Gazdaság

Közgazdász: a magyar gazdaság alkalmazkodik a globális átrendeződéshez

Közgazdász: a magyar gazdaság alkalmazkodik a globális átrendeződéshez

2016. február 27., szombat
Közgazdász: a magyar gazdaság alkalmazkodik a globális átrendeződéshez

Globális átrendeződés zajlik a világban a hatalmi centrumok között, aminek van gazdaságpolitikai hatása is, ehhez pedig a magyar gazdaság alkalmazkodott - mondta Pesuth Tamás közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szombaton az M1 aktuális csatornán.

Pesuth Tamás

azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy pénteken az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági helyzetét, gazdasági reform-intézkedéseit értékelő országjelentését, amelyben több ponton is elismerte a pozitív változásokat, kiemelve a magyar gazdaság általános állapotának javulását. A közfoglalkoztatási programról, amelyet első ízben nem vitatott a bizottság, azt mondta, a közmunkaprogram elsősorban nem hatékonysági, hanem kulturális kérdés volt, a munkához való hozzáállást kellett megváltoztatni a lakosság bizonyos részénél. A közgazdász beszélt arról is, hogy a korábbi neoliberális gazdaságpolitika megbukott a válság hatására, és új közgazdasági gondolkodás van kialakulóban, aminek lényege, hogy nem lehet elvonatkoztatni a társadalmi szempontoktól. Hozzátette, a gazdaságban szerkezeti átalakulásra van szükség, mert a nyersanyag alapú iparra nem lehet építeni hosszútávon, a gazdaságpolitikai célokat a tudásalapú gazdaságnak kell alárendelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.