Közélet

Brenzovics László: a kárpátaljai magyarság bebizonyította, hogy képes kiállni saját érdekei mellett

Brenzovics László: a kárpátaljai magyarság bebizonyította, hogy képes kiállni saját érdekei mellett

2015. november 8., vasárnap
Brenzovics László: a kárpátaljai magyarság bebizonyította, hogy képes kiállni saját érdekei mellett

A kárpátaljai magyarság az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson bebizonyította, hogy létezik, képes kiállni saját érdekei mellett, és képviselni akarja őket a különböző önkormányzati szinteken - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Aknaszlatinán, a szövetség alapszervezeti elnökeinek vasárnap véget ért kétnapos éves konferenciáján.

A választás következtében Kárpátalján kialakult helyzetet elemző előadásában

Brenzovics László

- aki egyúttal az ukrán parlament képviselője - többek között kiemelte: "a kárpátaljai magyarságnak az utóbbi időszak legszebb eredményeit sikerült elérnie az önkormányzati választáson, köszönhetően a KMKSZ 1989 óta folytatódó kitartó munkájának, a magyar kormány és az anyaország kárpátaljai magyarságnak nyújtott sokrétű támogatásának, a megyei és más szinteken megvalósult magyar összefogásnak, valamint a történelmi egyházakkal folytatott együttműködésnek". Hozzátette: sikerült elérni a kitűzött célokat, mindenekelőtt a megfelelő képviseletet a Kárpátalja megyei tanácsban (közgyűlésben), ahol a KMKSZ megduplázta képviselőinek számát annak ellenére, hogy a testület létszáma a korábbinak majdnem a felére csökkent. A magyar képviselet olyan erős, hogy megkerülhetetlen lesz a működőképes többségi koalíció kialakítása során - mutatott rá. A KMKSZ elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy sikerült megszerezni a többséget a Beregszászi járás és Beregszász önkormányzataiban. Kiemelkedő eredményként említette, hogy a KMKSZ nyerte meg a választást az Ungvári járásban, és azt, hogy a magyar szervezet képviselőket küldhet mind a munkácsi, mind a nagyszőlősi járási tanácsokba, amelyekben eddig nem volt magyar képviselet. Brenzovics László kifejtette: az államhatalmi szerveket meglepték a magyar választási eredmények. Emlékeztetett arra, hogy a hatalom az utolsó pillanatig azon ügyködött, hogy ellehetetlenítse a KMKSZ részvételét a voksoláson, és az akadályokat csak rendkívüli erőfeszítések révén sikerült leküzdeni. A politikus jelezte, a választás eredményeként Kárpátalján új helyzet alakult ki, mert megszűnt az Egységes Centrum (JC) párt korábbi monopóliuma és a kormánypártnak sem sikerült többséget szereznie. Szerinte ez meglehetős instabilitáshoz és bonyolult helyi koalíciós egyeztetésekhez fog vezetni. A koalíciós tárgyalásokon, amelyek már elkezdődtek, a KMKSZ-nek bölcsen, elvszerűen kell eljárnia - mondta. "Minket nem a posztok érdekelnek, hanem kizárólag az, hogy a megye, a járások, a városok működőképesek legyenek, és a kárpátaljai magyarság tudja a saját érdekeit érvényesíteni" - mutatott rá. Brenzovics László hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarság az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson bebizonyította, hogy létezik, hogy képes kiállni saját érdekei mellett, és képviselni akarja ereket az érdekeket a különböző önkormányzati szinteken. "Nekünk ezt a szintet kell a jövőben is tartanunk - a KMKSZ megerősítésével - ahhoz, hogy kellő módon tudjuk képviselni a kárpátaljai magyarságot" - zárta előadását a magyar szervezet elnöke. A fórum jóváhagyta a KMKSZ és választási szövetségese, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) további együttműködésének "program-minimumát". A konferencia zárónyilatkozatot fogadott el, amely a többi között elítéli "azokat a lépéseket, amelyek a magyar érdekképviselet megakadályozására irányultak", beleértve a választási körzetek magyarokra nézve kedvezőtlen kialakítását a magyar többségű Beregszászi járásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.