/

Nem sértettek a Szeviép-károsult alvállalkozók? – Talicskával ment a pénzükért Szabó Bálint + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint02_gs

Feloldották a Szeviép-vezérek vagyonzárolását, a járásbíróság az 500 hitelezőt nem tekinti sértettnek az eljárásban, így az egyik leányvállalat egykori vezetőjéhez talicskával ment a károsultak pénzéért Szabó Bálint. Báló Tamás úgy reagált, hogy alaptalanok a vádak, pénzkitalicskázásról szó sem lehetett.

Jelképesen egy talicskát tolva jelent meg a szegedi repülőtéren Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak pénzét vitte volna el abban a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Mint elmondta, a repteret üzemeltető önkormányzati cégnek, az SZKT-nak nincs köze a Szeviép-ügyhöz, ám a repülési üzletág jelenlegi vezetője, Báló Tamás annak a Biztonsági Üzem Kft.-nek volt az ügyvezetője egykor, amelynek a Szeviép összességében 428 millió 905 ezer 423 forintot adott kölcsön. A pénz nincs meg, a Szegedi Járásbíróság egyébként tanúként kívánja meghallgatni a férfit.

Ahogy megírtuk, öt év után ültek a vádlottak padjára a Szeviép Zrt. egykori vezérei, O. Józsefet, B. Sándort és P. Lászlót másfél milliárd eltüntetésével vádolják. Az ügyész azt közölte, hogy a Szeviép Zrt. ésszerűtlen gazdálkodása okozta a társaság csődjét, hiszen még akkor is kölcsönöket adtak, amikor már fizetési nehézségekkel küzdöttek, s az egyik cég, amelynek rendszeresen kapott kölcsönöket a Biztonsági Üzem Kft. volt. A második tárgyaláson a II. és a III. rendű vádlott egyaránt azt mondta, nem érzik magukat bűnösnek, szerintük nem a kölcsönök vitték csődbe a társaságot.

A Szegedi Járásbíróság 2016. január 11-én hozott végzésével feloldotta P. László vagyonzárolását, ami a sértettek által bejelentett polgári jogi igények biztosítására vonatkozott, s melynek összege 1 milliárd 890 millió 120 ezer 168 forint volt. A járásbíróság végzésében a Kúria eseti döntésére hivatkozik, melyben az áll, hogy „a csődbűncselekmény sértettje a hitelezők összessége, akiknek vagyonjogi érdekét a felszámolás elrendelését követően kizárólag a felszámolási eljárás szabályrendjében és a felszámoló útján lehet érvényesíteni. A felszámolási eljáráson kívül a fizetésképtelenné vált gazdálkodó szervezettel szemben vagyoni igény érvényesítésének nincs helye”. A végzésben foglalt indoklást úgy összegezte Szabó Bálint, hogy a bíróság álláspontja szerint az 500 hitelező nem sértett az eljárásban, helyettük a felszámolóbiztos lenne jogosult ebben az ügyben eljárni. A jogász közölte, a vagyonzár feloldásáról szóló végzést természetesen megfellebbezték, és a felszámolót is felkeresték, hogy jelentse be az alvállalkozók igényét, illetve a NAV-nál és a Szegedi Járásbíróságon egyaránt kifogást emelnek. „Ebben az ügyben a NAV következetesen azt képviselte az ügyészséggel együtt, hogy az 500 károsult sértett is egyben. Ezzel kapcsolatban leveleztünk is, elfogadták az igénybejelentésünket, ám most a bíróság úgy gondolja, hogy mégsem sértettek a kifizetetlen alvállalkozók” – magyarázta Szabó.

szabo_balint04_gs

Ahogy már többször is megírtuk, Báló Tamás egyébként Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő személyi sofőrje volt, majd 2008 és 2010 között a Biztonsági Üzem Kft. ügyvezetője volt, a Szeviép leányvállalata ez időszak alatt az ügyészség szerint 428 millió 905 ezer 423 forintot utaltak összességében a társaságnak kölcsönként. „Báló Tamás a kölcsönt nem adta vissza, a céget csődbe vitte, és kifizetetlen alvállalkozókat hagyott maga mögött. Ez a pénz valahol eltűnt, vagy felélte azt a Biztonsági Üzem Kft., vagy nála landolt az összeg, a harmadik variáció pedig az, hogy valakinek továbbadta. Ez utóbbit tartjuk a legéletszerűbbnek” – közölte Szabó Bálint. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője szerint Báló közszereplő és kötelessége elszámolni ezzel az összeggel. A károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő szegedi jogász hozzátette, azt várják, hogy ezt a több mint 428 milliót juttassa vissza Báló Tamás a károsultaknak. Az SZKT repülési üzletág vezetője azt mondta a talicskával megjelenő jogásznak, hogy amennyiben a bíróság tanúként beidézi az eljárás során, akkor a kérdésekre válaszolni fog.

Arra a felvetésünkre, hogy a P. László vagyontárgyaira elrendelt bűnügyi zár feloldása mennyiben befolyásolja a bírósági eljárást, illetve a ki nem fizetett alvállalkozók kártalanítását milyen mértékben hátráltathatja, Szabó elmondta, a Szegedi Járásbíróság ezen végzése nagyban nehezíti a bizonyítási eljárást, és annak az esélyét is csökkenti, hogy az egykori Szeviép-vezérek bűnösségét kimondják. „500 vállalkozó fut 6 milliárdja után immár 5 éve, s ebből az összegből legalább 2 milliárd forint ebből megtérülhetne, ha a bíróság ebben partner” – fogalmazott. Szabó úgy értékelte, hogy a járásbíróság végzésével megteremtik annak lehetőségét, hogy a vádlottak el tudják vonni a tartozás fedezetéül szolgáló vagyont.

Utalva a Szeviép-per II. rendű vádlottjának, B. Sándornak január végén tett vallomására, Szabó közölte, ő még nem találkozott olyan kifizetetlen alvállalkozóval, aki megértette volna azt, hogy ellopták a pénzét, s szerinte a Szegedi Járásbíróság végzése ellen fellebbezni is fognak. Megjegyezte, az elkövetkező időszakban ízekre szeretnék szedni a két vádlott védekezését, illetve újra utcára is vonulhatnak a károsultak.

Báló Tamás: Pénzkitalicskázásról szó sem lehetett!

Szabó Bálint talicskás performanszát követően Báló Tamás az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz: „Szabó Bálint közismert, fizetett közéleti provokátor újabb szerencsétlen akciójának lehetünk tanú. Az általam korábban vezetett kft. teljes egészében a Szeviép tulajdonában állt. A kft. a Szeviép alvállalkozójaként, a Szeviép érdekében végzett munkákat. A Szeviépnek dolgozó munkások bérét, a gépeket és azok üzemanyagköltségeit fizette ki a megrendelője és tulajdonosa által biztosított összegekből. Én magam – pénz és vagyon felett nem rendelkező alkalmazottként – semmilyen ügyben nem voltam gyanúsított, semmilyen vád nem ért. Pénzkitalicskázásról szó sem lehetett. Ha Szabó Bálint nem hagyja abba az alaptalan vádaskodásait, akkor büntetőeljárást kezdeményezek ellene” – olvasható Báló Tamás nyilatkozatában.

no images were found

Feloldották a Szeviép-vezérek vagyonzárolását, a járásbíróság az 500 hitelezőt nem tekinti sértettnek az eljárásban.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=607953

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 9.

Előző sztori

Szerdán kezdődik a nagyböjt

Következő sztori

Születésnapi Operett Gála Algyőn