Közélet

Belvíz: csökkent az elöntött területek nagysága

Belvíz: csökkent az elöntött területek nagysága

2016. február 28., vasárnap
Belvíz: csökkent az elöntött területek nagysága
Belvíz - Emelkedett a elöntött terület nagysága az Alsó-Ti

Mintegy 1200 hektárral, 75 200 hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, a következő napokban ugyanakkor újabb csapadék várható - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

Tizenegy vízügyi igazgatóság területén, 54 belvízvédelmi szakaszon tartanak fenn belvízvédelmi készültséget. Ebből 23-on elsőfokú, 30-on másodfokú, egy szakaszon pedig harmadfokú készültség van érvényben. A víz alatt lévő földterületek 60 százaléka olyan lefolyástalan terület, ahonnan a belvíz nem tud befolyni az állami kezelésű befogadókba, mert nincs megoldva a vízmentesítés - írta az OVF. A közlemény szerint szombaton 194 szivattyútelepen 9,6 millió köbméter belvizet emeltek át, a január 11-én kezdődő védekezés óta pedig összesen 198 millió köbmétert, ami majdnem ötszöröse a Velencei-tó térfogatának. A belvíz mellett a későbbi aszályra is készülnek a vízügyi igazgatóságok, 64 tározóban 44,7 millió köbméter belvizet tartanak vissza. Az OVF közleményében beszámolt arról is, hogy országosan eddig 24 önkormányzat jelentett belvízvédelmi készültséget, 13 első, 11 másodfokban védekezik. A vízügyi igazgatóságok 5 önkormányzatnak nyújtottak segítséget, elsősorban műszaki tanácsadással, illetve adtak mobilszivattyút.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.