/

Ketyeg a bomba: gyűlnek az aláírások a Cserepes sori piacért (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserepes_sor010kf

Nem hagyják magukat a Cserepes sori árusok, mint mondják, szerdai demonstrációjuk csak a kezdet volt, ha nem egyeznek meg az új (MSZP-s pártkatona) igazgatóval, akkor a városháza elé vonulnak. Több ezer példányban sokszorosították tiltakozó petíciójukat, péntekre már telei is plakátolták a piacot, így a vásárlók is tudhatják, hol csatlakozhatnak a kereskedőkhöz.

Az áprilistól tervezett brutális bérleti díjemelés miatt torkollt szerda reggel demonstrációba a Cserepes sori piac árusainak felháborodása, ki sem nyitottak, hanem több mint százan tiltakoztak elkeseredettségükben. Ahogy beszámoltunk róla, az új díjszabás ugyanis sokuknak azt jelenti, hogy jóformán duplájára nő a havi fizetnivalójuk, amit sokan nem tudnak kigazdálkodni. Petíciójukban többek között azt vetették az idén januárban kinevezett új igazgató – a 2002 óta MSZP-s párttag, korábban Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közvetlen politikai munkatársa, a 2014-es szegedi baloldali győzelem után nem sokkal a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatóhelyettesének is kinevezett – Rácz Attila szemére, hogy le akarja rombolni azt a kereskedői tradíciót, amit felépítettek húszéves munkájukkal, és gyakorlatilag az a célja, hogy tönkretegye a piacot. Emlékeztették az új piacvezért arra is, hogy a Cserepes sori piac nem hasonlítható össze a Mars térivel, amit „Szeged éléskamrájának” neveznek, hiszen ez inkább a „szegények piaca” volt mindig is, sosem vonzott annyi vásárlót, mint a belvárosi vásártér. Ráadásul a Cserepesre járók pénztárcájában kevéske pénz lapul, vagyis vásárlóerő tekintetében sem hasonlítható össze a két társaság.

Azt is hangsúlyozták az árusok, hogy jogaik érvényesítéséért mindent meg fognak tenni, az összes fórumon hallatni fogják hangjukat, és amíg a vitás helyzetük nem oldódik meg, addig nem írnak alá semmilyen új bérleti szerződést. Mindezt komolyan is gondolták az árusok, a kereskedőket képviselő, és az aláírásgyűjtést kezdeményező Hamza János arról tájékoztatta portálunkat, az a céljuk, hogy 25-30 ezer támogató aláírást gyűjtsenek össze, ezért sokszorosították aláírásgyűjtő ívüket, amit ki is osztottak csütörtökön minden egyes piacosnak, és csak a Cserepesen 350-en alá is írták azt. Pénteken délelőtt szétnéztünk a piacon, akkor folyamatosan hozták a betelt íveket a szervezőkhöz, és lépten-nyomon plakátok is jelzik, hol lehet csatlakozni a kereskedők kezdeményezéséhez. Hamza elmondta azt is, hogy már két civil szervezet is támogatásáról biztosította a piacosokat, segédkezni fognak nekik akár az aláírásgyűjtésben, illetve ha nem születik egyezség, akkor a városháza elé tervezett demonstrációnál is. A piacosok ugyanis kilátásba helyezték, hogy a Széchenyi téren is hangot adnak elégedetlenségüknek, hogy a torony alatt is mindenki számára egyértelmű legyen, családjuk megélhetéséért mindent megtesznek.

cserepes_sor001kf

„Itt sok szegény ember árulja saját holmiját, csak azért, hogy ennivalót tudjon magának venni, ezt sem veszik figyelembe, amikor duplájára tervezik emelni a díjat, amit még áfa is terhel” – magyarázta egy férfi. Másikuk azt jegyezte meg, hogy nézőpont kérdése, mennyire is tekintjük olcsónak vagy éppenséggel drágának a jelenlegi helypénzt négyzetméterenként, hiszen ha valaki egyetlen négyzetméternyi betonra pakol ki havonta huszonnégyszer, csak az már 7200 forint. „És ezért a pénzért mit kapunk? Télen itt fagyoskodhatunk, nyáron meg a rekkenő hőségben ácsoroghatunk. Innen nézve ez nem olcsó” – közölte.

Többen azt is nehezményezték, hogy nem jár köztük a januárban kinevezett piavezér, nem köszön, és nem fordulhatnak hozzá semmivel. „Egy piacon, amikor problémák vannak, azonnali megoldást vár az ember, az általa kitalált rendszer, hogy három nappal korábban be kell jelentkezni hozzá, nem működőképes. Ezt azért találta ki az új igazgató, hogy ne kelljen neki a mi gondjainkkal, hülyeségeinkkel foglalkoznia, mert így elsikkad. Korábban ilyen nem volt, Erdős István végigment a piacon naponta többször, akkor is lehetett vele beszélni, illetve az irodájában is egyből fogadott, ha nem volt nála vendég” – magyarázta Váczi Tibor. Neki az sem tetszik, hogy soronként megkülönböztetnék áprilistól a kereskedőket, a legforgalmasabb helyen többet kellene fizetni, a nem teljesen kihasznált piros bódéban már kevesebbet, ezt a megkülönböztetést is nehezményezi. Ráadásul a tervezet szerint szombatonként, amikor nagyobb a forgalom, a kereskedőknek többet kellene perkálniuk, mint a többi napon. „A decemberben aláírt érvényes szerződésünkben az szerepel, hogy a mindenkori díjemelés a bódék esetében az infláció mértékével megegyező, az pedig 1-2%, nem pedig 50, és még az áfáról nem is beszéltünk” – fűzte hozzá.

cserepes_sor012kf

Azt, hogy mi állhat a drasztikus díjemelés mögött, csak találgatják. Egyesek szerint már a háttérben megegyeztek, és van vevője a területnek, volt, aki azt vetette fel, hogy egy lakberendezési áruházat akarnak a piac helyén felhúzni, más viszont úgy gondolja, hogy lakóparkot létesítenének helyére. „Itt kérem csak egy cél van, hogy menjünk el innen magunktól! Ha nem tudjuk kifizetni a díjakat, akkor bezárunk, kiürül a piac, és akkor már nyugodtan el lehet adni” – vágott közbe mérgesen egy másik kereskedő. Olyan mendemondák is terjednek, hogy a dorozsmai nagybanira költöztetnék a Cserepes sori piac kereskedőit, erre azonban nem lennének hajlandóak, hiszen több mint két évtizede bejáratott helyük van.

A mintegy 92%-ban önkormányzati tulajdonban lévő cég külföldön pihenő vezetőjének kétnapos határidőt adtak az árusok szerda délelőtt, a határidő lejárt, eddig azonban még semmilyen választ nem kaptak a társaságtól.

no images were found

Nem riadnak vissza a városháza elé tervezett demonstrációtól a Cserepes sori kereskedők – bajban az MSZP-s direktor! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=618890

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 18.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Labdarúgás: mumusához látogat a SZEOL hétvégén