Egészség

A gyerekek állnak a vese világnapjának fókuszában

A gyerekek állnak a vese világnapjának fókuszában

2016. március 10., csütörtök
A gyerekek állnak a vese világnapjának fókuszában

A gyermekek és a vesebetegség kapcsolata a központi téma idén a vese világnapján, március 10-én. A szakemberek a csütörtöki programokkal szeretnék felhívni a szülők, a fiatalok, a szakmai döntéshozók és a közvélemény figyelmét a gyermekkori vesebetegségekre, ráirányítani a figyelmet azokra a kockázati tényezőkre, amelyek később vesekárosodáshoz vezethetnek.

A világnapot tizenegyedik alkalommal tartják meg, minden évben március második csütörtökén. Az idei jelmondat: "Cselekedj időben, hogy megelőzd". A Nemzeti Vese Program MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: gyermekeknél viszonylag ritkák a veleszületett veseproblémák. A leggyakoribb eltérés az üregrendszeri tágulat, a húgyúti fertőzés, a vizelettartási probléma, ritkán fordul elő patkóvese, cisztás megbetegedés vagy vesekő. Fontosnak nevezték, hogy ezeket a betegségeket minél korábban diagnosztizálják és kezeljék. Hozzátették, sokkal gyakoribb probléma, hogy a rossz szokásokkal, a helytelen életvitellel már fiatalkortól kezdve károsodik a vese, ami komoly felnőttkori problémákhoz vezethet. A korai dohányzás, a fiatalkori magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás mind komoly kockázati tényezője egy későbbi vesebetegség kialakulásának. A vesebetegség "csendes járvány", a szövődmények sokszor tíz-húsz évvel később, már visszafordíthatatlanul jelentkeznek, ezért fontos a megelőzés - közölték. A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre nyilvánította minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának. Ebből az alkalomból több magyarországi nagyvárosban tartanak programokat, szakmai előadások hangzanak el és különböző szűréseken vehetnek részt az érdeklődők. A részletes program megtalálható a Magyar Nephrológiai Társaság honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.