Közélet

Egyiptomot választották az ENSZ BT terrorellenes bizottságának élére

Egyiptomot választották az ENSZ BT terrorellenes bizottságának élére

2015. december 6., vasárnap
Egyiptomot választották az ENSZ BT terrorellenes bizottságának élére

Egyiptomot választotta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a testület terrorizmus elleni bizottságának (Counter-Terrorism Commitee) élére - adták hírül egyiptomi lapok vasárnap.

A szombaton tartott szavazás során a BT öt állandó és tíz nem állandó tagállama közül egyik sem ellenezte, hogy Egyiptom kerüljön a bizottság élére, amely az egyik legfontosabb eszköznek számít az ENSZ terrorellenes küzdelmében. A 2001. szeptember 11-i New York-i merényletek után megalakult bizottság feladatai közé tartozik a terrorizmus elleni nemzetközi érvényű rendelkezések kidolgozása, illetve hogy felügyelje a BT ide vonatkozó határozatainak végrehajtását. Az ENSZ 1373. számú határozata alapján 2001. szeptember 28-án létrejött bizottság egy sor intézkedés megtételére szólította fel a világszervezet tagállamait. Ezek közé tartozik a terrorizmus finanszírozásának bűncselekménnyé nyilvánítása, a merényletekkel kapcsolatba hozható személyek vagyonának befagyasztása, valamint a szélsőségeseknek való menedéknyújtás és bármifajta egyéb támogatás megszüntetése. Egyiptomot alig két hónapja választották a BT nem állandó tagállamai közé, 2016 januári hatállyal, és akkor kezdi meg tevékenységét a terrorizmus elleni bizottság élén is.

Abdel-Fattáh esz-Síszi

egyiptomi elnök országlásának kulcsfontosságú elemét alkotja az országban és a térségben egyaránt teret nyerő terrormilíciák elleni harc. Az al-Vatan című helyi napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Kairó fokozott aggodalommal fogadja azokat a jelentéseket, amelyek a szomszédos Líbia politikai és biztonsági helyzetéről szólnak. E források szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a polgárháborús Líbiában tevékeny dzsihadisták jelentette veszély átterjed Egyiptomra is. A lap szerint példátlan mértékű az egyiptomi biztonsági készenlét a líbiai határ mentén, és a veszély megfékezése érdekében a katonai beavatkozás sincs kizárva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.