A nagyfai menekülttábor megszüntetését kezdeményezi Algyő polgármestere

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

molnar_aron_sajttaj01_gs

A település közigazgatási területén működő nagyfai ideiglenes, nyitott befogadóállomás megszüntetését fogja kezdeményezni az algyői önkormányzat – közölte Molnár Áron független polgármester hétfőn a Tisza-parti községben. A képviselő-testület kedden foglal állást a kérdésben.

Egyre több bevándorló jelent meg Algyőn az elmúlt másfél-két hétben, akik a nagyfai nyitott befogadótáborból érkeztek. Több panasz is érkezett, volt, amikor a buszmegállóban egy fiatal nőt 10-15 ismeretlen fiatal férfi állt körbe, míg máskor a buszon „nonverbálisan” inzultáltak egy másik lányt. Molnár Áron polgármester szerint a legnagyobb gondot az információhiány jelenti, a múlt héten írásban kereste fel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH), hogy megtudja, jelenleg mennyien vannak a nagyfai befogadóállomáson. Múlt év végén mintegy 80-an tartózkodtak ott, ám egyes értesülések szerint most akár 300-an is lehetnek. Úgy tudják, hogy a táborban nincs rendőri jelenlét sem, biztonsági őrök ügyelnek a rendre. „Ez azért is nagyon fontos, mert a nagyfai befogadóállomás mellett, illetve a tanyavilágban élő családok biztonságát nem tudják szavatolni” – közölte. Algyőn azt is szeretnék, hogy növekedjen a rendőri jelenlét. A településen polgárőrök is dolgoznak, illetve a Tarjánvárosi Rendőrőrssel is egyeztetnek.

A nagyközség első embere úgy látja, nem szerencsés, hogy a nagyfai tábor nyitott, ezen mindenképpen változtatni kell szerinte. Elmondta, hogy tavaly nem találkoztak bevándorlókkal Algyő belterületén, akkor az volt a gyakorlat, hogy 1-2 napon belül továbbszállították őket, így lakossági panasz sem volt.

Algyőn kedden tartanak rendkívüli testületi ülést, amelyen a polgármester azt fogja kezdeményezni, hogy csatlakozzanak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Csongrád megye 4-es választókörzetének fideszes országgyűlési képviselőjének felvetéséhez, hogy Hódmezővásárhellyel és Maroslelével közösen kérjék a kormánytól a nagyfai tábor megszüntetését.

Molnár Áron utalt Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében elhangzottakra is, mondván, a magyar emberek igenis választhassák meg, hogy kikkel szeretnének együtt élni. „Mi most arra kérjük a magyar kormányt, hogy ez ne csak a jövőbeni tervekre vonatkozzon, hanem az Algyőn és a környező településeken jelenleg fennálló problémákra is. Az itt élők hadd dönthessék el, hogy szeretnének-e nap mint nap az itt tartózkodó bevándorlókkal találkozni” – közölte a nagyközség vezetője.

no images were found

Az elmúlt másfél, két hétben jelentősen megnövekedett a településen megjelenő migránsok száma.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=613619

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 29.

Előző sztori

A hidegháború lengyel szemüvegen keresztül – kiállítás nyílik a TIK-ben

Következő sztori

Orbán Viktor: az eredmények igazolják a külügy átalakítását