Kultúra

Aktualitások a Somogyiból: közönségtalálkozó, húsvéti gyerekprogramok és Shakespeare

Aktualitások a Somogyiból: közönségtalálkozó, húsvéti gyerekprogramok és Shakespeare

2016. március 21., hétfő
Aktualitások a Somogyiból: közönségtalálkozó, húsvéti gyerekprogramok és Shakespeare
somogyi_konyvtar01kf

Számos programmal várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

Moliére: Tartuffe – közönségtalálkozó

március 23. (szerda) – 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

A Szegedi Nemzeti Színházban április 15-én mutatják be Moliére Tartuffe című komédiáját. A premier alkalmából rendezett közönségtalálkozó március 23-án, szerdán délután 16.30-kor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

Résztvevők:

Hollós Gábor rendező, valamint Fekete Gizi, Szabó Gabi, Pataki Ferenc, Pálfi Zoltán, az előadás szereplői

Beszélgetőtárs:

Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára Molière Tartuffe-jében a vendég nemcsak megszáll vendéglátóinál, hanem egyúttal meg akarja szállni a ház életét. A gazda izgatottan várakozik háza küszöbén, mikor az felbukkan a horizonton. Az idegen, aki itt a várva várt vendég, nemcsak olyan valaki, akinek azt mondjuk, lépj be, pihenj meg otthonunkban. Igazából azt akarjuk, hogy „kerülj beljebb”, „gyere belém”, ne csak felém, hanem belém: szállj meg engem, foglalj helyet bennem, ami egyúttal azt is jelenti, hogy foglald el a helyemet, ne elégedj meg azzal, hogy csak belépsz az otthonomba. Orgon nem vak, látja, hogy átverik. Tartuffe is tudja a darab végén, hogy Elmira csapdába csalja – mégis belemegy! Miért döntenek így? Érzik a végzetüket, érzik, mit nem szabadna tenniük, mégis megteszik. Megmagyarázhatatlan erő hajtja őket, hogy akarják beteljesíteni végzetüket, ahogy a gyertyaláng körül repdeső pillangó, aki végül a tűz martaléka lesz. Orgon megtalált valamit, amihez akkor is ragaszkodik, ha nevetségessé válik. Vendégét, mint megszabadítóját, és mint elpusztítóját is, úgy várja. Pedig a ház ura nem vak, legfeljebb csak azt kívánja. Végre megtalált valamit, amihez mindenáron ragaszkodik – a messiást, akire mindannyian vágyunk. Mert mi is arra vágyunk, hogy egy napon jöjjön valaki, valahonnan. Jöjjön, és változzon meg minden! Ragadjon ki megszokott életünkből, amiből kitörnénk, de már rég nincsen hozzá erőnk. Azután pedig lesz, ami lesz. Vagy korhűbben ’après moi le déluge – utánam a vízözön’! (Hollós Gábor)

Gyermekprogramok a Somogyiban

A közelgő húsvét és a rügyeit bontogató kikelet jegyében rendezett programokra várja a gyerekeket a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára, valamit az Odesszai és Tápai fiókkönyvtár. Tavaszi és húsvéti papírdíszeket készíthetnek a gyerekek a Dóm téri központ Gyermekkönyvtárában. A foglalkozás március 24-én, csütörtökön 14 órakor kezdődik. Ugyanezen a napon diavetítést is rendeznek: 16.30-tól a Laci és az oroszlán, valamint A kismalac és a farkasok című diafilmeket nézheti meg a gyerekek. Egy hétre rá, március 31-én szintén 16.30-kor kezdődik a Makk Marci mesél és a Mátyás király és a varga című diafilmek vetítése a Gyermekkönyvtárban. Az Odesszai fiókkönyvtár (Székely sor 11.) Családi kézművesműhelyében március 23-án, szerdán 15 órakor kezdődik a húsvéti készülődés. (A kicsiknek és nagyobbaknak szóló program anyagköltségéhez gyermekenként 100 forint hozzájárulást kérnek a rendezők.) Az Odesszai fiók március 25-én, pénteken 16.30-ra is várja a gyerekeket, akik a Mesetarisznya foglalkozásán Lázár Ervin A kék meg a sárga című meséjéhez kapcsolódó játékban vehetnek részt. A Tápai fiókkönyvtárban (Budai Nagy Antal u. 20-22.) március 23-án, szerdán 17 órától húsvéti Meseszőnyeg-foglalkozásra, majd papírszínház-előadásra várják a gyerekeket.

"...azért élsz, mert olvassák művedet" – Shakespeare-kiállítás a Somogyiban

március 17-től május 4-ig – földszint, kiállítótér

A londoni Globe Színház kicsinyített mása, a Hamlet, Othello 19. századi magyar fordításai mellett a Romeo szerepét Szegeden alakító Lugosi Béla fényképe is látható a Somogyi-könyvtár Shakespeare-emlékkiállításán, amelyet az „avoni hattyú” halálának 400. évfordulója alkalmából rendeztek. Az Angliában a nemzet dalnokaként („Bard of Avon”, „The Bard”) tisztelt drámaíró, költő és színész életművét a bibliotéka régi, angol, német Shakespeare-kiadásai, első magyar nyelvű fordításai, századfordulós, színes nyomatokkal gazdagított díszkiadásai, valamint műveinek 20. századi illusztrációi révén mutatják be. Igazi kuriózum a Szegedi Nemzeti Színház 1910-es „Romeo és Julia” előadásának plakátja, amelyen a férfi főszerep megformálójaként Lugosi Béla neve (a későbbi Drakula) neve olvasható, fényképe pedig az ugyancsak szegedi Színházi Ujság címoldaláról néz ránk. A Szegedi Egyetemi Színjátszó Társaság legendás „szegedi Hamletjének” rendezője, a tragikus sorsú ifj. Horváth István Örök színház című kötetét ugyancsak láthatják az érdeklődők. A könyvtár földszinti kiállítóterének üvegfalán Shakespeare műveinek illusztrációban gyönyörködhet a közönség. Kass János, Gyulai Líviusz, Borsos Miklós, Reich Károly, Würtz Ádám mellett kevésbé ismert, ám jelentős művészek munkái egészítik ki a válogatást. A tárlat plakátján a kortárs drámaíró Ben Johnson elismerő sorai olvashatók: „Nem kőbe vésve él tovább neved: / azért élsz, mert olvassák könyvedet." A Somogyi-könyvtár Shakespeare-emlékkiállítása május 4-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.