Nyolcszázezer forintos adomány segíti a madárpopuláció védelmét

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vandormadarak01_gs

Nyolcszázezer forintos gyorssegélyt ajánlott fel a Kékkúti Ásványvíz Zrt. a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, amelynek területén az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb tömeges madárpusztulására derült fény a napokban. A támogatás a madárpopuláció védelméhez járul hozzá.

A cég támogatásának köszönhetően folytatódhat a nemzeti park madáretetési programja, amelynek keretében a Kis-Balaton védett természeti területén felállított, villanypásztorokkal elkerített ponton biztonságos körülmények között valósítható meg a ragadozó madarak etetése, ezzel növelve a mostanihoz hasonló esetek megelőzésének esélyét – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel. Ismeretlenek csalinak használt fácán- és házigalambtetemekkel huszonnyolc egerészölyvet, tíz hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házimacskát mérgeztek meg a nemzeti park területén. A feltehetően hónapok óta tartó pusztítás következtében elhullott állatok pénzben kifejezhető természetvédelmi értéke több mint egymillió forint.

A közlemény idézi Puskás Zoltánt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának vezetőjét, aki elmondta, hogy az énekesmadarakat hosszú évek óta rendszeresen etetik telente és három éve van hatósági engedélyünk a ragadozó madarak állati tetemekkel való etetésére is, amivel hidegebb teleken elősegítik a védett és fokozottan védett fajok túlélését. A védett etetési területre akár egy 220 centiméter szárnyfesztávolságú rétisas is könnyedén le tud szállni, és fel is tud onnan rugaszkodni. Az etetési ponton változó intenzitással, néhány egyedtől kezdve egy-két tucat példányig táplálkoznak a különböző ragadozó madarak, amelyek így sokkal kisebb eséllyel válnak mérgezés áldozatává.

Előző sztori

Navracsics: a magyar oktatás legneuralgikusabb pontja a nyelvoktatás

Következő sztori

Zajlik a jég a Tiszán – kövesse élőben!