/

Lehetetlen tolvajok, hihetetlen mesék – 2015 legérdekesebb kék hírei

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

rendor

Az élet írja a legjobb forgatókönyveket – a mondás igaz a rendőrség munkájára is, hiszen az egyenruhások számtalan abszurd helyzettel szembesülnek munkájuk folyamán – ezen különlegességekből szemezgettünk az év végéhez közeledve.

A hírek forgatagában minden nap találkozhatunk különböző bűnesetekről szóló tájékoztatással azonban az elkövetők találékonysága – vagy épp felkészületlensége – de akár csak a véletlen is szülhet olyan híreket, melyekről érdemes megemlékeznünk év végi számvetésünk alkalmával. Gondolhatunk itt a minden logikát nélkülöző lopásokra, fantáziadús magyarázatokra, vagy az önbíráskodás legkreatívabb formáira. Nézzük a Csongrád megyei rendőrségi hírek 2015-ös terméseit!

Az igazat és csakis az igazat – ha olyan a helyzet

Ha valakinek vaj van a füle mögött, igen találékonnyá válhat, hogy kivágja magát a szorult helyzetéből. Kissé vérszegény próbálkozás volt azon BMW-s trükkje, akinek autóján papírból volt a rendszám. Szegeden a Fő fasoron két járőr januárban lett figyelmes arra, hogy egy, az úton közlekedő autó rendszáma papíralapú. Az egyenruhások igazoltatták a sofőrt és a BMW adattári ellenőrzésekor kiderült, hogy a jármű papírlapon feltüntetett egyedi azonosító jele egy másik gépkocsihoz tartozik. A férfi ellen egyedi azonosító jel meghamisítása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

A fantomtolvajok

Az autósnál bevállalósabbak voltak a szentesi fiatalok, akik igencsak agyafúrt módon igyekeztek fizetés nélkül mobiltelefonhoz jutni még márciusban: egy 17 éves fiú kölcsön kérte egy ismerőse telefonját, azonban nem állt szándékában visszaadni azt, hanem egy barátjával úgy döntöttek, hogy azt a mesét adják be a telefon tulajdonosának, hogy ismeretlenek megtámadták a telefont kölcsönkérő fiatalt és elvették tőle a készüléket. Ennek bizonyításaként a “barát” többször megütötte az állítólagos áldozatot, aki még saját arcát is megpüfölte, hogy hihetőbb legyen a mese. Nem voltak elég meggyőzőek, a szentesi nyomozók a bejelentéstől számított 3 órán belül elfogták és előállították a két fiút, akiknél megtalálták az ’elrabolt’ mobilt, ellenük lopás vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az álrendőr, aki valódi

Szintén áldozattá vált a hódmezővásárhelyi tévétolvaj, aki – miután meglovasított egy LCD televíziót, majd mikor igazoltatni akarta egy járőr, futásnak eredt, de a rendőr gyorsabb volt – elmondása szerint azért menekült az őt üldöző rendőr elől, mert azt hitte, hogy álrendőr akarja igazoltatni, és el akarja rabolni. A történetet büntetőeljárás koronázta meg.

Halálos iramban

fast_furious

A 23 éves K. Márk tökéletesen tisztában volt vele, hogy kik üldözik és miért: a férfi április végén jogosítvány nélkül, a KRESZ szabályaira fittyet hányva, rendőrség felszólítását figyelmen kívül hagyva száguldott végig Szeged városán. A kérészéletű sofőri karriert megélt férfi a Szentháromság utcáról a Boldogasszony sugárút irányába haladt majd a Vaskapu utcán át Gyálarét felé vette az irányt. A rendőrök a férfit üldözve többször megállásra felszólították fel, aki végül a Bacsó Béla utcában állt meg, az autóból kiugrott és befutott az egyik udvarba, az egyenruhások K. Márkot az udvaron egy fa mögött megbújva találták meg. Volt miért bujkálni: K. Márk érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett, számos esetben nem adott elsőbbséget a forgalomban szabályosan közlekedő más járműveknek, továbbá több alkalommal irányjelző használata nélkül kanyarodott és változtatott forgalmi sávot.

A minden zárat nyitó kulcs

Az év egyik legnagyobb elszólását produkálta Hódmezővásárhelyen a tetten ért kerékpártolvaj, akire a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomás ellenőrzése közben lettek figyelmesek a rendőrök novemberben. Igazoltatták a férfit, aki azt mondta, hogy a kerékpárja zárát akarja kinyitni, de nem találja a kulcsot. Amikor a rendőrök közölték vele, hogy a lakat számzáras, beismerte, hogy el akarta azt lopni. A kis kaliberű bűnözőzseninél tartott házkutatáson egy aznap délelőtt a hódmezővásárhelyi sportcsarnok elől ellopott biciklit foglaltak le a rendőrök. A 39 éves A. Tibor ellen lopás bűntette és lopás vétsége kísérletének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Bármit, ami mozdítható

A magántulajdon tagadására már politikai rendszerek is épültek, talán ennek jegyében mai napig az egyik leggyakoribb bűncselekmény a lopás, mindazonáltal bizonyos esetekben igencsak indokolatlan dolgok tűnnek el az enyves kezű tolvajok tevékenysége nyomán. Nem mindennapi zsákmányt próbált értékesíteni egy tolvaj februárban: szomszédja lakásába tört be egy csongrádi férfi, ahonnan egy szalagos magnót, egy régi rádiót és egy művégtagot vitt magával. Sz. István elmondta, hogy a tárgyakat egy régiségkereskedőnél akarta értékesíteni.

megtalalt_permetezo_vasarhely_policeNem a hagyományos értéktárgyak keltették fel annak a tolvajnak figyelmét, aki többek között csillárt, kávéfőzőt és permetezőgépet lopott el egy Hódmezővásárhely külterületén lévő tanyáról, azonban a rendőrök visszavitték a sértettnek a tolvajnál megtalált permetezőgépet. Nem jártak nagyobb szerencsével azok a szentesi fiatalok sem (izgágák ezek a szentesi fiatalok), akik egy öntözőszivattyút loptak el: a Szentesi Rendőrkapitányság nyomozói nyolc órán belül kiderítették, kik állnak a bűncselekmény mögött, majd visszaszolgáltatták az ellopott öntözőszivattyút.

Az elveszett szerszámgépek nyomában

Nemzetközi hajtóvadászatba kapcsoltba a megyei hatóságokat az a norvég férfi, aki a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen jelentkezett átkelésre december elején. A kilépéskor végrehajtott ellenőrzés során a határrendészek a gépkocsiban tizenegy darab nagy értékű kézi szerszámgépet találtak. A gépek ellenőrzésekor a rendőrök megállapították, hogy azok szerepelnek a Schengeni Információs Rendszerben, körözésüket a norvég hatóságok rendelték el.

Veterán küldetés

lopott_akkumulator_szentes

Nem merészkedett a határokon túlra az a 75 éves férfi, aki kerékpárjával két akkumulátort próbált meg ellopni egy szentesi tanyáról júniusban. Terve majdnem kútba esett, mivel a 77 éves szomszéd néni meglátta a lopott akkumulátorokat, rászólt a kerékpárosra, aki menekülőre fogta, az asszony próbálta visszatartani az elkövetőt, de ő egy kerékpárbelsővel megütötte a nénit, hogy szabaduljon. Végül sikerült elmenekülnie, de a szentesi nyomozók két órán belül azonosították L. Antalt és biciklizés közben a városban elfogták.

Lába kelt a szárnyasoknak

Az ünnepekre is készülnie kell a családnak, ennek jegyében két pusztaszeri férfi – valószínűleg ráunva a bevásárlóközpontokban uralkodó tömegre és émelyítő háttérzenére – “ár alatt” próbált meg pulykát szerezni a karácsonyi asztalra. Négy pulykát loptak el. 120 ezer forint értékben. A karácsonyi “bevásárlás” azonban nem a tervek szerint alakult, a két férfit a járőrök előállították. Az eltulajdonított állatok közül a rendőrök hármat élve, egyet pedig feldolgozva adtak vissza a sértettnek. A nyomozás során megállapítást nyert az is, hogy a két férfi az elmúlt hetekben egyebek mellett 14 birkát, 20 darab önindítót, 2 üres PB gázpalackot, ütvefúrót, fúrókészletet, láncfűrészt, sarokcsiszolót, díszkardokat, olajfestményt, 4 üveg whisky-t és 2 légpuskát is elloptak.

Kiűzni a kufárokat?

jezus_szobor_rokusi_templom_police

Nem tudta magával vinni szerzeményét az a férfi, aki májusban a szegedi Rókusi Templomba rontott be őrjöngve, mezítláb és rövidnadrágban, majd egy előadást megszakítva ordibálni kezdett, mire a hívek rendőrt hívtak. A járőrök az oltár mögött találták meg a férfit, aki a kezében egy Jézus szobrot tartott, amit megrongált. Az oltár előtt lefektetett vörös szőnyeget felgyűrte, azt és egy keresztet magához szorítva kiabált a rendőrökkel. Az egyenruhások meggyőzték a 26 éves férfit, hogy a szobrot adja át nekik. Ezután ismét agresszívvá vált. A rendőrök csak testi kényszer alkalmazásával tudták megfékezni és megbilincselni. Zavart állapota miatt mentőt hívtak hozzá, akik rendőri kísérettel vitték kórházba. A férfi a bűncselekmény elkövetését azzal magyarázta, hogy kábítószer hatása alatt állt.

Lerakták a humorbombát

Elhagyni szándékozott csomagját az a magát humorosnak gondoló illető, aki miatt június fél órára le kellett zárni a Nyugati pályaudvart, ugyanis gyanús csomagot találtak a rendőrök a Szegedre induló Intercityn. A csomag átvizsgálása miatt mintegy félórára lezárták a Nyugati pályaudvar csarnokát, a vonatok addig a külső vágányokról indultak és oda is érkeztek. A gazdátlan csomagot egy takarítónő találta meg az egyik álló szerelvényen. A műanyag szerszámos ládában egy ketyegő ébresztőóra és egy “bumm” feliratú papír volt elhelyezve. A gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket, akik megvizsgálták a csomagot, amely végül nem bizonyult veszélyesnek. A Szegedre induló Tömörkény Intercity 25 perces késéssel hagyta el a pályaudvart, a többi vonat közlekedésében nem okozott nagyobb fennakadást a rendőrségi vizsgálat.

Tele a hócipő

Gyakran megesik az emberrel, hogy mérgében meggondolatlanul cselekszik, főként, ha valaki anyag vagy érzelmi kárt okozott neki, és ezt szeretné megtorolni. Az indulat vezette a vásárhelyi önbíráskodó parfümárus kezét is, aki áprilisban a szomszédjától a sértett testvérének eladott parfüm árát követelte. A 30 éves gyanúsított a nála lévő kést többször beleszúrta egy kukába azért, hogy úgy szemléltesse a sértetteknek, hogyan öli meg őket, ha nem fizetnek. A fenyegetés hatására a gyanúsított kapott ezer forintot, mire hazament. Mutatványa jutalmául a férfi ellen önbíráskodás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Háromból nulla

Ismeretlen tettes több autót is megrongált egy novemberi éjszakán Szegeden, a Bognár utcában az egyik ház előtt parkoló két járművet öntötte le festékhígítóval. Később kiderült, hogy a Délceg utcai autókereskedésben is hasonló eset történt, ott, egy autót rongáltak meg. A nyomozás megállapította, hogy a ház és a kereskedés korábbi tulajdonosa lehetett a célpont. Az adatgyűjtés eredményeként előállították a szegedi N. Mihályt, aki elmondta, azért haragudott korábbi ismerősére, mert ő rossz autót adott el neki. Ezért rongálta meg az autókat az ismerős vélt lakóhelyén és autókereskedésében. Azt nem tudta, hogy a férfi azokat már eladta. A cselekmény elkövetését elismerte, a sértetteknek az okozott kárt megtérítette.

Ha betelik a pohár

pincer_vendeglatas_szilveszter

Kihozta az őszinte érzelmeket az egyik szegedi étterem pincéréből az alkohol, ugyanis a férfi kiabált és rátámadt munkatársaira, miután egy decemberi napon reggeltől kezdve alkoholt fogyasztott, emiatt a főpincér 13 óra körül hazaküldte. A férfi azonban nem ment haza, hanem átöltözött és kiült a vendégekhez iszogatni. A pincér szóváltásba keveredett az őt hazaküldő főpincérrel, bántalmazni akarta, de munkatársai ezt megakadályozták. Az 57 éves férfi gyanúsítotti kihallgatásán tagadta a bűncselekmény elkövetését. Ellene garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Egy nő haragjánál nincs veszedelmesebb

Az “év rendőrségi híre” címre igen esélyes a szegedi nő története, aki májusban több társával közösen brutálisan bántalmazta volt élettársát, nem akárhogy: a nyomozás adatai szerint a 33 éves K. Katalin felhívta volt élettársát és megkérte, hogy aludjon vele Szegeden, a Fő fasor egyik családi házában. A sértett elment a nőhöz, ahol összesen öten (3 nő, 2 férfi) várták. Azonnal ütni kezdték, meztelenre vetkőztették, majd a fürdőkádban saját övével és egy kutyalánccal megkötözték. Közben kézzel, illetve egy nyújtófával bántalmazták. Volt élettársa elvette tőle a készpénzét és a mobiltelefonját. A verések közt kisebb szüneteket tartottak. Az egyik ilyen alkalommal tudott a sértett kiszökni a házból és egy közelben lakó ismerősétől segítséget kérni. A mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A nyomozás során beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint testét legalább 20 nagy erejű ütés érte, amelyek közül többet okozhatott nyújtófa.

A bűnös ösztönök

A legősibb vágytól hajtott bűnelkövetőktől sem volt mentes a 2015-ös év, hallhattunk egyetemi szatírról, illetve érdemes megjegyezni a Bartók téren önkielégítést végző 51 éves hajléktalant, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését, de azzal védekezett, hogy ittas volt, és sok szép nőt látott a téren.

Az elpárolgott félmillió

A gyengébbik nem tagjai esetében is került alkalom a testi vágyakkal való visszaélésre: egy szentesi férfi csaknem fél millió forintját lopták el pálinkafőzés közben, a bűncselekmény elkövetésével egy 16 éves lányt gyanúsít a rendőrség. A 71 éves férfi pálinkát ment főzetni, ahová fél millió forintot vitt magával. A főzdében erősen ittas állapotba került, így arra, hogy a pénz mikor és hova tűnhetett el, már nem emlékezett. A nyomozás szálai egy 16 éves szentesi lányhoz vezettek, aki a bűncselekmény elkövetését elismerte. Vallomása szerint látogatóba ment a szeszfőzdés ismerőséhez, ahol találkozott az erősen ittas férfival, aki pénzért szexuális ajánlatot tett neki. A lány a pénzt elfogadta, de végül nem történt köztük más. Az összeget ismerőseivel elosztották és elköltötték. H. Noémi ellen lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Mindenki követhet el hibát

A rend éber őrei kiválóan végzik munkájukat – ezúton is köszönet és tisztelet nekik – azonban az egyenruhások sem tévedhetetlenek: januárban Röszkétől nem messze találtak meg egy 17 éves német lányt, aki állítása szerint emberrablóktól szökött meg. A rendőrök rajtaütést szerveztek egy tanyán, azonban fordulatot vett az ügy: kiderült, hogy egy veszélyeztetett környezetből kiemelt gyerekekről gondoskodó német alapítvány helyezte el az emberrablónak hitt magyar nőnél, mint nevelőszülőnél a lányt, aki két napja megtudta, németországi barátja elhagyta, haza akart menni rendezni a közös dolgaikat, ezért szökhetett meg.

Tanuló embercsempész

szentharomsag_rendorok_mazsola_01kf

Az egész évet meghatározó migránsválság közepette történt az az eset, mikor a szegedi rendőrök egy személygépkocsit állítottak meg a belvárosban, amelyben öt afgán állampolgár utazott, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az illegális bevándorlók azt jelezték a rendőröknek, hogy az intézkedés helyszíne mellett elhaladó tanulóautóban ülők részére fizették ki a pénzt a szállításért. A rendőrök megállították a tanulóautót, átvizsgálták, a Szegedi Rendőrkapitányság a tanulóautóban ülőket tanúként hallgatta ki, velük szemben azonban bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

Egy bűncselekmény a legtöbb esetben nem tréfa dolga, olykor mégis akadnak botcsinálta bűnözők, akiken csak nevetni lehet utólag – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599071

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 1.

Előző sztori

Semjén Zsolt: 2015 a magyar nemzetpolitika talán legsikeresebb éve volt

Következő sztori

A szegedi szimfonikusok haladnak a korral