Bulvár

Nyolcszázezer forintos adomány segíti a madárpopuláció védelmét

Nyolcszázezer forintos adomány segíti a madárpopuláció védelmét

2016. január 28., csütörtök
Nyolcszázezer forintos adomány segíti a madárpopuláció védelmét
vandormadarak01_gs

Nyolcszázezer forintos gyorssegélyt ajánlott fel a Kékkúti Ásványvíz Zrt. a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, amelynek területén az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb tömeges madárpusztulására derült fény a napokban. A támogatás a madárpopuláció védelméhez járul hozzá.

A cég támogatásának köszönhetően folytatódhat a nemzeti park madáretetési programja, amelynek keretében a Kis-Balaton védett természeti területén felállított, villanypásztorokkal elkerített ponton biztonságos körülmények között valósítható meg a ragadozó madarak etetése, ezzel növelve a mostanihoz hasonló esetek megelőzésének esélyét - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel. Ismeretlenek csalinak használt fácán- és házigalambtetemekkel huszonnyolc egerészölyvet, tíz hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házimacskát mérgeztek meg a nemzeti park területén. A feltehetően hónapok óta tartó pusztítás következtében elhullott állatok pénzben kifejezhető természetvédelmi értéke több mint egymillió forint. A közlemény idézi

Puskás Zoltánt

, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának vezetőjét, aki elmondta, hogy az énekesmadarakat hosszú évek óta rendszeresen etetik telente és három éve van hatósági engedélyünk a ragadozó madarak állati tetemekkel való etetésére is, amivel hidegebb teleken elősegítik a védett és fokozottan védett fajok túlélését. A védett etetési területre akár egy 220 centiméter szárnyfesztávolságú rétisas is könnyedén le tud szállni, és fel is tud onnan rugaszkodni. Az etetési ponton változó intenzitással, néhány egyedtől kezdve egy-két tucat példányig táplálkoznak a különböző ragadozó madarak, amelyek így sokkal kisebb eséllyel válnak mérgezés áldozatává.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.