Közélet

Orbán: a migráció közvetlenül veszélyezteti az európaiak életét

Orbán: a migráció közvetlenül veszélyezteti az európaiak életét

2015. november 20., péntek
Orbán: a migráció közvetlenül veszélyezteti az európaiak életét
Orbán Viktor; GRUEVSZKI, Nikola

Magyarország a leghatározottabban fellép a mostani európai bevándorláspolitika megváltoztatása érdekében, mert a migráció ellenőrizetlen és szabályozatlan formája emberéleteket követel a kontinensen, és közvetlen veszélynek teszi ki az Európai Unió polgárait - mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel.

A közös sajtótájékoztatón

Orbán Viktor

hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy Európába olyan területekről érkeznek migránsok, ahol EU-s tagállamoknak katonai konfliktusai vannak, ezért "bennünket azokban az országokban ellenségnek tekintenek, a mi területeinken okozott terrorcselekményeket pedig háborús sikernek könyvelik el". Felelőtlennek nevezte azt a politikát, hogy "mi magunk hozzuk be a saját hátországunkba" azokat az embereket, akik aztán terrorcselekményeket követhetnek el. A macedón miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen elmondta - idézte fel szavait -, hogy az unió tagállamainak és tagjelöltjeinek rendelkezniük kell a saját határaik megvédésére vonatkozó képességgel. Macedón kollégáját arról biztosította, hogy Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez, legyen szó technikai, pénzügyi segítségről vagy humán erőforrásról. A kapcsolattartásra személyes megbízottakat jelöltek ki, magyar részről a belügyminisztert. A kormányfő azt is megerősítette: Magyarország támogatja, hogy Macedóniát felvegyék az Európai Unióba és a NATO-ba. Ez európai érdek is, dacára az ezt a folyamatot blokkoló vitáknak - mondta, utalva a görög-macedón névvitára. Magyarország ellene van annak, hogy "ilyen blokkolások" sikeresek lehessenek, Budapest szerint érdem alapján kell elbírálni egy-egy ország teljesítményét - közölte, majd az EU-s tagságra felkészült országnak nevezte Macedóniát, amelyre szerinte szüksége volna az uniónak. Magyarország stratégiailag abban érdekelt, hogy a közte és Görögország között lévő balkáni terület minden országa tagja legyen az EU-nak és a NATO-nak - jelentette ki a miniszterelnök, úgy fogalmazva, hogy ma egy "űr tátong" Magyarország és Görögország között. Orbán Viktor elismerését fejezte ki

Nikola Gruevszkinek

Macedónia "folyamatos stabilizálásáért". Macedóniára úgy tekinthet az EU, mint a Balkán egyik legstabilabb országára - emelte ki. A kormányfő egyúttal reményét fejezte ki, hogy a még az idén megrendezendő macedón-magyar gazdasági bizottsági ülés jelentős lökést ad a gazdasági együttműködésnek. Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt: a magyar álláspont szerint az EU-nak meg kell védenie a határait, a kultúráját, a gazdasági érdekeit és a demokráciáját. "A mostani alapszerződés ennek ma már akadálya, ezért szerintem át kell gondolnunk" - erősítette meg a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában felvetetteket. Megjegyezte, a hat országra kitalált szerződési forma, amelyet még nemzeti valuták alapján álló országokra fogalmaztak meg, "nyilvánvalóan nehezíti a működésünket". Egy hatékony Európához alapkérdéseket kell újragondolni - hangoztatta a kormányfő, aki egyre nyilvánvalóbbnak látja, hogy az EU a mostani működési rendjében csak követő válaszokat tud adni, és nem képes megelőző lépéseket tenni. Példaként hozta: a párizsi terrortámadás kellett ahhoz, hogy a biztonság megkapja az őt megillető helyet az európai politikában. Emlékeztetett, hogy a britek vetették fel a szerződés "feszegetését", olyan kérdésekben akarják megváltoztatni az európai szabályokat, amelyek aligha lehetségesek alapszerződés-módosítás nélkül. Arra a kérdésre, hogy a dublini rendelethez hasonlóan a schengeni rendszert is halottnak tekinti-e, a miniszterelnök azt válaszolta: "Dublin halott, Schengen él". A dublini szerződést egyre több uniós ország hagyja figyelmen kívül, Schengen végrehajtására viszont mindenki törekszik, mert ha az meghal, akkor "falak, kerítések emelkednek, és határellenőrzés jön létre olyan országok között, ahol eddig ez nem volt" - mondta, hangsúlyozva, hogy meg kell védeni a schengeni tagországok közötti szabad utazást, ehhez pedig Schengen külső határainak megvédésére van szükség. "Valaki vagy legyen tagja Schengennek, de akkor védje meg a határait, vagy ne védje meg a határait, de akkor ne legyen tagja a schengeni övezetnek" - fogalmazott.

Macedón miniszterelnök: együttműködésre van szükség az EU és Nyugat-Balkán között

Intenzívebb együttműködésre van szükség a nyugat-balkáni régió országai és az Európai Unió között a migrációs válság ügyében - mondta Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök pénteken Budapesten. A macedón kormányfő az Országházban megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd az ezt követő sajtótájékoztatón kiemelte: Macedónia mindent megtesz, hogy minimalizálja a jelenlegi helyzetben rejlő veszélyt, és ebben számít Magyarország tapasztalataira is, hiszen az ország jelentős tapasztalatra tett szert az elmúlt időben. Magyarország segítsége elsősorban információcserét jelent - tette hozzá. Nikola Gruevszki emlékeztetett: azzal, hogy Macedónia szelektíven engedi be a migránsokat, változni fog a migrációs összkép a régióban. Mint mondta, Macedónia kétmilliós ország, nem engedheti meg magának, hogy naponta tízezer migráns lépjen be az országba, akik felborítják az állam működését. Nehéz idők várnak Macedóniára, ezért számít Magyarország segítségére - közölte. Kifejtette: Macedónia egyértelműen megfelelő ellátásban részesíti a hozzá érkező bevándorlókat, és a közlekedésüket is megszervezi. Viszont az EU és a nyugat-balkáni térség is arra törekszik, hogy szabályosan lépjék át a határt, de ezt a migránsok nem veszik figyelembe - magyarázta. A macedón kormányfő közölte: a bevándorlók hozzájuk egy uniós országból jönnek, nem pedig az EU-n kívülről. Macedónia nem akar ütközőzóna lenni Görögország és az EU többi része között - jelentette ki Nikola Gruevszki. A politikus attól tart, hogy a migránsok, akiket nem fogadnak be Nyugat-Európában, náluk rekednek, és ellátásukkal már nem fognak tudni megbirkózni. Macedónia multietnikus ország, de arra nincs felkészülve, hogy egyedül kezelje ezt a helyzetet, ezért szükséges az EU támogatása - mutatott rá. Nikola Gruevszki arról is beszélt, hogy jelenleg a legnagyobb európai biztonsági kockázat a terrorizmus, amely valós fenyegetés, és mindent meg kell tenni, hogy ezt a kockázatot minimálisra csökkentsék. Kifejtette: országa hét éve vár felkészülten arra, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Macedónia teljesíti a kötelezettségeit, és szeretne felülemelkedni azokon a vitákon, amelyek akadályozzák uniós csatlakozását - jelentette ki. Nagyra értékelte Magyarország és Orbán Viktor őszinte támogatását, amelyet Macedónia EU- és NATO-csatlakozása ügyében mutat. A macedón miniszterelnök ugyancsak méltatta, hogy Magyarország képviseli a nyugat-balkáni régió érdekeit az unióban. Úgy vélte, azért elengedhetetlen az euroatlanti integráció, mert a térség csak ettől remélhet kedvező fordulatot. Nikola Gruevszki szorgalmazta a két ország közötti gazdasági együttműködés szorosabbra fűzését. Üdvözölte, hogy magyar kereskedőház működik Macedóniában, és méltatta a magyar-macedón gazdasági vegyes bizottság eddigi munkáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy Macedóniában folyamatosan fejlődik az üzleti környezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.