanást lehetett hallani. Rengetegen voltak a metrón, azonnal kitört a pánik" - mondja egy 32 éves fiatalember, akinek súlyosan megsérült az arca a detonáció következtében. Az egyik helyszínen tartózkodó riporter arról számolt be, hogy többen véres arccal menekültek a metrómegállóból. Két embert hordágyon azonnal elszállítottak. A detonációt követően többen a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) bejelentette, hogy lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is.

12.16: A holland kormányfő azt tanácsolja honfitársainak, ne utazzanak Belgiumba

A brüsszeli robbantások miatt Mark Rutte holland kormányfő azt tanácsolta kedden országa állampolgárainak, hogy ne utazzanak Belgiumba. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megerősítették a repülőterek és a vasútállomások védelmét Hollandiában, és fokozott ellenőrzéseket léptettek életbe. Az amszterdami Schiphol repülőtéten megforduló utasok számos járatkésésről és erős rendőri jelenlétről számoltak be.

12.06: Gyurcsány: a terrorra kemény és erős Európa a válasz

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a terrorra kemény és erős Európa a válasz. A volt kormányfő kedden, hivatalos Facebook-oldalán reagált a napközben történt belga terrorcselekményekre. "Kevesebb nemzetállami önzés, nagyobb közös erő" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki hozzátette, "jól döntöttünk, amikor a Fidesszel megszavaztuk az Iszlám Állam elleni közös szövetségesi fellépésben való részvételt". Kiemelte, a terroristákkal nem megbékélni kell, hanem harcolni kell ellenük. A brüsszeli támadást is vélhetően elkövető Iszlám Állam ugyanis meg akarja ölni mindazt, amit Európa jelent: a szabadságot, a demokráciát, egymás tiszteletét - fejtette ki Gyurcsány Ferenc, megjegyezve, "miközben a mértékletességben hiszek, mértékletesség kell a mértékletességben is, aki szabad világunkat fenyegeti, azokkal szemben erővel kell fellépni. Közösen, határozottan". A DK vezetője részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a Belga Királyságnak, továbbá mielőbbi gyógyulást és teljes felépülést kívánt a sérülteknek, akik között magyar állampolgárok is vannak. A belga tűzoltóság kedd délelőtt közölt adatai szerint legkevesebb huszonegy halálos áldozata van Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és az egyik metróállomáson történt reggeli robbantásoknak.

12.03: Belga kormányfő: "megtörtént, amitől tartottunk"

"Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva. A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy "sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség. Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

12.02: Megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket Ausztriában

Ausztriában megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a keddi brüsszeli robbantásokkal összefüggésben - közölte az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy a köztereken, illetve főleg a repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön fokozták a rendőri jelenlétet. Kedden összesen tizenkét menetrend szerinti repülőjárat közlekedett volna Bécs és Brüsszel között, ezek közül kettő felszállt, a többi tízet törölték. Az osztrák fővárosból reggel 7 órakor indult egy gép Brüsszelbe, amely azonban Frankfurtban tudott csak leszállni, Bécsben pedig röviddel fél kilenc után landolt egy, a belga fővárosból érkező gép. A belügyi tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a belgiumi illetékesekkel. A robbantásoknak jelen állás szerint nincs osztrák áldozatuk. A külügyminisztérium az utazókat arra kéri, hogy a helyi hatóságok biztonsági utasításait kövessék, és informálódjanak az aktuális helyzetről. Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár közös közleményben ítélte el a Brüsszelben történteket, gyáva és barbár tettnek nevezve a merényleteket, és az európai demokratikus értékek közös védelmére szólítottak fel. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közleményében megdöbbenését fejezte ki a robbantásokkal kapcsolatban, és arról tájékoztatott, hogy a bécsi külügyminisztériumban válságtörzset állítottak fel.

11.58: Orbán: a terror minden formája ellen küzdeni kell

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán, más témában tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva. Orbán Viktor szerint a történtek tanulsága, hogy erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között. A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Egyikükről tudható, hogy a sérülései nem súlyosak, de kórházba került. A miniszterelnök az áldozatok hozzátartozóinak az egész ország nevében részvétét nyilvánította. Azt is megismételte - mint azt Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt bejelentette -, hogy a Brüsszelben történtek miatt ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. A Terrorelhárítási Központ teljes állománya is készültségben van. "Ezek elővigyázatosságból meghozott intézkedések, amikor helyreáll a kommunikáció Brüsszellel, és minden információ megbízhatóvá válik, akkor tudunk dönteni arról, hogy fenn kell-e tartani az ideiglenes kettes fokozatú terrorkészültséget" - fogalmazott Orbán Viktor.

11.50: Bőröndökkel gyalogolnak az emberek a körgyűrű környékén

Bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés azután, hogy robbantások történtek a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban kedden. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy Brüsszel teljesen lebénult: azok az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. A repülőteret szerda reggelig lezárták, és mivel a nagy sebességű vonatok sem járnak, nem közelíthetőek meg más nagyvárosok, például London, Párizs vagy Amszterdam sem. A tudósító elmondta, hogy nem csupán a közlekedés omlott össze Belgiumban, hanem a mobilhálózat is, nem lehet telefonálni. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el az otthonukat, akik pedig bementek dolgozni, minél tovább maradjanak bent az irodában. Gyanús csomagot találtak az Európai Bizottság épülete és a királyi palota környékén is, a központi pályaudvart pedig kiürítették - hangzott el a tudósításban.

11.50: Tusk és Mogherini elítélte a terrortámadásokat

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások. Donald Tusk hangsúlyozta, az unió elkötelezett a terrorfenyegetettség elleni küzdelem iránt. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.

11.49: Szijjártó: nőtt az európai terrorfenyegetettség

Nem kérdéses, hogy az illegális migráció miatt nőtt az európai terrorfenyegetettség - jelentette ki a brüsszeli merényletekről szólva a külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Szijjártó Péter közölte: mára valószínűleg nincsen egyetlen épeszű ember sem Európában, aki megkérdőjelezné: a terrorfenyegetettség egyértelműen növekedett. Ha egy kontinensre napi rendszerességgel ezrek érkeznek illegálisan, ellenőrzés nélkül, úgy, hogy közben nem tudják róluk, hogy kik ők és miért jönnek, akkor ez együtt jár a terrorfenyegetettség növekedésével - mondta a politikus. Hangsúlyozta: a magyar kormány a magyar emberek biztonságát szavatolja, a kabinet valamennyi intézkedése ebbe az irányba mutatott az elmúlt időszakban. Sok támadás érte a kormányt, de intézkedéseit az vezérli, hogy a magyar emberek biztonságát kell garantálni - tette hozzá Szijjártó Péter. A jelenlegi információk szerint két magyar sérültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak, állapotuk nem súlyos. A belga hatóságok közvetlenül az érintett nemzetek nagykövetségeivel közlik az információkat a sérültekről - mondta a miniszter. Hozzátette: a magyar sérültekkel kapcsolatban vannak, ellátásuk folyamatban van, az eseményeket folyamatosan figyelemmel kísérik, és ha szükséges, tájékoztatást adnak. A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról azt mondta, hogy a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot. Az utasok a kiszállásra várakoznak.

11.49: A KKM azt kéri a magyaroktól, kerüljék el a forgalmas helyeket

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata azt kéri a Brüsszelben tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy ne menjenek a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínekre, pályaudvarokra, metróállomásokra, áruházakba, ne keressenek fel turisztikai nevezetességeket. A konzuli szolgálat honlapján kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt írják: a kedd reggeli brüsszeli események miatt szükség esetén a brüsszeli konzuli hivatal a +32 2 348 1811 telefonszámon érhető el. Kérik, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket. Azt is kérik, hogy minden magyar állampolgár kövesse a belga hatóságok utasításait, ezen kívül a belga krízisközpont weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel.

11.48: Putyin elítélte a "barbár támadásokat"

Részvétét és az oroszok szolidaritását fejezte ki Belgium uralkodójának és népének kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök, és egyúttal elítélte a "barbár" brüsszeli merényleteket. A Kreml sajtószóvivője szerint Putyin rámutatott, hogy a terrorizmus elleni harc "megköveteli a legaktívabb nemzetközi együttműködést". Az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy az elkövetők elnyerik büntetésüket. Hasonlóképpen fejezte ki az orosz kormány együttérzését Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Charles Michel belga kormányfőnek küldött üzenetében. Oroszországban megerősítették a repülőterek őrizetét. Moszkvában helyi lakosok virágot vittek a belga nagykövetséghez.

11.47: Scotland Yard: megerősített rendőri jelenlét országszerte

Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet a lakosság megnyugtatására - közölte kedden a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka. Mark Rowley hivatalos közleményében leszögezte, hogy elővigyázatossági intézkedésről van szó a brüsszeli merényletek nyomán, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez. Rowley szerint keddtől fokozott rendőri jelenlét lesz elsősorban a közlekedési csomópontokban. Különösen London kulcsfontosságú negyedeiben és közlekedési hálózatán lesz "jól látható" a megerősített rendőrségi járőrözés. A Scotland Yard terrorellenes részlegének vezetője hangsúlyozta azt is, hogy változatlanul a 2014 augusztusa óta érvényben lévő második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban Nagy-Britanniában. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent.

11.34: A német kormány több tagja elítélte a támadásokat, a külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki

A német kormány több tagja elítélte a keddi brüsszeli merényleteket, a külügyminisztérium pedig fokozott óvatosságra intette a belga fővárosban tartózkodó németeket. Peter Altmaier kancelláriaminiszter Twitter-oldalán azt írta, hogy "a terroristák soha nem nyerhetnek", és "Európa értékei erősebbek a gyűlöletnél és az erőszaknál". "Minden szolidaritást Brüsszelnek és az EU-nak!"- írta. Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-üzenete szerint kedd "fekete nap Európa számára", és a "visszataszító" támadások "mindannyiunk ellen szóltak". "Kiállunk Brüsszel és a belgák mellett!" - tette hozzá. A külügyminisztérium szinten a Twitteren azt írta, hogy mindenki fokozott óvatossággal mozogjon Brüsszelben, és közölte, hogy a tárca válságkezelő központja információs telefonvonalat létesített. A frankfurti repülőtér védelmét megerősítették, helyszíni beszámolók szerint golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek a legnagyobb német repülőtéren. A berlini Tegel repülőtéren lezárták a látogatóteraszt.

11.33: Tóbiás: a terroristák a demokráciát próbálják elvenni

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a keddi brüsszeli terrortámadás elkövetői a demokráciát és a szabadságot próbálják elvenni, de ezt nem szabad hagyni. Az ellenzéki politikus hivatalos Facebook-oldalán megrendülésének adott hangot a brüsszeli merényletek után, amelyeket barbár támadásoknak minősített. "Borzasztó érzés látni a képeket és nagyon aggódom azokért a honfitársainkért, akik most ott vannak" - fogalmazott Tóbiás József, aki hozzátette, "erősnek kell lennünk, mert az elkövetők éppen azt akarják, hogy féljünk". "A demokráciánkat, a szabadságunkat próbálják elvenni, de mi nem hagyjuk!" - hangsúlyozta a szocialista politikus.

11.28: Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét

Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét a keddi brüsszeli terrorista merényletek után - közölték a varsói hatóságok. Beata Szydlo kormányfő összehívta a kormány biztonsági központjának (RCB) ülését. "A legfontosabb a lengyel állampolgárok biztonsága" - jelentette ki Szydlo kedd délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén. Az RCB tanácskozásán a Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke, Pawel Soloch, valamint a fegyveres és a biztonsági erők legmagasabb rangú képviselői vesznek részt. A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik - közölte kedd délelőtt Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője. Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra. Az összes repülőtéren ugyanakkor a szokásos rendben, menetrend szerint zajlik a közlekedés.

11.26: Jobbik: megdöbbentő a terrorcselekmény

A Jobbik megdöbbentőnek nevezte a keddi brüsszeli terrorcselekményeket és részvétét, valamint együttérzését fejezte ki az áldozatok családjaival, szeretteivel, a sérülteknek pedig mihamarabbi felépülést kívánt. Az ellenzéki párt parlamenti frakciója kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte ezt.

11.24: Készültségben a Terrorelhárítási Központ

A Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát - közölte a szervezet kedden az MTI-vel. Közleményükben azt írták: az utasítás szerint a TEK fokozza felderítési tevékenységét, megerősíti a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, a műveleti egységek pedig megjelennek a legforgalmasabb közterületeken is. A közterületi jelenlét célja a nagy látogatottságú közlekedési csomópontok és létesítmények biztonságának erősítése - közölték.

Brüsszeli robbantások - Kettes fokozatú terrorkészültséget

11.17: Nagykövet: két magyar is megsérült

Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantások során - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A nagykövet ugyanakkor hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. Nagy Zoltán hangsúlyozta: a konzuli részlegen keresztül igyekeznek minden szükséges tájékoztatást megadni. A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról azt mondta: a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot; az utasok nem hagyhatták el a repülőgépet, de mindannyian biztonságban vannak.

11.16: A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt kedd reggeli robbantásokat.

11.16: Értekezik a brit válságtestület, szigorítások a repülőtereken, nem jár a Eurostar Brüsszelbe

Összeült kedden a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. A testület értekezletét David Cameron miniszterelnök rendelte el. Cameron - részletek nélkül - az ülés előtt a Twitter üzenőportálon közölte, hogy a brit kormány minden lehetséges segítséget megad a brüsszeli hatóságoknak. London több repülőterén, köztük a második legnagyobb légikikötőben, Gatwicken megerősítették a rendőri jelenlétet, de forgalomkorlátozásokat nem jelentettek be. Felfüggesztette viszont brüsszeli járatait a Eurostar, amely a Csatorna-alagúton át közlekedtet szuperexpresszeket London és belgiumi, illetve franciaországi célállomások között. Keddi közleményében a Eurostar "nyomatékosan" azt javasolta a közeljövőben Brüsszelbe utazni szándékozóknak, hogy tegyenek le utazási terveikről, tekintettel a belga fővárosban kialakult súlyos közlekedési fennakadásokra.

11.16: Tűzoltóság: több mint húsz halottjuk van a detonációknak

Legkevesebb huszonegy halálos áldozatuk van Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és az egyik metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak - közölte Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője. Tájékoztatása szerint a repülőtéri robbantásban tizenegy, az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban pedig "mintegy tíz" ember vesztette életét. "A sebesültek többségét elszállították, a helyzet elég kaotikus" - mondta a szóvivő.

11.14: Szerdán a nemzetbiztonsági bizottság is összeül

A brüsszeli robbantások nyomán szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, az ülésen a Brüsszelben történtekről kérnek tájékoztatást, továbbá a magyarországi vonatkozásokról.

10.58: Magyar Vöröskereszt-elnök: az utcán is érzékelhető volt a metróban történt robbanást

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására. Göndöcs Zsigmond - aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe - azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar. Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

10.57: Hivatalosan megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt a brüsszeli repülőtéren

Öngyilkos merénylet történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - erősítette meg a belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati csatorna jelentése szerint.

10.46: Nincs halálos áldozata a brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak

A korábbi hírekkel ellentétben nincs halálos áldozata a Maelbeek nevű brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - jelentette a VRT belga közszolgálati televízió.

10.45: Lezárták Brüsszel közúti alagútjait

A kedd reggeli robbantásokat követően, biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben - közölte rendőrségi forrásra hivatkozva a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap. A rendőrség a város alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat lezárta.

10.40: Csehországban is megerősítették a repülőterek és a prágai metró biztonságát

A brüsszeli robbantások hírére kedden délelőtt Csehországban is azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát - jelentette be Jozef Bocán, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője. "Nincsenek olyan értesüléseink, miszerint Csehországban bármiféle veszély fenyegetne" - mondta Bocán újságíróknak. Prágának nincsenek olyan információi sem, hogy a brüsszeli robbantások áldozatai vagy sebesültjei között cseh állampolgárok is lennének - tette hozzá. A prágai Václav Havel repülőtéren, valamint a prágai metró állomásain is tűzszerészek jelentek meg, akik átvizsgálják a terepet - közölte a közszolgálati hírtelevízió. A rendőri felügyelet és jelenlét mindenütt meg lett erősítve. Bocán szerint pillanatnyilag további intézkedések nincsenek tervbe véve. "A fokozott biztonsági intézkedéseket a helyzet alakulásától függően fogjuk csak módosítani" - közölte Bocan. Bohuslav Sobotka miniszterelnök és Milan Chovanec belügyminiszter kora délután találkozik egymással, hogy megvitassák a helyzetet, illetve döntsenek az esetleges új intézkedésekről.

10.39: ORFK: átengedőpontot állítanak fel a repülőtéri behajtó elágazásánál

Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden. A rendőrség tájékoztatása szerint megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti. A rendőrség azt is közölte, hogy a brüsszeli robbantásokra tekintettel, a lakosság szubjektív közbiztonság érzetének növelése érdekében az országos rendőrfőkapitány a közterületi rendőri jelenlét fokozását rendelte el a Liszt Ferenc-repülőtéren, illetve a metrómegállóknál.

10.35: Legalább tizenöt sérültje van a brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak

Legalább tizenöt sérültje van a brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - jelentette a belga média szemtanúkra hivatkozva. Korábbi híradások szerint halálos áldozatai is vannak az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak, ezt azonban hivatalos források egyelőre nem erősítették meg. A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál fekete füst gomolyog a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) később bejelentette, lezárták az összes metróállomást és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és az alagutakat is lezárták Brüsszelben.

10.34: A szlovák belügyminisztérium rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a szlovák belügyminisztérium, összehívták a szlovák kormány nemzetbiztonsági tanácsát is a keddi brüsszeli robbantásokra reagálva - tájékoztatta az MTI-t a szaktárca sajtóosztálya. Az intézkedések értelmében erősítik a rendőri jelenlétet a közterületeken, főként a közlekedési csomópontokon, repülőtereken, vasúti és autóbusz pályaudvarokon, illetve a bevásárlóközpontokban és minden olyan helyen, ahol jelentős számban fordulnak meg emberek - közölte Peter Lazarov szlovák belügyi szóvivő. Robert Fico ügyvezető szlovák miniszterelnök a brüsszeli történések miatt kedd reggelre rendkívüli ülésre összehívta kormánya nemzetbiztonsági tanácsát.

10.33: Törölték a zaventemi járatokat

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

10.32: Schiffer: biztonsági zónában várakoznak az utasok

Semmilyen mozgás nem tapasztalható a brüsszeli Zaventem repülőtér kifutóján; a reptérre utolsóként leszállni engedett gépek utasai nem szállhattak ki a repülőből, majd 10 óra 20 perckor egy biztonsági zónába terelték őket - nyilatkozta az MTI-nek kedden Schiffer András, az LMP társelnöke, aki a Brussels Airlines egyik járatával érkezett Brüsszelbe nem sokkal azt követően, hogy kedden reggel feltehetően öngyilkos robbantás történt a nemzetközi repülőtéren. Schiffer András arról számolt be telefonon, hogy reggel 8 óra 20 perc körül landolt a gépe, pár perccel a robbanást követően. Előttük a spanyol Iberia Airlines repülője ért földet, ennek utasai szintén a gépben vesztegeltek. A politikus gépe - amely utolsóként szállt le a brüsszeli reptéren - váratlanul már a kifutópályán megállt, ekkor közölték az utasokkal, hogy a repteret lezárták. Néhány perc várakozás után a repülő a dokkolóba érkezett, a spanyol gép mellé. Schiffer András hozzátette: később arról értesítette őket a gép személyzete, hogy a repülőtérről mindenkit evakuáltak, hivatalos tájékoztatást azonban a robbantásról nem kaptak, arról csak a telefonjuk segítségével értesültek. Az LMP társelnöke közölte, egy ideig semmilyen információhoz nem jutottak arról, mikor hagyhatják el a gépet, megítélése szerint ezt a járat személyzete sem tudta. Később, 10 óra 20 perc körül egy biztonsági zónába vitték őket. Nagyobb poggyászaikat a fedélzeten kellett hagyniuk - tájékoztatott Schiffer András.

10.30: Lezárták a főbb vasútállomásokat a belga fővárosban

Lezárták a főbb vasútállomásokat a belga fővárosban, miután kedd reggel robbantások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban - jelentette be az SNCB belga állami vasúttársaság. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

10.18: Budapest Airport: nem tudni, mikor áll helyre a menetrend szerinti közlekedés Brüsszelben

Nem tudni, mikor nyitják meg a robbantások miatt lezárt brüsszeli Zaventem repülőteret, így az sem, mikorra áll helyre a menetrend szerinti légi forgalom a belga és a magyar főváros között - mondta el a Budapest Airport szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Hardy Mihály jelezte: a Brüsszeltől mintegy hatvan kilométerre lévő Charleroi légikikötőjét nem érinti a lezárás, oda útban van a Wizzair egyik járata. Hozzátette: nem lehet megmondani, hogy mikor ér Budapestre az a két, Zaventemből induló gép, amelynek a menetrend szerint dél előtt, illetve este öt óra körül kellene Budapesten landolnia. A szóvivő nem tudta megmondani, hányan utazhattak azon a gépen, amely utolsóként szállt le a támadás miatt lezárt és kiürített brüsszeli reptéren, de mint mondta, ezek a járatok 100-120 utassal közlekednek.

10.17: Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban, miután kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB). A lakosságot arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van.

10.16: Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken is

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon, miután robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a belga főváros központjában.

10.10: Találtak egy harmadik pokolgépet is a repülőtéren

Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás történt - jelentette a belga sajtó.

10.10: Nagykövet: magyar áldozatról vagy sérültekről nincs tudomásunk

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról vagy sérültekről a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban - közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.

10.09: Pintér: a miniszterelnök ideiglenes 2-es fokozatú terrorkészültséget rendelt el

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva. Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség. Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben. A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

10.08: A legmagasabbra emelték a biztonsági készültséget a római repülőtereken

Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően. Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is. A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszállt Milánó-Brüsszel járat Liege-ben száll le. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy nincsen repülőgépe a brüsszeli légikikötőben. "Lélekben és szívben Brüsszelben vagyunk, Európa szívében" - írta rövid üzenetében Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján a robbantások után néhány perccel.

10.06: Fokozott ellenőrzést rendeltek el a budapesti reptéren és a metrókban

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak. A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

10.03: Tucatnyi halottja és több mint harminc súlyos sebesültje van a detonációknak

A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

9.55: Öngyilkos robbantás történt a brüsszeli repülőtéren

Öngyilkos robbantás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - értesült a VRT belga közszolgálati televízió.

9.50: Halálos áldozatai is vannak a brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak

Halálos áldozatai is vannak a Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) egyik dolgozójára hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.

9.42: Terrorveszély miatt lezárták az összes metróállomást Brüsszelben

Lezárták az összes metróállomást kedd reggel a belga fővárosban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB), amely szerint füstöt észleltek az uniós intézmények közelében is.

9.36: Biztonságban landolt a budapesti járat

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat. A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.

9.31: Robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is, az uniós intézmények közelében

Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállamoson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna.

9.29: Orbán Viktor részvétét fejezi ki és azonnali tájékoztatást kért az illetékes szervektől

Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együttérez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási szervek vezetőitől. Az esetleg szükségessé váló intézkedésekről ezek alapján születhet döntés. A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden reggel, amikor egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás történt - jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.

9.28: Belga belügyminiszter: a legmagasabb szintre emelik a terrorkészültséget

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

9.23: Szemtanúk szerint lövések dördültek a brüsszeli repülőtéren a robbanások előtt

Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel, közvetlenül a kettős robbanás előtt - jelentette a La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén. A robbanások oka egyelőre nem ismert.

9.03: Lezárják a brüsszeli repülőtér épületét, elterelik az érkező gépeket

Kiürítik és lezárják a brüsszeli nemzetközi repülőtér épületét, ahol kedd reggel két robbanás történt - közölték a helyi hatóságok. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át.

8.58: Halálos áldozatai is vannak a brüsszeli repülőtéren történt robbanásoknak

A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont több mint tíz ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió.

8.47: Kettős robbanás történt a brüsszeli nemzetközi repülőtéren, áldozatok

Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a repülőteret kiürítették, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében. A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.

Korábban írtuk

A belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati tévécsatornának elmondta: öngyilkos merényletet követtek el a légikitötőben, szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak. A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják. A repülőtérről a mentést végzők tizenegy halálos áldozatról és számos sebesültről számoltak be. "Legalább húsz ember meghalt, százhatan pedig megsebesültek az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbantásban" - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.

Nagy Zoltán

, Magyarország brüsszeli nagykövete közölte az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy a robbantások során két magyar is megsebesült. Hozzátette, hogy magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. Az MTI-nek nyilatkozva at is jelezte: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg. A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a Brussels Airlines budapesti járata biztonságosan megérkezett a Zaventemre, de a legfrissebb információk szerint egyelőre nem engedélyezték az utasoknak, hogy elhagyják a gép fedélzetét. Nagy Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok. A magyar nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhívó telefonszámait. Az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson a tűzoltóság illetékesének beszámolója szerint tízen haltak meg, sebesültek is vannak. Sajtójelentések szerint a halálos áldozatok száma eléri a tizenötöt. A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) bejelentette, hogy lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is. Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt - közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese. A testület arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak. A történtek miatt a hatóságok elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget - jelentette be

Jan Jambon

belga belügyminiszter. Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain és a londonin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be. A holland hatóságok közölték, hogy megerősítették a hollandiai repülőterek biztonságát, és fokozottan ellenőrzik az országhatárokat. A rendőrség jelentős létszámban van jelen a szóban forgó helyeken. A terrorkészültség szintjét ugyanakkor nem emelték. Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Charles Michel

kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb. A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át.

A belga hatóságok hivatalosan is terrorcselekménynek minősítették a ma reggel Brüsszelben történt robbantásokat,...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.