Közélet

InternetKon - Deutsch: széles egyetértésen nyugvó javaslatok kerülnek a kormány elé

InternetKon - Deutsch: széles egyetértésen nyugvó javaslatok kerülnek a kormány elé

2015. november 4., szerda
InternetKon - Deutsch: széles egyetértésen nyugvó javaslatok kerülnek a kormány elé

Széles egyetértésen nyugvó előterjesztést kíván a kormány elé terjeszteni az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) végén a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos.

A Nemzeti Konzultáció Titkárságának szerdai közleménye szerint

Deutsch Tamás

a konzultáció egyik szakmai egyeztetésén jelezte: az a cél, hogy olyan, a polgárok világos és egyértelmű akaratnyilvánításának megfelelő szakmai javaslatok kerüljenek a kormány elé november közepén, amelyekben a piaci szereplők, a nyilvánosság műhelyei, a nonprofit, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek döntő része egyetért. A biztos azt is kiemelte: az InternetKon eredményeként olyan előterjesztés készül, amely meglévő törvények módosítását, új törvények megalkotását célzó kormányzati döntésekre irányuló javaslatokat tartalmaz, emellett kormány- és miniszteri rendeletek módosítását, már létező programok kiegészítését, módosítását vagy újabbak indítását javasolja. Az InternetKon vezetője úgy fogalmazott: egyértelmű volt a magyar emberek állásfoglalása abban a kérdésben is, hogy a multinacionális cégek vegyék ki részüket a digitális gazdaság fejlesztéséből és a közteherviselésből is. Egyes multinacionális internetes vállalkozások ugyanis már hosszú ideje a magánfelhasználóknál és más vállalkozásoknál lényegesen nagyobb forgalmat generálva jelentős hirdetési bevételeket érnek el az interneten, de lényegében nem adóznak Magyarországon - és számos más európai országban sem -, valamint nem költenek sem az internetes infrastruktúra, sem a tartalmak fejlesztésére - mondta az InternetKon vezetője. Olyan szakmai javaslatcsomagot fognak a kormány elé terjeszteni, amellyel a probléma átfogó, összeurópai rendezését megelőzően is eredményt lehet elérni. A javaslatok valamennyi adófajta esetében meg kívánják szüntetni az adóelkerülés lehetőségét - hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos. Az internetes alapcsomag kapcsán Deutsch Tamás világossá tette, hogy a szolgáltatókkal közös javaslat kerül a kormány asztalára, melynek alapvető szándéka, hogy minél több új internethasználó legyen. Az egyeztetésen Lengyel Márk, az InternetKon szakértője elmondta, a globális internetes vállalkozások ma már a helyi szereplőknél lényegesen előnyösebb versenyhelyzetben vannak, az InternetKon során véleményt nyilvánító polgárok szerint pedig a piaci egyenlőséget biztosító intézkedésekre van szükség, ez a vélemény pedig a szakmai tapasztalatokkal is találkozik. A hálózati semlegesség kérdése esetében a vita az internet szabadsága mellett meghatározóan a digitális ökoszisztéma üzleti modelljeinek kialakításáról szól. A konzultáció torrentezéssel kapcsolatos kérdésének eredménye pedig azt jelzi, hogy a szerzői jog megőrzésére és továbbfejlesztésére van szükség, nem pedig a felszámolására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.