Közélet

Influenza: továbbra sincs járvány Csongrád megyében

Influenza: továbbra sincs járvány Csongrád megyében

2016. február 9., kedd
Influenza: továbbra sincs járvány Csongrád megyében

Csongrád megyében az influenzaszerű megbetegedések száma csökkent az előző heti adatokhoz képest, ennek megfelelően az aktivitás továbbra sem éri el a járványküszöböt.

Február 1. és február 7. között az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést. A 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy az 5. héten a megye lakosságának 0,0575 százaléka, összesen 44 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez százezer lakosra számolva 57 főt jelent, míg a járványküszöb 150 fő. A tavalyi év azonos időszakában 135 főt megbetegedését jelentették a megye területéről, háromszor többet, mint a 2015/2016-os éves influenzaszezonban. Az idei év 4. hetében az influenzaszerű illetőleg akut légúti megbetegedések tekintetében epidemiológiai adatokat szolgáltató 50 országból 31 jelzett növekvő megbetegedés számot, 34 ország pedig influenzavírust is ki tudott mutatni a sentinel orvosoktól származó mintákban, ami arra utal, hogy a teljes európai régióban növekedett az influenza aktivitás. Fehéroroszország, Görögország, Írország és Málta jelzett a 4. hétre magas intenzitású influenza aktivitást, csakúgy mint a megelőző hétre vonatkozóan. Finnország, az Orosz Federáció és Ukrajna nagyon magas aktivitást jelentett. Az A(H1N1)pdm09 vírus van túlsúlyban, az Európai Régió sentinel surveillance víruskimutatása alapján ezen esetek 67 százalékért felelős. Az A(H1N1)pdm09 vírus dominanciája korrelál a súlyos kimenetelű betegségesetek növekedésével, főképpen a 15-64 éves korosztályt érintően. 2016 4. hetére vonatkozóan az országok a súlyos akut légúti fertőzések (SARI) növekvő számáról – és ezzel párhuzamosan nagy számban influenza pozitív mintákról - számoltak be. Ezidáig a 2015/16-os influenzaszezont az A(H1N1)pdm09 vírus dominanciája jellemezte, amely összehasonlítva az A(H3N2) vírussal súlyosabb betegséget, sőt még halált is okozhat a 15-64 éves felnőtt korosztályban. A laboratóriumilag megerősített influenzás eseteket jelentő országok kórházaiban és intenzív terápiás egységeiben többségében influenza A vírusokat diagnosztizáltak jelen influenzaszezon kezdete óta, amiből az A(H1N1)pdm09 vírus 94 százalékot tett ki. Az eddig jellemzett vírusok zöme hasonló azokhoz a törzsekhez, amelyeket az északi féltekén az aktuális trivalens illetve quadrivalens influenza vakcinákhoz ajánlottak. A fentieknek megfelelően a védőoltás felvétele továbbra is javasolt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.