Közélet

Illegális bevándorlás: az unió nemzetek feletti jellegét erősítené a Frontex tervezett átalakítása

Illegális bevándorlás: az unió nemzetek feletti jellegét erősítené a Frontex tervezett átalakítása

2015. december 16., szerda
Illegális bevándorlás: az unió nemzetek feletti jellegét erősítené a Frontex tervezett átalakítása

Az Európai Unió nemzetek feletti jellegét erősítené az Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex) tervezett átalakítása - jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Tóth Norbert

úgy fogalmazott: minden bizonnyal vitákat vált majd ki az ügynökség "újrafazonírozásának, Frontex 2.0-vá alakításának" tervezete. A műsorban elhangzott, hogy a Frontex két esetben avatkozhat be: vagy megelőzési céllal, ha úgy látja, hogy az érintett tagállam már nem képes kontrollálni a helyzetet vagy válságkezelési céllal, ha már megtörtént a baj. A Frontex hasonlít egy "közös, kis hadsereghez" - hangsúlyozta a nemzetközi jogász, hozzátéve: az ügynökség főszabály szerint csak a helyi határőrség jelenlétében tevékenykedhet, így a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy érvényesítsék a saját álláspontjukat és jogszabályaikat. Tóth Norbert szerint a Frontex tervezett átalakítása ellen alapvetően a tengerparti határokkal rendelkező uniós országok tiltakoznak, mivel a szárazföldi határokat könnyebb kontroll alatt tartani. Az Európai Bizottság kedden javaslatot nyújtott be az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az EU külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya ezt ellenzi. A varsói székhelyű Frontex átalakítási tervét Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke ismertette az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az előterjesztés értelmében az eddigi rendszer helyett állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.