Egészség

Zikaláz: Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja

Zikaláz: Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja

2016. január 28., csütörtök
Zikaláz: Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja
szunyog2

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást zikavírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel. Hangsúlyozták, hogy a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki.

Közleményükben azt írták: az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy több európait is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útján. Németországban kettő, Hollandiában hat, Finnországban és Dániában egy-egy ember szervezetében mutatták ki a fertőzést. Az Egyesült Királyságban 2014 decembere óta öt "importált esetet" regisztráltak - fejtették ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január 21-én frissítette ajánlását a zikavírus fertőzéssel érintett területre utazóknak. Az ÁNTSZ - az ECDC ajánlásával egybehangzóan - valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, a célország érintett-e a zikavírus okozta járványban. Azt ajánlják, hogy ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben). Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. Ezek a legfrissebb adatok szerint Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek, továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság - fejtette ki az ÁNTSZ. Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ

honlapján

található további tájékoztatás. Az ÁNTSZ azt írja: aki mindezek mérlegelését követően úgy dönt, hogy a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. A zikavírus terjedésével sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés, amely - mint hangsúlyozták - kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknél. Emellett az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak is azt ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről. A kóros kisfejűség és az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus között feltételezett kapcsolat a kórokozó rohamos terjedése miatt egyre inkább aggasztja a dél-amerikai és karibi térséget. A brazil egészségügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy bár az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a mikrokefália, vagyis a kóros kisfejűség gyanúja - amely kutatók szerint valószínűleg kapcsolatba hozható a zikavírussal - az eddigi laboratóriumi vizsgálatok csak 270 alkalommal azonosították a vírus okozta betegséget az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét.

Dilma Rousseff

brazil elnök szerdán a rohamosan terjedő zikavírus elleni regionális stratégia elfogadására szólította fel a karibi és a dél-amerikai országokat.

Christian Lindmeyer

, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a zikavírus gyors terjedését. Ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.