Közélet

Gulyás Gergely: az 1956-os hősök a közös emlékezet részesei

Gulyás Gergely: az 1956-os hősök a közös emlékezet részesei

2016. március 22., kedd
Gulyás Gergely: az 1956-os hősök a közös emlékezet részesei
Gulyás Gergely

Az 1956-os hősök a nemzet közös emlékezetének örökké részesei maradnak, és Mansfeld Péter mártír halálára is emlékezni fogunk, amíg lesz magyar szó és lesz magyar szív a világon - mondta az Országgyűlés alelnöke az alig 18 évesen kivégzett ipari tanuló halálának 57. évfordulóján tartott megemlékezésen hétfőn Budapesten.

Gulyás Gergely

a Fidelitas rendezvényén az Újköztemető 301-es parcellájánál a mártírokról azt mondta, "példájukkal, áldozatukkal ők jelenítik meg mindazt, ami a Föld egy határokkal körülzárt területét a hazánkká teszi, s bennük testesül meg mindaz, amely határokra való tekintet nélkül nemzetté formálja a világban szétszóródott magyarságot". Az 1956-os forradalom az igazságért való lázadás örök szimbóluma volt és ma is az - emelte ki, hozzátéve, a hősiesség az esélylatolgatás nélküli feltétlen kiállást jelentette. Az '56-osok tanúságtétele bizonyítja, hogy a küzdelem értelme nem csak a győzelem lehet, ugyanis aki kitartott, nem azért tartott ki, mert esélye volt győzni, hanem mert igaza volt. Az emberek ugyanis nem az elért eredmény, hanem a tetteik által válnak hőssé - jelentette ki a fideszes politikus.

Böröcz László

, a Fidelitas elnöke felidézte Mansfeld Péter életét, és úgy fogalmazott, vele a hatalom példát statuált, áldozat lett, és habár a történelem azóta igazságot szolgáltatott neki, kiontott életét senki sem tudta visszaadni. Mansfeld Péter és a pesti srácok kétszer is győztek 1956-ban, hiszen ahhoz, hogy kimenjenek az utcára és küzdjenek a szabad Magyarországért, először magukban kellett legyőzniük a félelmet, kishitűséget, önzést és kényelmet - fogalmazott.

Petrusz Tibor

, a Politikai Elítéltek Közösségének elnöke arról beszélt, hogy a forradalom a világháború befejezésekor, a megszállás után azonnal elkezdődött, mert az emberek egyből azt kezdték tervezgetni, hogyan lehetne ismét talpra állni és ellenállni.

Regéczy-Nagy László

, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke azt mondta, az '56-os hősök legfiatalabb nemzedéke sok idősebb magyarnak adott példát hazaszeretetből. Szalay Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének budapesti elnöke azt mondta, még mindig nem tudni pontosan hány fiatalt végeztek ki a forradalom után, becslések szerint négyszáz körül lehet a számuk. A megemlékező fiataloktól azt kérte, vigyázzanak a nehezen kivívott szabadságra.

Mansfeld Péter

1941-ben született Budapesten. Az 1956-os forradalom alatt fegyvert és élelmiszert szállított összekötőként a harcolóknak. A forradalom bukása után folytatta az iskolát, esztergályosnak tanult, majd 1958 februárjában barátaival elhatározták, hogy rendőrök és munkásőrök lefegyverzése révén fegyvert szereznek, és ellenálló csoportot szerveznek. Február 17-én elrabolták az osztrák követség előtt posztoló rendőrt, akitől elvették fegyverét, majd szabadon engedték. További akcióik nem jártak sikerrel. Mansfeld Pétert 1958. február 19-én letartóztatták, másodfokon - az eredeti ítéletet súlyosbítva - halálra ítélték. Az ifjú forradalmárt március 21-én, 11 nappal 18. életévének betöltése után kivégezték. Mansfeld Pétert 1990-ben rehabilitálták és újratemették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.