Közélet

NFM: levehetik a szabálytalan Uberező autós rendszámát

NFM: levehetik a szabálytalan Uberező autós rendszámát

2016. február 10., szerda
NFM: levehetik a szabálytalan Uberező autós rendszámát

Levehetik a szabálytalan Uber-taxisok rendszámát - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Fónagy János

azt követően beszélt erről, hogy az NFM, 16 taxis szervezet, a közlekedési hatóság, a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői egyeztettek az Uber-taxizással összefüggő kérdésekről. Közölte: kormány-előterjesztés készült arra - az NFM korábbi ígéretének megfelelően -, hogy a magyar jogszabályokat figyelmen kívül hagyó, jogsértően működő, adót nem fizető "uberes taxis tevékenységet" megakadályozzák, az ilyen tevékenység közben "rajtakapott gépkocsikról" a rendszámot az intézkedő levegye, a gépkocsit kivonja a forgalomból. Hozzátette: ez az előterjesztés a szerdai kormányülés napirendjén szerepel. Megjegyezte, hogy a kormány ülése a sajtótájékoztató időpontjában is tart, ezért döntés eredményéről nem tud beszámolni, így az egyeztetésen a taxisok képviselőit sem tudta "múlt időben" tájékoztatni. Az államtitkár bízik abban, hogy a kormány az NFM-nek az Uber-taxizásra vonatkozó előterjesztését jóváhagyja. A magyar kormány az adót fizető, más működési szabályokat is betartó, legálisan működő taxisok mögött áll, ezt bizonyítja a most, a kormány előtt lévő NFM-előterjesztés is - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: az elmúlt hetekben a rendőrség a jogellenes tevékenységen ért Uber-taxisok közül nem egyet súlyosan megbüntetett, volt olyan, akire 800 ezer forint bírságot szabtak ki. A Nemzeti Adó- Vámhatóság (NAV) szintén vizsgálódott, és minden eszközt mozgósít a jogellenes tevékenységek visszaszorítása, felszámolása érdekében. A NAV e területen végzett munkáját nehezíti, hogy az Uber hollandiai központja - az Uber magyarországi képviselete érdemi tevékenységet nem végez - minden együttműködést megtagadott - mondta az államtitkár. Jelezte: ez indokolta a kormány keményebb fellépését is ez ügyben. Kitért arra, hogy az egyeztetésen a taxisok képviselői további lépéseket szorgalmaztak az Uber-taxisok ellen. Ezért a taxisok kezdeményezésére a tárca megvizsgálja a feketepiaci taxizást megalapozó mobiltelefonos applikáció letiltásának lehetőségét is. A taxisok képviselői jelezték, hogy nem a modern technikai lehetőségek alkalmazása ellen lépnek fel - hiszen a taxis társaságok is rendelkeznek ilyen alkalmazásokkal -, hanem az ellen, hogy feketepiaci módszereket alkalmazó szervezettel kelljen versenyezniük. Az egyeztetésen jelen lévők megállapodása szerint a megbeszélések a taxis érdekképviseletek, az érintett minisztériumok és hatóságok részvételével a közeljövőben folytatódnak - közölte az NFM parlamenti államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.