Novemberi Szerencsenapok Extra

Hat tehetséges biológust díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tudomanyos_osztondij015kfImmár tizenharmadik alkalommal díjazta a tehetséges biológusokat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. A konferencián, melyet hagyományosan az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban rendeztek meg, 22 hallgató ismertette prezentációját a bíráló bizottság előtt.

Az egész délelőttöt felölelő konferencia után az alapítvány kuratóriumi tanácsa döntött a mesterszakos és a doktori iskola hallgatóinak díjazásáról. Idén minden korábbi évnél több és változatosabb pályamunka érkezett a szegedi tehetségekért működő alapítványhoz; a projektek is a kutatások iránt elhivatott, a tudományok iránt elkötelezett hallgatókról árulkodtak – fejezte ki elismerését a rendezvény díszvendége Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi Élettudományi alelnöke, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt főigazgatója.

Az akadémikus elismerően szólt a diákokról, akiknek munkája szerinte ígéretes változást vetít előre a magyar tudományos életben. Úgy fogalmazott, a kutatói szenvedély az egyetemi évek alatt kezdődik, az pedig, hogy a nagy múltú SZBK falai között csöppenhettek erre a területre, szerencsés és kivételes helyzet. Felvetette azt is, fontos a külföldön szerzett tapasztalat, ezért kivétel nélkül minden hallgatót arra biztatott, ismerjenek meg más személeteket is a magyar tudományos közegen kívül, hiszen ezáltal gazdagodhat tudásuk, kinyílhat számukra a világ.

tudomanyos_osztondij008kf

A mesterszakosoknak fenntartott kategóriában Szili Petra Éva a harmadik helyet, Bordé Ádám a második helyet, míg Szeredi Ivett Dorina hozhatta el. Ivett a manapság népszerű területről, neuropátiás fájdalom témában nyújtott be pályázatot, ismertebb nevén a fantomfájdalmat kutatja. “Végtagsérülések során vannak emberek, akik elveszítik végtagjaikat, ami később intenzív fájdalommal jár. A kezelés nagyon kezdetleges, ezért fontos, hogy az alapmechanizmusokat minél jobban megismerjük. Jelenleg fájdalomkísérletes modelleken keresztül dolgozunk” – foglalta össze portálunknak röviden. Ivett első féléves egyetemistaként találkozott a témával, amit nagyon érdekesnek talált, ekkor szeretett bele a fájdalom neurobiológiájába. Petra elsőévesként szerepelt a legjobbak között, ő a kísérleti evolúcióbiológia csoportban dolgozik tavaly december óta, Pál Csaba Bolyai-díjas kutató mellett. A csoportban az evolúciót modellezik, Petra a genetikai módosítást lehetővé tevő módszereket fejleszti, melyeket baktériumokban lehet használni. Módszerük lehetővé teszi, hogy modellezze a baktériumok antibiotikum rezisztenciáját, melyhez hasonló fertőzéssel mindenkinek volt már dolga élete során legalább egy-két alkalommal.

A doktori iskolát végzők között harmadik lett Szabó Renáta, második lett Varga Gergely és az első díjat, a kupát hozhatta el Nyúl-Tóth Ádám. “A véragygát, mint nagyon fontos határfelülete a központi idegrendszernek, és az egyik legerősebb védelmi vonala az emberi szervezetnek, felépítése és működése viszonylag jól ismert volt már. Viszont arról kevesebbet tudtunk, hogy különböző agyterületek között milyen különbségek lehetnek felépítésében, funkciójában és ezzel kapcsolatos működésüket tekintve például fiziológiai és patológiai körülmények között. Egy USA-béli konglomerátum online bázisát használtuk fel, azokat átszámoltuk és ezek alapján azt derítettük ki, hogy a fehérállomány (ami az idegrostokat jelenti az agyban), illetve a szürkeállomány (sejttestek főbb tömegét jelenti) között nagy különbség van a véragygát felépítésében” – mondta a fiatal kutató.

A díjátadó ünnepség végén Sófi József, az alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja a konferencia mindenkori díszvendégeinek járó Gregus Pál-emlékérmet adott át Dudits Dénesnek.

no images were found

Tizenharmadik alkalommal díjazta a tehetségeket biológusokat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány.http://szegedma.hu/?p=619036

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 18.

Default thumbnail
Előző sztori

Vizek és mesterségek a Víz Világnapján

Default thumbnail
Következő sztori

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Legutóbbi hasonló cikkek