Brenzovics László: a kárpátaljai magyarság bebizonyította, hogy képes kiállni saját érdekei mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kárpátaljai magyarság az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson bebizonyította, hogy létezik, képes kiállni saját érdekei mellett, és képviselni akarja őket a különböző önkormányzati szinteken – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Aknaszlatinán, a szövetség alapszervezeti elnökeinek vasárnap véget ért kétnapos éves konferenciáján.

A választás következtében Kárpátalján kialakult helyzetet elemző előadásában Brenzovics László – aki egyúttal az ukrán parlament képviselője – többek között kiemelte: “a kárpátaljai magyarságnak az utóbbi időszak legszebb eredményeit sikerült elérnie az önkormányzati választáson, köszönhetően a KMKSZ 1989 óta folytatódó kitartó munkájának, a magyar kormány és az anyaország kárpátaljai magyarságnak nyújtott sokrétű támogatásának, a megyei és más szinteken megvalósult magyar összefogásnak, valamint a történelmi egyházakkal folytatott együttműködésnek”. Hozzátette: sikerült elérni a kitűzött célokat, mindenekelőtt a megfelelő képviseletet a Kárpátalja megyei tanácsban (közgyűlésben), ahol a KMKSZ megduplázta képviselőinek számát annak ellenére, hogy a testület létszáma a korábbinak majdnem a felére csökkent. A magyar képviselet olyan erős, hogy megkerülhetetlen lesz a működőképes többségi koalíció kialakítása során – mutatott rá. A KMKSZ elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy sikerült megszerezni a többséget a Beregszászi járás és Beregszász önkormányzataiban. Kiemelkedő eredményként említette, hogy a KMKSZ nyerte meg a választást az Ungvári járásban, és azt, hogy a magyar szervezet képviselőket küldhet mind a munkácsi, mind a nagyszőlősi járási tanácsokba, amelyekben eddig nem volt magyar képviselet. Brenzovics László kifejtette: az államhatalmi szerveket meglepték a magyar választási eredmények. Emlékeztetett arra, hogy a hatalom az utolsó pillanatig azon ügyködött, hogy ellehetetlenítse a KMKSZ részvételét a voksoláson, és az akadályokat csak rendkívüli erőfeszítések révén sikerült leküzdeni.

A politikus jelezte, a választás eredményeként Kárpátalján új helyzet alakult ki, mert megszűnt az Egységes Centrum (JC) párt korábbi monopóliuma és a kormánypártnak sem sikerült többséget szereznie. Szerinte ez meglehetős instabilitáshoz és bonyolult helyi koalíciós egyeztetésekhez fog vezetni. A koalíciós tárgyalásokon, amelyek már elkezdődtek, a KMKSZ-nek bölcsen, elvszerűen kell eljárnia – mondta. “Minket nem a posztok érdekelnek, hanem kizárólag az, hogy a megye, a járások, a városok működőképesek legyenek, és a kárpátaljai magyarság tudja a saját érdekeit érvényesíteni” – mutatott rá. Brenzovics László hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarság az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson bebizonyította, hogy létezik, hogy képes kiállni saját érdekei mellett, és képviselni akarja ereket az érdekeket a különböző önkormányzati szinteken. “Nekünk ezt a szintet kell a jövőben is tartanunk – a KMKSZ megerősítésével – ahhoz, hogy kellő módon tudjuk képviselni a kárpátaljai magyarságot” – zárta előadását a magyar szervezet elnöke.

A fórum jóváhagyta a KMKSZ és választási szövetségese, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) további együttműködésének “program-minimumát”. A konferencia zárónyilatkozatot fogadott el, amely a többi között elítéli “azokat a lépéseket, amelyek a magyar érdekképviselet megakadályozására irányultak”, beleértve a választási körzetek magyarokra nézve kedvezőtlen kialakítását a magyar többségű Beregszászi járásban.

Előző sztori

Labdarúgás: hiába vezetett, alulmaradt a HFC Dabason

Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége összes megyei eredménye + TABELLÁK