Közélet

Odafigyeléssel megelőzhetőek az adventi lakástüzek

Odafigyeléssel megelőzhetőek az adventi lakástüzek

2015. december 12., szombat
Odafigyeléssel megelőzhetőek az adventi lakástüzek

Kis odafigyeléssel és körültekintéssel biztonságosan megteremthető az ünnepi hangulat az adventi időszakban, a gondatlanság következtében azonban akár az egész épület lángra kaphat - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kommunikációs szolgálata szombaton az MTI-t.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy az ünnepekkor emelkedik a lakástüzek száma, a téli időszak egyik legjellemzőbb veszélyforrása az otthonokban keletkezett tűz. Az évnek ebben a szakaszában folyamatosan üzemelnek a fűtőberendezések, megjelennek a különböző - éghető anyagokból készített - dekorációs elemek, az emberek gyertyákat gyújtanak, és a sütés-főzés is gyakoribb. Az adventi időszakban keletkezett lakástüzek ezekkel a folyamatokkal függnek össze, naponta olykor harminc esethez is riasztják a tűzoltókat - tették hozzá. A fűtőberendezések hibás működése, szabálytalan használata vagy a karbantartás elmaradása kéménytűzhöz vezethet, ami akár az egész épületet lángba boríthatja - fogalmaztak. Az ünnepi előkészületek során felhasznált dekorációs elemek sokszor éghető anyagokból készülnek, a növényi részek pedig a meleg lakásban pár nap alatt kiszáradnak. Ilyenkor egyetlen gyertya lángja elég ahhoz, hogy az egész szobára kiterjedő tűz alakuljon ki - mutattak rá. A konyhában keletkező tüzek jellemzően az emberi figyelmetlenségre vezethetőek vissza - fűzték hozzá. Az ünnepi készülődés során sokan a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik a készülő ételt. A tűzhelyen felcsapó lángok a szagelszívó berendezésen és a konyhában található éghető anyagokon keresztül gyorsan továbbterjedhetnek, és rosszabb esetben akár a szomszédos lakásokban is komoly károkat tehetnek. Az OKF emlékeztetett arra, hogy vasárnap országszerte otthonok ezreiben gyújtják meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját, és hangsúlyozta, hogy odafigyeléssel megelőzhető a baj.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.